MOBIL

Test: LG G3 S

Slik er LGs light-utgave av flaggskip-telefonen

TEST: LG G3 S.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. nov. 2014 - 21:04
Vis mer

Å lage miniversjoner av eksisterende flaggskip er en øvelse smarttelefonprodusentene liker.

Det gir dem mulighet til å bruke toppmodellnavnet for å selge mellomklassetelefoner, ved at de krympes, gis svakere maskinvare, lavere pris og lik design som den dyre varianten.

Til nå er det bare Sony som med sine Compact-modeller gir deg full pupp i mindre innpakning.

LG Electronics' nye G3 S er ikke unntaket. Her har de redusert størrelsen og puttet inn langt svakere maskinvare enn originalens.

Den har imidlertid beholdt noen av de hyggelige funksjonene til storebror.

Les også: Sylskarp skjerm og kamera med laserfokus

Design og byggekvalitet

LG har i alle fall holdt seg tro mot designen til G3. S-en står så vidt vi har fotstått for «small», og ganske riktig er dette akkurat samme design, bare redusert i størrelsen.

Dermed fyller skjermen en stor del av fremsiden, noe som nærmest har vært LGs varemerke det siste året. I tillegg er alle fysiske taster flyttet til baksiden av telefonen. Det er kanskje uvant, men fungerer greit når man er vant til det.

Bakdekselet kan som før fjernes, og har «metallinspirert design», som LG kaller det. Det betyr ikke annet enn at det er snakk om plastdeksel som ser ut som et metalldeksel. Til ripene dukker opp, i alle fall.

Ikke at G3 S fremstår som skrøpelig. Den later til å ha tilsvarende byggekvalitet som storebror, så alt i alt er dette bra. Kameralinsen er beskyttet med glass, og ikke plast. Ikke overhengende fare for riper her, med andre ord.

Høyttaleren sitter på baksiden. Den spiller høyt, men er ikke akkurat behagelig å høre musikk med. Den fungerer likevel greit til det meste.

Alt i alt velkjent design, bare i mindre innpakning. Verdt å få med seg er at selv om skjermen måler fem tommer, er telefonen bare litt bredere enn for eksempel iPhone 6 (4,7 tommer), og kortere.

G3 S er dog en del tykkere. Usedvanlig liten i forhold til skjermstørrelsen er G3 S altså ikke.

Les også: HTCs nye har stor skjerm og lav pris

Utsnitt fra skjermen.
Utsnitt fra skjermen.

Skjerm

G3 S har et fem tommers IPS LCD-panel med 1280 x 720 pikslers oppløsning. Det gir en pikseltetthet på 294 PPI.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Denne skjermen er lyssterk, noe mer lyssterk enn storebror, faktisk. Fargetemperaturen er tydelig kjøligere på G3 S-skjermen, uten at dette er noe vi legger merke til før vi sammenligner direkte.

Innsynsvinkelen er muligens en tanke smalere, men på ingen måte problematisk.

Dette en passe skarp og lyssterk skjerm med god berøringsrespons. Oppløsningen er holdt på et fornuftig nivå, i motsetning til storebror som har unødvendig høy oppløsning.

G3 S ved siden av G3. Likhetene er slående.
G3 S ved siden av G3. Likhetene er slående. Marius Valle
Vi hadde ikke klaget om det var full HD-oppløsning, men 720p er uansett skarpt nok. Litt verre syns vi det er at skjermen ikke har automatisk justering av lysstyrken, da telefonen mangler lyssensor.

Vi opplever også at det er svake vertikale striper på venstre del av skjermen. Ikke noe man legger merke til under vanlig bruk, men ganske tydelig om bildet er grått.

Sett i lys av at dette er en telefon til 2400 kroner er dette kanskje greit nok, men en spesielt god skjerm er dette ikke.

Les også: Dette betyr skjermoppløsningen

Alle taster sitter på baksiden.
Alle taster sitter på baksiden.

Spesifikasjoner og ytelse

Da G3 ble lansert hadde den det heftigste man fikk på ytelsesfronten. G3 S har fått langt mer beskjeden maskinvare, en Snapdragon 400 med firekjernet 1,2 GHz Cortex-A7-prosessor. Arbeidsminnet er 1 GB.

Det er ikke imponerende, men heller ikke overraskende med tanke på prisen.

 Basemark OS IIBasemark XBrowsermark
Sony Xperia Z3 C1093252271527
Oneplus One1058253511543
LG G31038226201215
Huawei Honor 672015634723
LG G3 S5124305900
Bullit Mobile Cat S5050142851060

Vi ser spesielt at grafikkytelsen (Basemark X)  er svak. Dette er ikke en telefon som egner seg for de tyngste spillene.

Sammenlignet med storebror G3 er det åpenbart en langt, langt svakere spesifisert telefon vi snakker om her. Det kommer til syne i praksis også.

Det er litt flere og lengre ventepauser her enn på G3. Det tar litt lengre tid å laste inn nettsider, og det hakker litt når vi navigerer på tunge sider. Men ubrukelig er dette ikke. Alt i opplever vi i praksis ytelsen som akseptabel.

På spesifikasjonslisten finner vi ellers det vi trenger av tekniske finesser. 4G-støtte, Wi-Fi (802.11n), IR-lampe, Bluetooth, NFC og så videre.

Bakdekselet kan du fjerne. Batteriet kan byttes. Telefonen har ikke trådløs lading.
Bakdekselet kan du fjerne. Batteriet kan byttes. Telefonen har ikke trådløs lading. Marius Valle
Det vi savner er støtte for trådløs lading slik G3 har. Det største problemet er den svært begrensede lagringsplassen på 8 GB. Det tar ikke lang tid å fylle dette, og da trenger du i praksis et minnekort om du har tenkt til å bruke telefonen til spill, musikk, video og slikt.

På den positive siden skal vi nevne at telefonen fungerer bra til musikk.

Det forutsetter at du ikke bruker det medfølgende hodesettet, som har – unnskyld uttrykket – ræva lyd.

Antenneytelsen ser ut til å være helt ok, vi har ikke hatt problemer med dekning eller brutte samtaler. Vi registrerer imidlertid en forskjell i signalstyrken G3 og G3 S oppgir når de er tilkoblet samme basestasjon. En forskjell på 10 dBm i G3 S' disfavør. Det kan se ut til at antenneytelsen ikke er helt på nivå med storebror.

Vi opplever også at GPS-en kan ha litt problemer med å låse posisjonen vår i enkelte situasjoner. Vi sammenlignet med Sony Xperia Z3, som i samme situasjon ikke hadde dette problemet. Så skal vi selvsagt passe på å understreke at vi ikke har gjort noen dypdykk i hva årsaken var, og at vi ikke hadde kontroll på mulige feilkilder der vi stod midt i skogen og forsøkte å peile ut riktig retning.

Talekvaliteten har vi ikke noe spesielt å utsette på.

Bakdekselet har «metallinspirert» design. Altså plastdeksel med et fancy mønster.
Bakdekselet har «metallinspirert» design. Altså plastdeksel med et fancy mønster. Marius Valle
Batterikapasiteten er oppgitt til 2540 mAh. Siden verken skjerm eller prosessor er av den mest krevende sorten varer batteriet ganske lenge. Vi har ikke problemer med å få det til å vare et par dager med lett bruk. Tung bruk vil kreve daglig lading.

Vi har testet batterikapasiteten ved hjelp av Basemark OS II, som gir telefonen en poengsum basert på utladingstakten under last. Her ser vi at G3 S legger seg midt på treet, men også noe foran storebror.

Det skyldes nok først og fremst at prosessoren ikke bruker like mye strøm når den jobber på fullt.

Alt i alt er dette en telefon med god batteritid.

 Poeng%b/min
Sony Xperia Z3 C8470,4
Bullit Mobile Cat S507480,4
LG G3 S6580,5
LG G36080,7
Samsung Galaxy Alpha5820,6
Startskjermen er stort sett den samme som på storebror G3.
Startskjermen er stort sett den samme som på storebror G3.

Programvare og operativsystem

Kort oppsummert er G3 S nesten lik G3 på programvaresiden. Her er det mulig å kjøre apper i vinduer, tastaturet kan justeres i høyden, «Knock Code» lar deg banke inn et mønster på skjermen for å låse den opp, nye SMS vises i egne vinduer som lar deg svare uten å gå ut av appen du bruker, og så videre.

Det er i det hele tatt flere nyttige funksjoner her, som alt i alt bidrar til å gi en god brukeropplevelse.

LGs «Smart Notice»-funksjon, som gir deg tips basert på bruken din, er ikke inkludert. Det er heller ikke muligheten til å kjøre apper side om side. Ikke at vi savner noen av delene.

De viktigste er at telefonen oppleves enkel og grei i bruk. En annen sak vi syns LG fortjener skryt for er et ganske beskjedent antall «bloatware»-apper, og de som følger med kan du enkelt og greit avinstallere. Så godt som alle LGs egne apper kan faktisk fjernes. Vi liker det – det er et eksempel til etterfølgelse.

LG lar deg fjerne de fleste ikke-nødvendige appene. Sine egne også.
LG lar deg fjerne de fleste ikke-nødvendige appene. Sine egne også. Marius Valle
Under LGs skall kjører Android 4.4 KitKat. Dermed har du tilgang til det enorme universtet av apper, spill og underholdning du finner i Google Play. Denne Android-versjonen er også lettere enn mange av de tidligere utgavene, noe som gjør at brukergrensesnittet sjeldent oppleves tregt selv om prosessoren er av det beskjedne slaget.

Verdt å nevne er at G3 S kjører en eldre versjon av KitKat, versjon 4.4.2, og ikke den nyeste 4.4.4. Hvorvidt den skal oppgraders til Android 5.0 gjenstår å se.

Alt i alt en fin brukeropplevelse, som i stor grad er lik storebror.

Les også: Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Kameraet har arvet noen av de mest interessante teknologiene fra storebroren, som laserfokus. Men bildekvaliteten er ikke sammenlignbar.
Kameraet har arvet noen av de mest interessante teknologiene fra storebroren, som laserfokus. Men bildekvaliteten er ikke sammenlignbar.

Kamera

Det er egentlig ganske oppsiktsvekkende at LG har valgt å utstyre en telefon i denne prisklassen med samme kamerateknologi som G3. Her får du ikke bare optisk bildestabilisator, men også autofokus som benytter infrarød laser.

Kort sagt betyr dette at det er enklere å ta skarpe bilder i svak belysning, og at autofokusen er lynrask. Det fungerer veldig bra.

Vi liker at LG har gjort kameragrensesnittet veldig enkelt. Her er alt vi uansett ikke bruker skåret vekk, og vi står igjen med en telefon som gjør pek-og-klikk ukomplisert.

Kameraet er ikke i nærheten av like raskt som storebrors kamera. På tiden G3 S bruker på å ta 10 bilder, tar G3 30 bilder. Vi opplever også at det kan gå litt tid fra vi trykker på utløseren til telefonen faktisk tar bilde.

Kameraet kan heller ikke ta 4k-video slik G3 kan, men det forventer vi oss uansett ikke fra en billig telefon.

Kameraet har et enkelt grensesnitt.
Kameraet har et enkelt grensesnitt. Marius Valle
Sensoren er for øvrig ikke den samme som på G3. Her er det åtte megapiksler, mens storebror har 13 megapiksler. Det er åpenbart forskjeller, for detaljgjengivelsen er ikke på høyde med G3.

Kameraet kan produsere gode bilder om det er godt lys, men en overskyet ettermiddag i november opplever vi fort bevegelsesuskarphet og overeksponering. Innendørs er det heller ikke direkte uvanlig at bildene blir veldig støyete og uklare. Eksponeringstiden later til å være lang under mange forhold.

Altså er ikke dette en telefon du kjøper om du skal ha et ordenlig bra kamera. Selv om det har interessante teknologier er bildekvaliteten i beste fall midt på treet.

Men så er dette en telefon til 2400 kroner. Med det i tankene er kameraet greit.

Under ser du bilder vi har tatt med LG G3 S.

Bilde tatt med LG G3 S.
Bilde tatt med LG G3 S. Marius Valle
Bilde tatt med LG G3 S.
Bilde tatt med LG G3 S. Marius Valle
Bilde tatt med LG G3 S.
Bilde tatt med LG G3 S. Marius Valle
 

Les også: Endelig en skikkelig lekker Samsung

LG G3 S har en størrelse som gjør at den ligger godt i hånda.
LG G3 S har en størrelse som gjør at den ligger godt i hånda.

Konklusjon

Ser du etter en mindre utgave av LG G3? Da er det ikke G3 S du ser etter.

Ytelse, skjerm og kamera er en hel del svakere. Det er egentlig bare utforming og menyer som er likt her.

Det gjør selvsagt ikke G3 S til en dårlig telefon, men vi hadde forventet litt mer av et produkt som låner navnet til toppmodellen.

Mindre flaggskip er det enn så lenge bare Sony som lager.

Du kan gjøre dårligere kjøp for 2400 kroner. Men du kan også gjøre bedre kjøp. For eksempel LG G2, som er fjorårets toppmodell, koster deg for eksempel et par hundrelapper mer.

G3 S og G3 har lik utforming.
G3 S og G3 har lik utforming. Marius Valle
Det er selvsagt urettferdig å sammenligne en mellompriset telefon med produsentens toppmodell, så det må også sies at du her får en rimelig god telefon til en god pris.

Du kan ikke bruke den til de heftigste spillene, det er i minste laget med lagringsplass, og kameraet er ikke noe å skrive hjem om. G3 S er imidlertid slett ikke verst å se på, er enkel og grei å bruke, og har rimelig god batteritid.

Alt i alt et greit valg om du ikke vil betale for mye for en ny mobil.

Les også:

Sonys smartklokke har innebygget GPS

Du får ikke bedre kameramobil til denne prisen

Usannsynlig billig toppmodell  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.