T2

Test: NIKE+ FUELBAND SE

Slik er Nikes nye forsøk på treningsarmbånd

TEST: Nike+ Fuelband SE.

Nike+ Fuelband SE er Nikes andre forsøk på et aktivitetsarmbånd. Vi liker designet.
Nike+ Fuelband SE er Nikes andre forsøk på et aktivitetsarmbånd. Vi liker designet.
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
18. mars 2014 - 20:33
Vis mer

Kollega og redaktør Svein-Erik Hole var mildt sagt skeptisk til Nikes første forsøk på å lage et aktivitetsarmbånd.

Hovedkritikken gikk på unøyaktig måling av antall steg og tilbakelagt distanse, hvorpå Nike svarte at dette ikke var hovedformålet med båndet og at de siktet på 80 prosent treffsikkerhet på steg og distanse.

Nytt forsøk

Andre forsøk av Fuelband er nå lansert i USA. Men det har ennå ikke kommet til Norge.

Nytt er bluetooth-versjon 4.0 (Low energy), som gjør at båndet kan kommunisere kontinuerlig med smarttelefonen din uten at batteriet tømmes.

Båndet skal også ha blitt mer vannresistent og mer fleksibelt på grunn av et redesignet indre. Det skal også ha en noe lysere LED-skjerm.

Design

Fuelband har et design som ikke ligger langt unna hva Polar har funnet på for sin Loop. Det betyr et middels tykt bånd i ganske stiv, matt sort plast.

I motsetning til Loop har Fuelband SE en fysisk knapp, mens Polar-båndet lente seg på en kapasitiv touchsone.

Her foretrekker vi nok Nikes løsning, men det kan også ha noe å gjøre med at det er varmere i været nå enn det var da vi testet Polar Loop.

En kapasitiv «knapp» gjør at du må ta av deg hansken eller votten, mens Nikes fysiske knapp kan opereres uansett om du har noe på hendene eller ei.

TEST: Withings Pulse: Denne måler alt du gjør

Tre størrelser

Båndet fås i ren svart eller med detaljer i rød, rosa eller grønn. Undertegnede fikk utlevert small-størrelsen, som i utgangspunktet var ekstremt trang rundt håndleddet, men det følger heldigvis med et ekstra ledd du kan klipse på. Da passet den mye bedre.

Har du større håndledd enn meg bør du nok vurdere medium eller large.

LED-skjermen veksler mellom opptjent Nikefuel, kalorier, antall steg og klokke. Skjermen er mer enn lys nok og er godt synlig nærmest uansett forhold, og en smart funksjon er i tillegg at du kan dobbelttrykke på knappen for å se klokka med en gang. Det gjør at den fungerer greit som klokke.

Vi liker også at lukkemekanismen for båndet rett og slett er en USB-plugg, slik at du kan plugge båndet rett i PC-en eller en USB-lader og ikke trenger å ha med deg noen ekstra kabel.

Polar og Fitbit bruker på sin side en proprietær kabel til dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Båndet har en god LED-skjerm og en praktisk knapp på fronten.
Båndet har en god LED-skjerm og en praktisk knapp på fronten.

Hvorfor Nikefuel?

Nike måler alt hva du bedriver i sin egen valuta: Nikefuel. Dette skal ifølge Nike gi et helhetlig tegn på aktivitetsnivået uansett hva du egentlig holder på med og hvilken enhet du benytter i Nike+-økosystemet.

Problemet er bare at Nike ikke vil oppgi hva denne valutaen egentlig består i. Det gjør den på mange måter uegnet til å definere noe som helst.

Er du ikke vant med Fuelband-konseptet, så fremstår det å sette et daglig mål veldig som å stikke fingeren i lufta og se hvilken vei vinden blåser.

Undertegnedes mål viste seg å være umulig å oppnå uten en relativt lang løpetur hver dag. Heldigvis er det enkelt å endre i etterkant.

Vi lurer også på hvor nøyaktig Nikefuel-utregningen kan være, siden båndet kontinuerlig teller færre skritt enn alle andre trackere undertegnede har brukt det siste året.

SNIKTITT: Denne lager tidslinje av livet ditt

Nøyaktighet

Kontrollmålinger på en relativt optimal situasjon med flatt innegulv i TUs kontorlokaler gir riktignok jevne målinger, problemet er bare at de er altfor lave.

200 steg gir ved to påfølgende testrunder et Fuelband-resultat på 165 og 166 steg – altså så vidt innenfor Nikes påstander om 80 prosent nøyaktighet.

Vi forventer naturligvis ikke at et armbånd kan gi like nøyaktig telling som en skritteller du har i lomma eller i beltet (for eksempel Fitbit Zip, som ga oss ett eller to stegs margin på 200 steg-testen) men dette er likevel altfor dårlig.

På løpetur ser det riktignok ut som om Fuelband har bedre oversikt, i alle fall hva gjelder Nikefuel-målingen.  Den er nemlig godt innenfor akseptabel margin om vi sammenlikner med den GPS-baserte Nike+ Running-appen.

TEST: TomTom Runner: Enkel og brukervennlig GPS-pulsklokke

Måler ikke distanse

Nike har tydeligvis også gitt opp å måle tilbakelagt distanse basert på Fuelband-målingene, for dette er ikke engang lenger et valg. Det er svakt, og vi savner også noen form for kalibreringsfunksjon.

Antall kalorier forbrent oppgis tydeligvis kun som antall kalorier du forbrenner utover hva du ville gjort om du tilbrakte hele dagen i senga (altså kan du på en sløv dag kanskje få 200 kalorier). Det er et meget underlig valg, synes vi.

Nike-profilen din vet hvilket kjønn du er, hvor høy du er og hvor mye du veier, og dermed burde alle forutsetninger være til stede for å gi i alle fall et kvalifisert estimat av hvileforbrenning.

Fra venstre oppsummeringen av en natts søvn, en løpeøkt og jubel for å ha nådd dagens mål.
Fra venstre oppsummeringen av en natts søvn, en løpeøkt og jubel for å ha nådd dagens mål.

Sessions

Når du skal ut på en treningsøkt kan du velge å aktivere en «session» enten ved å holde inne knappen på båndet eller i Fuelband-appen.

Dette har i praksis kun to konsekvenser: Det fungerer som en slags stoppeklokke om du vil holde styr på hvor lenge du har holdt på, og det teller total Nikefuel-opptjening og «Nikefuel per sekund» som et mål for intensiteten.

For løping er dette et langt dårligere tilbud enn Nikes egen Running-applikasjon, som riktignok kan lene seg på smarttelefonens GPS og dermed gi nøyaktig oversikt over både distanse, fart og Nikefuel.

Det er underlig at Nike ikke har etablert noen form for integrasjon mellom Fuelband- og Running-appene.

Jeg ser for eksempel for meg at en løpeøkt kan hentes direkte fra Nike+ Running, noe som vil gi langt mer info enn hva båndet selv klarer å hente, eller på ett eller annet vis kombinere båndets data med mobilens GPS. (I den totale Nikefuel-oversikten på nett teller riktignok dataene fra Running-appen like mye som fra båndet).

Særlig er dette litt prekært fordi målingene båndet gir åpenbart er såpass unøyaktige. Og det oppgis ikke distanse i det hele tatt.

Sosialt

Der Nike ligger hakket foran de øvrige, er på det sosiale aspektet. Har du venner som bruker Nike+, uansett hvilket produkt, kan du sammenlikne tider, resultater og aktivitetsnivå gjennom en upåklagelig portal på nett.

En enkel Facebook-integrasjon gjør det problemfritt å se hvilke av vennene dine som bruker Nike+, og spill-liknende troféer og "achievements" kan ha motiverende effekt om du går inn for å ta alle.

TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

Batterilevetiden

Fuelband holder ut i fire-fem dager av gangen, etter vår erfaring. Det er relativt middelmådig, men på linje med hva du får ut av andre produkter av denne typen. 

Samtidig er det verdt å merke seg at Medium- og Large-størrelsene faktisk har et større batteri enn den minste utgaven (70 mAh mot 50), og dermed kan du nok skvise to dager ekstra ut av disse.

Nike har ikke integrert noen vibrasjonsmotor i Fuelband, og det betyr at du verken får stille vekking eller vibrerende bevegelsespåminnelser.

En beskjed glir over skjermen om at du må bevege deg, men om du sitter foran PC-en eller har båndet under genseren, er dette veldig lett å gå glipp av.

Påminnelsen vises også på mobilskjermen, som riktignok er noe enklere å få med seg, men begge deler fordrer at du har bluetooth aktivert.

Innebygget USB-plugg gjør lading og dataoverføring enkelt.
Innebygget USB-plugg gjør lading og dataoverføring enkelt.

Verdiløs søvntracking

Fuelband måler søvnen din, men kun om du aktiverer en «session» før du legger deg. 

Dataene er heller ikke verdt noe særlig. Du kan se enkelte små topper i grafen der du åpenbart har vridd og vendt på deg, men hva er det verdt å vite hvor mye Nikefuel man har opptjent mens man sov? Det programvaren gjør er i praksis å "belønne" deg for å ha hatt en urolig natt.

Nei, dette gjør både Fitbit og Jawbone bedre, og selv Polars minimale søvntracking er bedre enn dette.

Resultatet ble at jeg stort sett valgte å ta av meg båndet før jeg la meg.

Les også: Slik gjør du iPhone raskere

Kun til iOS

Verdt å nevne er også at Fuelband-appen foreløpig kun finnes til iOS.

Vi kunne forsåvidt forstå det noe bedre til den første utgaven, da det er enklere å forholde seg til iOS-produktenes enkelhet, men nå er det gått såpass lang tid at det begynner å nærme seg uforståelig at det ikke finnes en Android-app.

Du vil naturligvis fint kunne bruke Fuelband selv uten en iPhone, men da er du prisgitt fysisk tilkobling til en PC for å laste opp dataene dine, og det er på langt nær like brukervennlig.

Les også: Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Konklusjon

Vi er i det hele og store litt skuffet over hva Nike leverer med Fuelband, selv på annet forsøk.

Vi liker at USB-pluggen er integrert, men synes Fuelband totalt sett gjør altfor lite. Når nøyaktigheten på målingene også denne gang er så dårlig, i tillegg til at den ikke engang våger seg ut på å oppgi tilbakelagt distanse, blir vurderingen deretter.

Den tracker ikke søvn på noen god måte, har ingen vibrasjonsmotor eller andre spesialfunksjoner, og Nike har ikke engang klart å skape noen form for integrasjon med sine andre produkter.

Det er for dårlig, og både Polar Loop, Fitbit Flex og forsåvidt Withings Pulse fremstår som bedre alternativer - i alle fall om hovedandelen av treningen din består av løping.

Les også:

TEST: Pulsklokker med innebygget GPS

Slik velger du rett GPS-pulsklokke

TEST: Fitbit Zip: Denne gir deg full oversikt over kaloriene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.