T2

Test: DELL XPS ONE 27

Sannsynligvis den beste alt-i-ett-maskinen

TEST: Dell XPS One 27.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
21. jan. 2013 - 19:57
Vis mer

Så langt i vår gjennomgang av de nye alt-i-ett-maskinene med touchskjerm og Windows 8 har den gjennomgående tonen vært at de alle har hatt ett eller flere kompromisser du har vært nødt til å godta. Enten har skjermen vært kjip, designet kjedelig eller prisen altfor høy.

Aluminium og glass

Nå er det Dells XPS One 27 vi har på testbenken. Opprinnelig hadde vi denne til test en god stund før jul, men den første testmodellen viste seg raskt å være defekt.

Nå har vi fått en fungerende modell, og godt er det, for XPS 27 er den av de store alt-i-ett-maskinene som gir oss mest å juble for så langt.

Vi kan starte med design og materialvalg. Dell har gått for matt aluminium av samme type som vi kjenner fra Apples ulike enheter, i tillegg til noe matt sort plast og en rammeløs glassfront foran panelet.

Det ser industrielt, maskulint og relativt lekkert ut, og er etter vår mening mer vellykket enn Asus' alt-i-ett-variant, som ligger i samme område rent designmessig, men har benyttet billigere materialer.

Dell har også integrert strømforsyningen i maskinen, noe vi applauderer. Av de øvrige er det så vidt vi vet kun iMac som også gjør dette.

Les også: Nå er det Ultra HD og Second Screen som gjelder

Fleksibel skjerm

En stor fordel her er også at skjermen kan vinkles ned i en ganske dyp, skrå posisjon.

Det er veldig praktisk om du har tenkt å bruke touchfunksjonaliteten mer enn bare til de aller enkleste kommandoene, da du kan beholde albuene i skrivebordet (eller kjøkkenbenken, om det er der du vil ha den) mens du peker på skjermen. Helt lett å få til å bevege seg dit den vil er den ikke, men vi liker i alle fall å ha muligheten.

Uheldigvis er skjermen veldig, veldig blank, så om du har lamper i taket vil de være et stort irritasjonsmoment når du bruker maskinen i "vinklet" modus.

Vi forsøkte oss på en del tv-serier via Netflix, og det viste seg vanskelig å se i fullt dagslys. Forhåpentligvis har du bedre lyskontroll hjemme enn det vi har på kontoret. Det blanke glasset gjør også at fingermerker er et ganske stort problem, så du bør også ha en mikrofiberklut i umiddelbar nærhet.

Skjermen kan justeres veldig langt ned, slik at den blir mer praktisk å bruke i touchmodus.
Skjermen kan justeres veldig langt ned, slik at den blir mer praktisk å bruke i touchmodus.

Høyoppløst

Skjermen for øvrig er god. I likhet med Samsungs 7-serie og Apples iMac har den 2560x1440 piksler fordelt ut over sitt 27 tommer brede panel.

Det gir rundt 75 prosent flere piksler enn med "vanlig" full HD-oppløsning på 1920x1080, og som vi har nevnt flere ganger før: Det er nærmest essensielt på en såpass stor skjerm.

109 versus 82 piksler per tomme høres kanskje ikke så mye mer ut, men du verden for en forskjell det gjør i praksis.

Dell-skjermen, av typen PLS, muligens også nøyaktig det samme panelet som sitter i Samsungs variant, leverer et skarpt og fint bilde med et veldig dypt sortnivå og god maksimal lysstyrke.

Lysstyrken kan enkelt justeres med Windows' egen lysstyrkekontroll, noe som ikke har vært tilfelle på de øvrige vi har testet. Touchresponsen er også upåklagelig.

TEST: Netflix mot HBO: Hvilken strømmetjeneste er best?

Gode spesifikasjoner

Innvendig finner vi en meget kraftig Intel Core i7-3770S-prosessor, 8 GB RAM (støtter 16 GB), en roterende harddisk på 2 TB med 32 GB SSD-cache og Nvidia Geforce GT640M-grafikk.

Det gir solide tall i våre testprogrammer, for eksempel er 11005 i Geekbench veldig høyt.

 PCMark 73DMark VantageGeekbench
Dell XPS 27 (i7-3770s, 8 GB, GF GT640M)4935905911005
Samsung DP700A7D (i5-3470T, 8 GB, Radeon HD 7850M)266698447055
Toshiba LX830 (i7-3610QM, 8 GB, GF GT630M)2302493410137
Asus ET2710 (i5-3450, 8 GB, GF GT640M)337779198736

Som vi ser, gjør Dell-maskinen rent bord i prosessor- og minnetestene PCMark 7 og Geekbench. Den drar sannsynligvis også fordel av SSD-cache-løsningen i førstnevnte, da denne er glad i kjapp tilgang til filer.

Grei spillmaskin

I spill yter GT640M-brikken, normalt sett en brikke som brukes i bærbare maskiner, brukbart. På 2560x1440 oppnår vi drøyt 40 bilder i sekundet på Medium-innstillinger i Civilization 5, mens Low trekker tallet opp mot veldig spillbare 70 bilder i sekundet. Med denne pikseltettheten ser spillet riktignok bra ut også på de laveste innstillingene, etter vår mening.

I The Elder Scrolls V: Skyrim sliter brikken noe mer. Vi får rundt 45 bilder i sekundet på Low og 2560x1440, mens 1920x1080 gir oss noen få bilder ekstra i sekundet. Her er også den visuelle forskjellen på Low og høyere innstillinger en del høyere enn i Civilization, og da blir 25 bilder i sekundet på Medium litt i minste laget.

Ingen kjempehabil spillmaskin, med andre ord, men plenty av kraft for alle andre oppgaver. Og SSD-cachen gjør for eksempel at oppstarten går rasende fort. Vi målte rundt 22-23 sekunder fra helt av til responsiv i Windows.

Det medfølgende tastaturet er likt det vi kjenner for eksempel fra Dells ultrabook XPS 13. Det betyr relativt flate taster, men god respons og veldig stillegående tasting. Alt i alt et godt tastatur. Musa er helt standard, og ikke verdt å si så mye mer om.

Les også: Denne alt-i-ett-maskinen blir til et Android-brett

XPS 2710 har et høyere støynivå enn de øvrige alt-i-ett-maskinene vi har testet, men det er fortsatt ikke avskrekkende.
XPS 2710 har et høyere støynivå enn de øvrige alt-i-ett-maskinene vi har testet, men det er fortsatt ikke avskrekkende.

Støyer litt

På støyfronten er det litt blandet. Ved lett bruk lager maskinen en jevn, lav og lite påtrengende suselyd, men det drar seg godt til når oppgavene blir tyngre og mer langvarige.

På høyeste turtall høres vifta godt, men fortsatt er lydsignaturen lavfrekvent og følgelig litt enklere å leve med.

Alt i alt er XPS 27 støymessig helt brukbar, men den støyer litt mer enn konkurrentene. Helt musestille er den heller aldri.

Godt med tilkoblinger

Tilkoblingsmessig finner vi totalt seks USB-porter, hvorav to på siden og fire bak. Det bør holde til de fleste bruksområder. Videre finner vi bak både HDMI-inn og HDMI-ut, ethernet-port og optisk lydutgang, i tillegg til minnekortleser for SD-kort og hodetelefon- og mikrofonporter på siden.

De to basiskonfigurasjonene Dell selger har begge bluray-drev som standard, noe vi setter pris på. Verken Asus, Toshiba eller Samsung leverer dette. Bluray spilles av gjennom PowerDVD, noe som også fungerer bra.

Høyttalerne spiller både høyt og klart, og veldig bra til å se tv-serier eller en og annen film. Til musikk eller spill mangler de en del tyngde i bassen, uten at det overrasker oss nevneverdig. Mer enn bra nok til bruk på kjøkkenet eller som familiemaskin.

Les også: Samsung slipper versting-PC

Tilkoblingene er skjult bak foten. Legg merke til at du plugger strømkabelen rett i maskinen: Ingen stygg ekstern strømforsyning her.
Tilkoblingene er skjult bak foten. Legg merke til at du plugger strømkabelen rett i maskinen: Ingen stygg ekstern strømforsyning her.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Dell XPS 27 kanskje er den beste alt-i-ett-maskinen til nå. Den har god ytelse, bra oppløsning og solid kontrast på skjermen, kan justeres i mange vinkler og har integrert strømforsyning.

Støynivået er middels, mens skjermen er litt for blank etter vår smak. Totalt sett gir det en maskin med færre kompromisser enn variantene fra Samsung, Asus og Toshiba, og det til en pris som relativt sett ikke er avskrekkende (14490 for testutgaven, 12990 for en modell med Core i5-3330s, 6 GB RAM og 1 TB harddisk).

Vi venter likevel fortsatt i spenning på nye iMac, som ankommer vår testbenk i løpet av veldig kort tid.

PS: Dell opplyser at de har solgt veldig mange av denne modellen, og at de derfor midlertidig har tatt vekk kjøpsmuligheten fra sine nettsider. XPS 27 skal være tilbake i salg i februar.

Flere tester:

Macbook Pro Retina 13: Solid, men veldig frustrerende

Asus U500VZ:  En helt utrolig kjapp PC

iPad mini: Slik er lomme-iPaden

HP Envy Spectre XT: Ultrabooken med det beste tastaturet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.