MOBIL

Test: SAMSUNG GALAXY S5 ACTIVE

Slik er den røffe utgaven av Galaxy S5

TEST: Samsung Galaxy S5 Active.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. des. 2014 - 22:08
Vis mer

Rett etter at Samsung lanserte Galaxy S5 i vår, trakk de sløret av en mer robust variant kalt Galaxy S5 Active.

Den har vært i salg i andre land siden i mai, og først nylig lansert i Norge.

Tøffing

De lanserte en Active-utgave av forrige modell også, TEST: Samsung Galaxy S4 Active . Den var vanntett, men kompromisset var at du måtte ta til takke med noe svakere maskinvare.

Galaxy S5 er allerede vanntett, så det var åpenbart ikke nødvendig å lage en vanntett S5 Active. Maskinvaren er heldigvis den samme som på flaggskipet. Så dette er altså en Galaxy S5 som tåler enda litt til.

I andre land markedsføres S5 Active som et MIL-STD-810G-produkt. Det betyr at den skal tåle hardere påkjenninger enn telefoner flest. Ikke at vi vet hvilke tester Samsung har utført eller hvor godt den tålte dem.

MIL-STD er antakelig et viktigere buzz-ord i andre markeder enn det norske. Samsung har fortalt oss at de ikke kommer til å legge vekt på dette i markedsføringen i det hele tatt, og MIL-STD-spesifikasjonen nevnes verken på esken eller i dokumentasjonen til telefonen.

Produsenten har ikke engang omtalt telefonen på sine norske nettside i det hele tatt. Det hindrer imidlertid ikke butikkene som selger telefonen i å markedsføre S5 Active som en telefon «med militær sertifisering».

Det gjør at en bør kunne forvente at telefonen tåler litt mer enn originalen.

Les også: Samsung lanserer vanntett nettbrett

Design

For å gjøre det klart med en gang, har vi ikke testet om telefonen tåler ekstra mye juling. Vi kan dermed heller ikke gå god for at den faktisk tåler mer enn originalen.

I USA markedsfører Samsung uansett at S5 Active er helt støvtett og vanntett ned mot 1 meter. I tillegg skal den tåle fall mot en flat overflate fra 4 fot eller mindre (1,2 meter), temperaturer fra -20 til +60 grader celcius, fukt og trykkforskjeller.

Men dette er altså ikke noe vi har sett i norsk markedsføring.

Tvert i mot står det i bruksanvisningen at telefonen ikke tåler støt, må holdes tørr, at det anbefales at du bare bruker telefonen i temperaturer mellom 5 og 35 grader, og at den ikke tåler saltvann, ionisert vann eller såpevann.

Baksiden gir inntrykk av at telefonen er røffere enn originalen.
Baksiden gir inntrykk av at telefonen er røffere enn originalen. Marius Valle
Så skal vi påpeke at Samsungs pressemelding fra tidligere i høst både nevner at telefonen har «bestått en test som utsetter telefonen for 18 ulike miljøforhold som store temperaturforandringer, høydeforskjeller, støv og sand. Testen innebærer blant annet at telefonen takler nordiske forhold som nedkjølt regn og is», og at Galaxy S5 passer for «aktive personer som ønsker en svært god smarttelefon samtidig som de ikke vil bekymre seg over at den skal bli skadet på jobb eller fritiden».

Designen gir uansett uttrykk for at Galaxy S5 Active tåler mer enn den vanlige utgaven. Telefonen har «støtdempere» av plast på oversiden og undersiden. Skjermen er senket noe inn i dekselet slik at den har litt mer beskyttelse. Tastene under skjermen er mekaniske.

Bakdekselet er en tynn plastlefse, slik som på Galaxy S5. Det kan se ut til at det er skruer her, men disse er ren pynt. Kameraet stikker litt ut fra baksiden, men linsen er beskyttet med glass slik at det ikke er overhengende fare for riper. Under sitter kameralys og pulsmåler.

TEST: Fitbit Charge: Det beste aktivitetsarmbåndet til nå

Bakdekselet kan fjernes.
Bakdekselet kan fjernes.

Pass på

For at telefonen skal være vanntett må du passe på at bakdekselet sitter skikkelig – du får en beskjed om dette hver gang du skrur på telefonen. Du må også passe på at luken over USB-pluggen er lukket skikkelig. Minijack-inngangen er vanntett, slik at du kan bruke hodesett i regnet.

Det er ellers en praktisk plassert strømtast på høyre side. På motsatt side sitter volumtastene og en aktivitetstast som vi skal komme tilbake til. Vi opplever at det er litt vanskelig å treffe riktig når vi skal stille volumet under samtaler.

Høyttaleren på baksiden har høy lyd, men vi hadde selvsagt foretrukket at den pekte fremover.

Vi skulle for øvrig ønske at telefonen hadde støtte for trådløs lading som standard, slik at vi slapp å fikle med USB-luken hver gang vi skulle lade.

En luke sørger for at USB-kontakten er vanntett når den ikke er i bruk.
En luke sørger for at USB-kontakten er vanntett når den ikke er i bruk. Marius Valle
Det største problemet vi har med designen er at den mekaniske hjemtasten aktiverer skjermen. Kombinert med en skjerm som er følsom nok til at den registerer berøring gjennom dongeri, har du oppskriften på en telefon som lever sitt eget liv i en litt trang bukselomme.

Vi skulle ønske det var mulig å deaktivere hjemtasten når telefonen er låst.

Skjermen har samme problem som de fleste andre mobilskjermer: Blir den våt får den problemer. Mengden regndråper på skjermen på dette bildet er alt som skal til for at berøringsresponsen blir kranglete.
Skjermen har samme problem som de fleste andre mobilskjermer: Blir den våt får den problemer. Mengden regndråper på skjermen på dette bildet er alt som skal til for at berøringsresponsen blir kranglete. Marius Valle
Skjermen fungerer for øvrig dårlig i regnet. Det er ikke unikt for denne telefonen. For eksempel fungerer heller ikke skjermen på Sony Xperia Z3 særlig bra når den får noen regndråper på seg heller.

Alt i alt en greit utformet telefon som gir inntrykk av å tåle litt mer, uten at det er noe vi kan bekrefte. En stor skjerm kan lett knuse, så det gjelder å passe på telefonen. Vi kan imidlertid se for oss at telefonen kan tåle en tur i bakken bedre enn Galaxy S5.

Les også: Snart skal det mer til for å knuse skjermen

Skjermen er en skarp 5,1 tommers Super-AMOLED.
Skjermen er en skarp 5,1 tommers Super-AMOLED.

Skjerm

Skjermen er den samme som på Galaxy S5. Det er dermed snakk om en 5,2 tommers 1920 x 1080 pikslers Super-AMOLED-skjerm med en pikseltetthet på 430 PPI.

Dermed er den lyssterk, har svært god kontrast, og kan betraktes fra alle vinkler. Enkelt og greit en kjempegod skjerm.

Om du syns fargemetningen er i overkant, kan du sette andre fargeprofiler manuelt. Vi syns uansett det ser bra ut med standard fargeprofil, som justerer bildet avhengig av hva som vises.

TEST: LG G3 S: Slik er LGs light-utgave av flaggskip-telefonen

Den blå tasten på siden er en snarveistast du kan programmere til det du måtte ønske.
Den blå tasten på siden er en snarveistast du kan programmere til det du måtte ønske.

Maskinvare og ytelse

Det er bare små forskjeller på spesifikasjonslisten til Galaxy S5 og Galaxy S5 Active. Her får du den samme Qualcomm Snapdragon 801-brikken med firekjernet 2,45 GHz Krait 400-prosessor, grafikkprosessoren Adreno 330 på 578 MHz, og 2 GB arbeidsminne.

Det er ingenting å si på dette. Dette er en telefon som egner seg til de tunge oppgavene.

 Basemark OS IIBasemark X
Samsung Galaxy Note 4129131056
Sony Xperia Z3 C109325227
Oneplus One105825351
Sony Xperia Z3105124230
Samsung Galaxy S5 Active104423992
Bullit Mobile Cat S505014285

De øvrige spesifikasjonene byr på rubbel og bit, som IR-lampe (fjernkontroll), GPS, NFC, Bluetooth, 4G og Wi-fi. Det er også støtte for MicroSDXC-minnekort, som er greit når telefonen har 16 GB lagringsplass.

Les også: Dette minnekortet lagrer 128 GB

16 GB minne er greit, men ikke all verden. Det skal ikke veldig mye til for å fylle dette.
16 GB minne er greit, men ikke all verden. Det skal ikke veldig mye til for å fylle dette. Marius Valle
S5 Active har ikke fingeravtrykkleser slik originalen har. Den har heller ikke USB 3.0-kontakt, men USB 2.0. Vi savner ingen av delene.

Basisfunksjonene er det ikke mye å utsette på. Talekvaliteten er god, og antenneytelsen later til å være på nivå med LG G3 og iPhone 6. Vi har ikke opplevd noen problemer med samtaler som faller ut eller slikt.

Batteritiden er ganske god, syns vi. Jevnt over klarer telefonen minst en hel dag, avhengig av hvor tung bruk den utsettes for. To dager klarer vi også uten større problemer, og inntrykket er at Galaxy S5 Active er på nivå med Sony Xperia Z3.

Batteriytelsestesten i Basemark OS II bekrefter i alle fall at praktisk batteritid ligger på omtrent samme nivå under bruk. Ved last tappes batteriet en halv prosent i minuttet i snitt, og i praksis holder den omtrent like lenge som Z3. Bra, med andre ord.

 Poeng%b/min
Bullit Mobile Cat S507480,4
Sony Xperia Z37190,5
Samsung Galaxy S5 Active6920,5
LG G36080,7
Samsung Galaxy Alpha5820,6

Vi har dessverre ikke hatt mulighet til å sammenligne direkte med Galaxy S5, men siden maskinvare og batterikapasitet er identisk, antar vi at de to har lik batteritid.

Galaxy S5 Active er lik i bruk som Galaxy S5.
Galaxy S5 Active er lik i bruk som Galaxy S5.

Programvare og brukeropplevelse

S5 Active kjører en etterhvert litt eldre utgave av Android. Versjon 4.4.2 ble lansert for et år siden, og det har kommet et par nye siden da. Det er ingen store endringer, annet enn sikkerhets- og bugfikser.

Vi antar at teleofnen uansett får Android 5.0 Lollipop etterhvert.

I bruk er S5 Active helt lik S5, med et par unntak.

Det ene er denne aktivitetstasten på venstre siden. Den åpner «Aktivitetssone», som gir deg tilgang til barometeravlesing, kompass, lommelykt og stoppeklokke. Du kan også legge inn snarveier til apper her.

TEST: Sony Smartwatch 3: Sonys smartklokke har innebygget GPS

Aktivitetssonen er en samling funksjoner du henter frem med sidetasten.
Aktivitetssonen er en samling funksjoner du henter frem med sidetasten. Marius Valle
Barometeret viser atmosfærisk trykk, og beregner høyde over havet med en feilmargin på ±15 meter. Denne krever internettilkobling for å fungere, ettersom den kombinerer data med værinformasjon.

Du kan også åpne kameraet med et langt trykk på tasten. Da kan det være fristende å trykke én gang for å ta bilde, men det vil åpne aktivtetssonen igjen. Volum opp kan brukes som utløsertast.

Om du vil bruke tasten til annet, er det mulig å endre et kort og et langt trykk til å åpne valgfrie apper i stedet.

En kan spørre seg hva poenget med tasten er, siden telefonen må være opplåst for at den skal fungere. Da kunne denne aktivitetssonen like gjerne vært en snarvei på startskjermen. Sikkert kjekt å ha uansett.

Menyene er de samme som på Galaxy S5.
Menyene er de samme som på Galaxy S5. Marius Valle
Utover dette antar vi at telefonen ikke er utstyrt med samme programvare som originalen hadde på det tidspunktet vi testet den. Den har vi for lengst returnert til Samsung, så vi har ikke hatt anledning til å undersøke dette nærme.

Vi har dog ikke sporet opp noen opplysninger som tyder på at det er noen vesentlige forskjeller her.

Altså er det samme programvare og brukeropplevelse som på Galaxy S5, bare med en ekstra tast.

Les mer: Test av Samsung Galaxy S5

Kameraet har 16 megapikslers oppløsning.
Kameraet har 16 megapikslers oppløsning.

Kamera

Kameraet er – ikke overraskende – det samme som før. Her får du en 16 megapikslers ISOCELL-sensor med fasedeteksjonsfokus.

Kameragrensesnittet er også det samme som før. Rent og pent, med langt færre forstyrrende elementer enn på tidligere Galaxy S-versjoner.

Bildekvaliteten er dermed som på originalen, altså bra, om enn ikke klasseledende. Vi syns spesielt kameraet jobber tregt når vi skal ta bilder i innendørsbelysning eller svakere.

På den annen side kommer vi ikke på noen «friluftsmobiler» som skilter med et så bra kamera som dette.

Under ser du et knippe bilder vi har knipset med Galaxy S5 Active.

Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active.
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active.
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active.
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active.
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active. Marius Valle
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active.
Bilde tatt med Samsung Galaxy S5 Active. Marius Valle

Telefonen har «polstring» på utsiden.
Telefonen har «polstring» på utsiden.

Konklusjon

Galaxy S5 Active er en telefon som kanskje først og fremst egner seg for deg som er mye ute i skog og mark, eller jobber på en anleggsplass. Selv om Samsung ikke har lyst til å snakke høyt om hvor mye mer S5 Active tåler enn originalen, tyder både utformingen på telefonen og markedsføring i andre land på at du kan regne med at den i alle fall tåler litt mer.

S5 Active er litt større, tykkere og tyngre, og gir inntrykk av å være mer robust enn S5.

Med unntak av dette og en ekstra tast på siden, er det imidlertid ingenting nytt her. Dette er den samme telefonen som før.

Da spørs det om den er verdt det. Galaxy S5 har vært på markedet i trekvart år, og prisene har falt siden den var ny.

I dag får du originalen for 4000 kroner, som ærlig talt er en knallpris. Galaxy S5 Active koster i skrivende stund fra 5200 kroner.

Da kan en spørre seg om forskjellene er store nok. Ikke at det gjør S5 Active til en dårlig telefon.

Her får du en robust sak med stor og god skjerm, et godt kamera, sprek maskinvare og alt du kan forvente deg av en toppmodell. Om du føler det er verdt den ekstra tusenlappen er dette en telefon vi gjerne anbefaler.

Les også:

Denne smartklokken er en mobil

Denne mobilen er et røverkjøp

Du får ikke bedre kameramobil til denne prisen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.