T2

Test: TEST AV BOSCH PFS 5000 E MALINGSPRØYTE

– Sjelden har det vært så morsomt å male

Vi testet malingsprøyte fra Bosch.

2. mai 2015 - 09:00
Vis mer

I fjor lanserte Bosch en ny og kraftigere sprøytemaleutrustning; PFS 5000 E.

Nå har vi testet den og har gjort oss følgende observasjon. En møkk kjedelig og langvarig malejobb gikk unna på rekordtid og ble plutselig veldig morsom. Og nærmest som en bieffekt ble resultatet penere også.

Jobben besto i å male en litt i underkant av åtte meter lang levegg som ble bygget i fjor. På begge sider. Den var konstruert av billige uhøvlede lekter på 11 ganger 36 millimeter med noen millimeters mellomrom på begge sider.

Altså et mareritt å male når man helst skal ha malingen inn mellom lektene slik at det ikke lyser hvitt umalt treverk.

Men her la vi penselen på hylla. Den nye malesprøyten skulle være sterk nok til å ta seg av all slags maling uten å tynne den. Er den ikke det må malingen fortynnes, men da risikerer du også at den renner lettere.

Test av mini-lasermåler: Denne dingsen danker ut tommestokken

Støvsuger i revers

En malesprøyte av denne typen er enkle saker. Den baserer seg på en luftstrøm som blåses ut gjennom en dyse. Luftstrømmen beveger seg over et rør som er ført ned i en beholder med maling.

Det skaper et undertrykk i røret som trekker opp maling og så tar luftstrømmen tak i den og forstøver den ut gjennom dysen.

Hvis du har hørt om dette før er det omtrent slik en forgasser til en forbrenningsmotor virker, men her oppstår luftstrømmen av en suge- og ikke en blåseeffekt.

Det som driver sprøyta er i dette tilfelle noe som likner på en støvsuger. En 1200 watts motor gir en kraftig luftstrøm som leveres til en «støvsugerslange» på fire meter. Det gir sprøyta god rekkevidde, men det er hjul på motoren så det er enkelt å trekke den med om slangen blir for kort.

Leatherman Tread: Dette armbåndet inneholder 25 ulike verktøy

Fort nok

I de tekniske dataene står det at systemet kan levere opptil en halv liter maling i minuttet. Det er nok til å dekke tre kvadratmeter. Fullt så raskt gikk det ikke i vårt tilfelle, men det tror vi skyldes at vi fylte beholderen med ufortynnet Drygolin.

Likevel tok det ikke mange minutter for beholderen var tom, så forskjellen til pensel og spann var formidabel. Hele leveggen gikk unna på under 20 minutter. Det eneste vi kunne beklage var at den ikke var at leveggen ikke var lenger, for dette var gøy.

Les også: 3 nyttige apper for deg som pusser opp

Bosch kraftigste malesprøyte, PFS 5000 E, er enkle saker, men du verden så effektiv. Den består av en kraftig luftvifte som leverer luftstrømmen til en malepistol. Luftstrømmen trekker opp malingen fra beholderen og forstøver deg gjennom dysa. Vifta er utformet som en trommel som gjør at slangen og stømledningen kan vikles rundt og låses fast.
Bosch kraftigste malesprøyte, PFS 5000 E, er enkle saker, men du verden så effektiv. Den består av en kraftig luftvifte som leverer luftstrømmen til en malepistol. Luftstrømmen trekker opp malingen fra beholderen og forstøver deg gjennom dysa. Vifta er utformet som en trommel som gjør at slangen og stømledningen kan vikles rundt og låses fast.

Ikke over alt

Da vi malte det andre strøket dagen etter blåste det en del. Men ikke verre enn at vi klarte å male med god effekt. Vi holdt sprøyten nærmere veggen slik at dråpene skulle treffet treverket fast før vinden fikk tak i dem, men vindkastene tok tak i en del dråper som aldri kom frem til målet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Likevel er ikke sprøyting noe for enhver malejobb. Det kommer en og annen dråpe utenom og det må maskeres nøye om dette betyr noe. Kravet til maskering gjør at små jobber inne heller bør tas med pensel eller rulle.

Men om rommet er «nakent» kan det være veldig mye tid å spare på å maskere vinduer og gulv og sprøyte lister vegger og tak i samme farge. Det er selvfølgelig lettere å treffe riktig innendørs der luften er stillestående.

Det er nok stor forskjell på å male innendørs og utendørs. Den kraftige motoren gir en heftig luftstrøm og det er ikke bare å legge ut noen gamle aviser som maskering. De vil raskt bli til papirfly. Her må teipen fram om man skal kjøre på full effekt.

På den annen side er den store forskjellen med en slik effekt at den høye lufthastigheten trekker med seg tykk, det vil si ufortynnet maling. I tillegg til at den maler raskere selvfølgelig.

Vi har også prøvd å male en stol med sprøyta. Det gikk for så vidt greit og mye raskere enn med pensel, men her gikk min minst halvparten av malingen utenom. Det er ikke lett å treffe tynne stolben om luftstrømmen er for stor. Vi kunne nok tynnet malingen og skrudd ned effekten, men da ville nok noe av gevinsten gått tapt. Dessuten ville den tynnede malingen renne mye lettere.

Test: Smart støvsuger med utskiftbart batteri

Enkel i bruk

Det å bruke en slik malesprøyte krever ikke mye. Det eneste du må tenke på er dysevalg og justering av effekten på viften. Det følger med tre ulike dyser som slipper gjennom ulike mengder maling.

Selve beholderen tar en liter maling og det er bra den er stor, for det går ikke lang tid mellom hver gang den må etterfylles. Sprøyta opereres som en pistol og når du trykker på avtrekkeren kommer den mengden maling du har stilt inn. Dette er ikke trinnløst.

Malingen kommer ut i en flat stråle som sprer seg i en passe vinkel. Hvordan vinkelen er orientert, f. eks. vertikal eller horisontal, kan stilles inn ved å vri luftutløpet på dysa. Det gjør det lettere å komme til med malingen.

Det er nok en god ide å benytte en støvmaske når man bruker en malesprøyte. Selv om dråpene stort sett havner der de skal er nok en og annen på vidvanke også og innsiden av lungene er en overflate som ikke skal males.

Prisen på nettet ligger fra i underkant av 1500 kroner, og det er en rimelig investering for de som har mye å male.

Test: TEST: Stikksager på lavspenning

Rengjøring

Det lønner seg å være nøye med rengjøringen når man har brukt sprøyten, men det er heldigvis ikke så mye som må rengjøres. Det dreier seg stort sett om beholderen, stigerøret og selve dysen.

Er det snakk om vannløselig maling er det en rask jobb, men oljemaling krever litt innsats. Men det krever jo pensler også, om du ikke er typen som hiver dem etter bruk.

Test: Duger markedets minste sirkelsag?

Mindre alternativer

Både Bosch og andre har mindre og billigere systemer. Det kan være greit nok for mindre jobber, men du kan ikke regne med å bruke malingen uten å tynne den. Ryobi har en sprøyte som går på 18 volts batteri.

Den ser enda mer hendig ut enn utrustningen fra Bosch og her er viften bygget inn som en del av håndtaket. Vi tror ikke den hadde klart å overføre den ufortynnede oljemalingen til leveggen like raskt. Her måtte den nok tynnes og det hadde nok krevd mer enn et oppladet batteri og så utført jobben

Biltema har en liknende sprøyte som Ryobi, men den går på nettstrøm. De oppgir den til 350 watt. Dette er 850 watt mindre enn maskinen vi testet, men den koster bare 299 kroner. Likevel kan slike små og billige enheter være greie om det er snakk om tynne malinger og væsker.

Samme forhandler har også en malesprøyte ikke ulik den Bosch selger. ES 650 koster bare 399 kroner men har halve effekten og kortere rekkevidde.

Les også: Energimyndigheten testet aggregater. Resultatet: Røyk og flammer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.