TESTER

Test: null

Slik er Samsung Galaxy Gear

Er dette det neste store? Vi har sett nærmere på Samsung Galaxy Gear.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. nov. 2013 - 07:00
Vis mer

Armbåndsur som kan mer enn bare å vise tiden er ikke noe nytt i seg selv. Samsung har faktisk lang fartstid på dette feltet. Allerede i 2003 presenterte de en mobiltelefon bygget inn i et armbåndsur. Og heller ikke for ti år siden var dette noen ny idé.

Slike mobiler ble ingen hit, og mobilen har foreløpig ikke flyttet ut av den lune og fine bukselomma.

Men den har gjennomgått den reneste metamorfosen på denne tiden, og er i dag en liten datamaskin med enorm regnekraft og muligheter som de fleste av oss trolig ville sett på som utopiske for ti år siden.

Å få plass til alt en moderne smarttelefon gjør på håndleddet fremstår nå like utopisk. Å surfe på nettet, kjøre spill og se video på en knøttskjerm fremstår ikke akkurat som veldig praktisk.

De nyeste smartklokkene er derfor ikke en mobil på håndleddet, men heller en ekstra skjerm til mobilen din. Men de er absolutt nære slektninger av smarttelefonen.

Forenklet Android-enhet

Samsung Galaxy Gear og Sony Smartwatch 2 kjører forenklede versjoner av Android, og kan dermed i teorien gjøre det meste telefonen din kan.

Nå skal vi ikke gjøre noen stor sammenligning eller test av disse klokkene. Det har vi allerede gjort, og av de to er det Samsungs variant som tar en knepen seier.

LES MER: Duell mellom Sony Smartwatch 2 og Samsung Galaxy Gear (tu.no)

Vi skal likevel forsøke oss på å si noe fornuftig om hvordan vi har opplevd det å bruke smartklokken Galaxy Gear. Hva kan den egentlig brukes til? Er dette et nyttig produkt, eller er det først og fremst en stilig gadget?



Den ser ut som et armbåndsur, men skjuler en liten datamaskin.

Design, skjerm og maskinvare

Vi syns i grunnen Galaxy Gear best beskrives som en svært forenklet Android-telefon du har på håndleddet. Den eneste nettverksforbindelsen den har er Bluetooth Smart, som har lav energibruk. Den kobler seg til smarttelefonen din, i praksis en Samsung Galaxy Note 3, og all kommunikasjon med omverdenen foregår over denne forbindelsen.

LES OGSÅ: Test av pulsbeltet Polar H7

Dette forutsetter nødvendigvis at telefonen er i nærheten. Vi hadde på forhånd forventet at rekkevidden skulle være svært begrenset, men det viser seg at telefon og klokke fint holder kontakten med hverandre om telefonen ligger i stua og vi beveger oss rundt i rommene. Dette er selvsagt ikke en meningsfull beskrivelse, da folk har boliger av forskjellig størrelse, men i undertegnedes 75 kvadratmeters leilighet opplever vi kun unntaksvis at forbindelsen blir brutt.

I dette ligger en nyttig funksjon i seg selv. Om du går hjemmefra uten mobilen, vil klokka vibrere for å varsle deg om at telefonen er utenfor rekkevidde. 

Har du lagt mobilen et «lurt» sted, kan du få telefonen din til å lage en ringelyd. Forutsatt at de har kontakt, selvsagt. Om du vil, kan du også deaktivere mønsterlås på telefonen så lenge du har telefonen rett i nærheten. Lurt!

LES OGSÅ: Dette er en fjernkontroll til mobilen din



Det er mye teknologi i selve reima også.

Design

Selve klokken er på ingen måten noen småkar. Den er både tjukk, bred og lang, men den er nok innenfor hva de som er ute etter en gadget som dette kan leve med. Vårt testeksemplar er frisk og gul i fargen, med reim av gummi.

Selve klokkehuset har en plate i børstet metall på fremsiden, og plast på baksiden. På den delen av reima som peker fra deg, sitter kameraet. I selve låsen på reima sitter dessuten en høyttaler. Dette er altså langt mer enn bare et gummibånd. Skjermen er dekket med en glassplate som kurver ut mot toppen og bunnen

Galaxy Gear sitter omtrent som et hvilket som helst armbåndsur, men til akkurat undertegnedes arm er det akkurat litt for løst eller litt for stramt til at det sitter skikkelig. Alternativet er dermed enten at det flytter seg en del, eller at det er ubehagelig. Vi valgte det første. Så er det selvsagt slik at alle ikke har like armer.

Det er verdt å få med seg at Galaxy Gear ikke er vanntett. Den er forsåvidt sprutsikker, men i det daglige må du passe på godt på så du ikke dynker den. Å ta den av når du skal vaske opp eller vaske hendene er derfor et godt tips.



Her sitter høyttaleren.

Maskinvare

Inni klokken sitter imponerende sprek maskinvare. Når er selvsatg ikke en 800 MHz enkelkjerneprosessor og 512 MB arbeidsminne noe oppsiktsvekkende i dag, men det er faktisk ikke mer enn tre år siden dette hadde vært kraftige saker. For eksempel Sony Ericsson Xperia X10 Mini hadde 600 MHz prosessor og 128 MB arbedsminne. Samsungs klokke er altså kraftigere enn denne.

Så selv om dette ikke er maskinvare til å kjøre heftige spill, er det selvsagt heller ikke meningen. Tanken er først og fremst å være en ekstra skjerm til mobilen.

Men om du absolutt vil er det faktisk mulig å kjøre apper her. Det krever litt enkel hacking, og er ikke en offisiell støttet mulighet. 

Det er 4 GB lagringsminne, noe som i grunnen er mer enn nok all den tid det ikke meningen at du skal laste over musikk, video, store spill og slikt. Men etter å ha installert noen apper og tatt en del bilderog videoer begynner det å bli fullt på vårt eksemplar. 



Kameraet lar deg ta bilder som om du var en spion.

Skjerm

Skjermen er 1,63 tommer stor. Med oppløsningen 320 x 320 piksler har den en pikseltetthet på 275 PPI. Dette er en AMOLED-skjerm, som betyr at det kun er de pikslene som vises som lyser. Dette sparer på strømmen. 

Ulempen er selvsagt at skjermen i praksis må skrus av når du ikke ser på den, da den vil bruke energi unødig. For å løse dette har Samsung integrert bevegelsessensorer som "kjenner" at du beveger klokken slik at du vil se på den. Det fungerer greit, men er slett ikke perfekt. Av og til må vi gjøre bevegelsen flere ganger. På den annen side aktiveres skjermen ofte mens vi holder på med dagens gjøren og laden.

Batteriet har en kapasitet på 315 timer. Samsung oppgir en typisk brukstid på 25 timer. Det er ikke mye, men vi er faktisk positivt overrasket også. Med mye bruk holder den alltid dagen igjennom. Vi opplever at den gjerne holder to dager. Kanskje lenger også, om du bruker den lite - men da har du heller ikke behov for dette produktet.

LES OGSÅ: Denne gir deg 7800 mAh ekstra i lomma



De fleste innstillingene gjøres på telefonens Gear Manager-app.

Operativsystem, menyer og apper

Gear kjører en nedstrippet utgave av Android 4.2.2. Det er begrenset hvilke innstillinger du kan gjøre direkte på klokken, så mange av de mer avanserte funksjonene må du justere på Galaxy Gear Manager-appen på mobilen.

I skrivende stund fungerer Galaxy Gear med Samsung Galaxy Note 3 og nye Samsung Galaxy Note 10.1. En rekke andre Samsung-telefoner får også støtte via oppdateringer. Men det fungerer i motsetning til Sony Smartwatch 2 altså kun med Samsung-telefoner. 

Siden det kun er én tast på klokken, har den ikke de vanlige Android-menytastene. I stedet styres Gear med sveip over skjermen.

«Startskjermen» er selve klokkevisningen. Denne kan du i stor grad tilpasse etter eget ønske, slik at den i sin enkleste form bare viser deg hva klokken er, eller den kan gi deg mer funksjonalitet, som en skritteller eller snarveier til apper.

For å finne frem til de forskjellige valgene sveiper du fra skjemens kant og mot høyre eller venstre. Om du fra klokkevisningen sveiper fra toppen av skjermen starter kameraet. Fra bunnen henter du frem nummertastaturet. 

Når du vil ta et steg tilbake sveiper du fra toppen av skjermen og nedover. Denne bevegelsen erstatter dermed tilbake-tasten du bruker på mobilen. 

For å justere lysstyrke og lydstyrke, tapper du på skjermen med to fingre. For å veksle mellom de siste brukte appene, holder du to fingre på skjermen.



Klokken lades i en egen dokk. ...som vi for anledningen har satt opp ned.

På siden sitter tasten, som du bruker til å skru skjermen av og på med, og som alltid tar deg tilbake til hjemskjermen. Om du ønsker det, kan du tildele en valgfri funksjon til denne når du trykker to ganger på den. Det kan for eksempel være nyttig å åpne musikkspillerkontrollen på denne måten.

Menyen består av varsler, S Voice, talenotat, galleri, mediekontroller, skritteller, innstillinger, apper og logger. Disse er ganske selvforklarende i grunn. Det mest interessante med et produkt som dette er at det er mulig å svare på meldinger og finne frem kontakter ved å snakke til den. Men den er kun tilgjengelig på engelsk, og det er bare ikke aktuelt at vi står der på gata og snakker engelsk til klokka vår. Det føles i utgangspunktet teit nok som det er å prate til armen sin.

At den ikke støtter norsk tale føles derfor begrensende. 



Du kan få varsel om SMS på klokken. Du kan også lese meldinger her.

Varsler

Et av de viktigste bruksområdene er å se varsler fra telefonen, uten å faktisk måtte fiske denne ut av lomma. Når noe nytt skjer på mobilen din, for eksempel at du får en SMS, eller du har et tapt anrop, kan du se dette på klokka.

En sak vi liker med dette er at vi merker når noen ringer, selv om telefonen ligger i lomma på lydløs. Vi regner med at det er flere enn oss som ofte ikke kjenner vibreringen mens de er ute og går. På klokka er vibrasjon umulig å ikke merke. 

Du velger selv hvilke varsler du vil motta på klokken. Du kan for eksempel velge å bare bli varslet om det kommer en SMS eller samtaler, eller du kan velge en rekke varsler som Facebook, e-post, Google+, Hangouts, kalendervarsler og så videre.



De fleste varslene resulterer i denne meldingen. 

Men de fleste varslene er begrenset. Trykker du på et Facebook-varsel på klokken, vil den ikke gjøre annet enn å åpne Facebook-appen på mobilen. SMS- og e-post-varsler vil derimot vise deg innholdet i disse. Når det gjelder e-post, får du ikke innholdet i Gmail-varsler - kun Samsungs e-postklient på mobilen.

Det gir en litt halvveis brukeropplevelse, om vi skal være ærlige. Dette har først og fremst med å gjøre at apputviklerne må legge til støtte for Galaxy Gear-varsler i appene sine, så det er ikke noe vi direkte kan skylde på Samsung for. Men slik er det altså.



Du kan ganske enkelt ringe fra klokken.

Samtaler

Overraskende nok fungerer det veldig bra å ta samtaler via klokken. Samtalen vil foregå over høyttaler, og du kan holde klokken i nærheten av øret for å høre om du er i støyende omgivelser. Men det ser snodig nok ut å stå og snakke i en imaginær mobiltelefon. Undertegnede opplever at han gjerne plasserer handa opp mot øret som om han holder en mobil.

Vi hører de vi snakker med fint, og de hører oss bra.

Du kan slå telefonnumre rett fra klokken, eller du kan søke i kontaktlisten din.



Installerer du appen Vinino kan du «skanne» vinflasker og få mer informasjon om de edle dråpene de inneholder.

Apper

Utvalget apper til Galaxy Gear er magert. De som finnes kan lastes ned fra Samsungs egne appbutikk, noe du gjør fra mobilen. Installasjon av disse er veldig enkelt og rett frem, så det er i det minste veldig lite komplisert.

Av de tilgjengelige appene er det noen vi syns peker seg positivt ut. 

Glympse: Posisjonsdelingsapp hvor du du deler plasseringen din til en eller flere utvalgte personer. Kan også vise hvor langt unna en destinasjon du er. Om du oppretter favorittbrukere i mobilappen, kan du dele posisjon med disse rett fra Galaxy Gear. 

Vivino: Bruker kameraet til å identifisere forskjellige typer vin. Du starter appen, peker den mot etiketten, og vips så får du vite mer om den vinen du sitter og pimper i deg.

ZDclock: Lar deg sette vekkerklokke og påminnere rett fra klokken. Via mobilappen kan du også sette opp en rekke andre varsler for alt fra bursdager til medisin. 

Vær: Det følger med en enkelt værmeldingsapp som enkelt og greit lar deg se været der du er. 

Det finnes noen andre apper vi syns er stilige konsepter, men som fungerer sånn halvveis. For eksempel en app som bruker kameraet til å oversette ord.

Galaxy Gear leveres også med en egen skritteller, som følger med på antall skritt du tar i løpet av dagen, og overfører denne informasjonen til S Health-appen på Samsung-telefonen din. Vi syns også det er veldig praktisk å kunne skifte msuikkspor på telefonen rett fra klokka, uten å fiske den ut av lomma.

Men alt i alt er det altså ikke all verdens utvalg av nyttige apper. Det er kanskje ikke så merkelig, da dette er et helt nytt produkt fra Samsung. Utvalget vil nok øke, men om utviklerne skal vie mye tid til plattformen kreves det også at Galaxy Gear blir populært nok. En slags «catch 22» dette, med andre ord. Med mindre Samsung bestemmer seg for å hive penger etter utviklere, selvsagt.



Det er mulig å installere for eksempel Google Maps og andre vanlige apper, men om de krever internettforbindelse er de i praksis ubrukelige.

Som nevnt er det allerede mulig å installere vanlige Android-apper om du er villig til å utføre en liten hack. Dette innebærer å aktivere USB-feilsøking, og installere Androids utviklerverktøy. Da kan du overføre APK-filer (app-filer) rett til klokka. En svært begrensende faktor er at apper som ikke er laget for Gear ikke får tilgang til internett, så om du drømmer om å installere Google Maps eller en nettleser er det bare å slå dette fra seg med en gang. 

Vi forsøkte å installere et par spill og noen andre apper, og de kjørte helt fint på klokken. Men bare det å få tak i APK-filer kan være en litt «shady» prosess, og det er ikke godt å vite hva du faktisk får om du leter etter slike på nettet. For avanserte brukere er det imidlertid en kjekk mulighet å ha.



Kameraet tar bilder i 1,9 megapikslers oppløsning.

Kamera

Tro det eller ei, men kameraet på Galaxy Gear er faktisk ikke så verst. Det har en oppløsning på 1,9 megapiksler, og har autofokus. Dette duger bra til å fange de situasjonene som plutselig oppstår, og å starte kameraet er gjort på et blunk. Sveip fingeren nedover skjermen, og trykk for å ta bilde. Du kan også lagre korte lydklipp sammen med bildene om du ønsker det.

Vil du heller ta video er dette mulig. Gear kan imidlertid bare ta korte klipp på inntil 15 sekunder, så dette er ikke et reelt alternativ til å filme med mobilen. Oppløsningen er maksimalt 1280 x 720 piksler, altså HD-oppløsning.

Kameraet er åpenbart ingen erstatning for kameraet som sitter i smarttelefonen din. Men det er en overraskende kjekk funksjon å ha tilgjengelig, syns vi. Spesielt på det nårværende tidspunktet, når «ingen» vet at det går an å ta bilder med armbåndsuret. Vi mener selvsagt ikke at du skal snikfotografere, men i noen situasjoner kan det være greit å være litt diskret. Det føles nesten som om vi er med i en gammel spionfilm og tar bilder med mikrofilmkamera.

Men det er ikke mulig å dele bilder direkte til Facebook, for eksempel. De må overføres til mobilen først, og deles derfra. Det er litt tungvint.

Under ser du noen eksempler på bilder tatt med Galaxy Gear.

 

 

Klikk på bildene for å se dem i full oppløsning. NB: Galaxy Gear-logoen på bildene kan deaktiveres på klokken om du ikke ønsker å ha dette med.



Futuristisk gadget for gadgetianere.

Er dette noe du trenger?

Alt i alt syns vi Galaxy Gear er et interessant konsept. Å ha en ekstra skjerm til mobilen gir mange muligheter, og kan gjøre bruk av mobilen litt enklere for deg som stadig er på farta. Det er ikke i alle situasjoner det passer seg like godt å sitte og trykke på mobilen, så klokken gir deg en diskret måte å gjøre dette på.

Dette er helt åpenbart noe som vil være interessant for deg som elsker gadgeter. Og der stopper det egentlig for vår del. I sin nåværende form er det for lite utvalg av apper, og mulighetene er i grunnen veldig begrenset.

Etter å ha brukt klokken en liten stund føler vi egentlig ikke at den glir inn i hverdagen vår på en naturlig måte. Vi må på et vis minne oss selv på at vi har klokken der.

Det andre er at du i praksis må lade den annenhver eller hver natt avhengig av hvor mye du bruker den. Å gå fra et vanlig armbåndsur til dette, tror vi at vil oppleves frusterende for mange. At den heller ikke er vanntett føles også noe upraktisk.

LES MER: DUELL: Samsung Galaxy Gear vs Sony Smartwatch 2

Om det på sikt kommer flere nyttige apper, kan dette bli et mer brukbart produkt for flere. Hva om det for eksempel var mulig å bruke Gear til å navigere med? Eller om du kunne dele bilder rett til Facebook fra den? Hva med norsk talegjenkjenning?

Vi vil tro mye kommer på plass etterhvert, for vi har vanskelig for å tro at dette er noe Samsung vil legge på hylla med det aller første.

Om så neste utgave får flere sensorer, som for eksempel pulsmåler, tror vi at dette kan bli bra. Galaxy Gear er for all del ikke et dårlig produkt. Men vi tror det har en ganske så smal målgruppe akkurat nå.

Når det er sagt: Galaxy Gear er et imponerende stykke teknologi i miniatyr. Om du syns det virker spennende og nyttig, og har 2400 kroner til overs kan det godt hende at dette er en dings du vil ha stor glede av. 

Men vi føler altså ikke at Galaxy Gear - eller andre smartklokker for den saks skyld - er noe folk flest trenger å vurdere riktig enda. Vi venter spent på utviklingen, og håper neste generasjon smartklokker blir enda smartere.

LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Dette kameraet fester du til mobilen din

Test av Apple iPad Air

Test av Samsung Galaxy Note 3

Test av overvåkningskamera fra D-Link

Denne høyttaleren er liten og har stor lyd

Test av to mobiler til rett over hundrelappen 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.