T2

Test: SAMSUNG ATIV SMART PC

Smart brett-PC med Windows

TEST: Samsung ATIV Smart PC.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
2. jan. 2013 - 17:41
Vis mer

Til lanseringen av Windows 8 døpte Samsung om sin Slate-serie og inkluderte alle de øvrige Windows 8-produktene i en ny serie kalt ATIV.

Her er Tab-produktene utstyrt med Windows 8 RT, mens Smart PC og Smart PC Pro har “standard” Windows 8.

Alle har det til felles at tastaturet kan kobles fra selve skjermen, slik at skjermen alene kan brukes som nettbrett.

Mer brett

Det gir en formfaktor som i seg selv er langt mer brett-rettet enn hva tilfellet er for for eksempel slider-PC-ene som Sony VAIO Duo 11 er et eksempel på.

Her ligger selve prosessorbrikken og all øvrig maskinvare i skjermen, noe som gjør at du må nøye deg med en Atom-brikke om du vil ha Intel-basert Windows 8 (og ikke ARM).

Disse kan by på ytelse som ligger nærmere det vi tidligere har kjent som netbook-er, men samtidig får du beholde kompatibiliteten med (tilnærmet) all din eksisterende Windows-programvare – noe som ikke er tilfelle om du går for et ARM-basert Windows RT-brett.

Disse støtter nemlig bare “Microsoft-godkjente” apper lastet ned gjennom Windows Store.

TEST: Toshiba LX830: Snerten familie-pc

TEST: Asus ET2701: Gigant-PC med touch

HIT, MEN IKKE LENGER: Skjermhengselen er ikke spesielt fleksibel, av den enkle grunn at den må være fast for å holde skjermen (som inneholder all maskinvaren) på plass.
HIT, MEN IKKE LENGER: Skjermhengselen er ikke spesielt fleksibel, av den enkle grunn at den må være fast for å holde skjermen (som inneholder all maskinvaren) på plass.

Mager innmat

Smart PC har 11,6-tommers skjerm med oppløsning 1366x768, Intel Atom-prosessor på 1,8 GHz, 2 GB RAM og 64 GB flashminne, så den er definitivt ikke noen kraftpakke i en vanlig PC-sammenheng.

Samtidig er det hele trykket inn i et skall som bare veier rundt 750 gram , så som brett er Smart PC mye mer håndterbart enn den nevnte Duo-løsningen fra Sony. 

Med tastaturet tilkoblet veier den inn på cirka 1,46 kilo, rundt 100 gram mer enn en typisk ultrabook med 13-tommers skjerm.

Designet er også ganske lekkert, med blankpolert plast i en form for aluminiumsdesign. Den gir ikke fra seg den samme solide følelsen som for eksempel en iPad, men ser pen ut og er også ganske resistent mot fingermerker.

Samtidig gjør det faktum at skjermen inneholder all maskinvaren at maskinen blir litt baktung når du har tastaturet tilkoblet.

Den er også veldig restriktiv på skjermens vinkel, så du har i praksis kun ett alternativ om du vil bruke den med tastaturet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gjør jobben, men ikke mer

Ytelsen er brukbar så lenge du ikke har planer om noen form for avansert bruk. Prosessoren scorer for eksempel magre 3,4 (av 9,9) i Windows Experience Index, mens Core i5-prosessoren i VAIO Duo 11 scorer 6,9.

Den håndterer likevel fint Netflix-streaming i HD, men sliter fort om du drar på med ting den ikke er ment til, for eksempel litt tyngre spill. Det merkes også godt at flashminnet (eMMC) ikke holder vanlig SSD-hastighet – den er verken helt så responsiv eller starter så fort som man er vant til fra rene nettbrett.

Skjermen er helt ok, etter vår mening. Den har Samsungs typisk intense fargemetning, og oppløsningen er mer akseptabel på 11 enn på 13 tommer.

Samsung hevder selv den holder 400 nits lysstyrke, men den er samtidig veldig blank, noe som gjør at det kan være vanskelig å se hva som skjer på skjermen om du for eksempel ser film i lyse omgivelser.

16-9-formatet gjør at du vertikalt får med deg langt mer av en nettside enn med for eksempel en iPad når du holder den i portrettformat, men midt-på-treet-oppløsningen gjør at tekst fremstår som smått uskarp, og vi tok oss selv i å zoome inn litt oftere enn vanlig.

Les også: 

Samsung og Apple vinner smartkrigen

Slik skiftet vi skjerm på Ipad-en  

LETT, MEN TUNG: Brettet veier bare 750 gram, men med tastaturet er vi oppe i drøyt 1,45 kilo.
LETT, MEN TUNG: Brettet veier bare 750 gram, men med tastaturet er vi oppe i drøyt 1,45 kilo.

Likanes Windows

Zoom-responsen er for øvrig upåklagelig, og Windows 8 er behagelig å bruke når du har blitt vant til de ulike touch-kommandoene, selv om app-utvalget foreløpig er ganske magert sammenliknet med de etablerte plattformene iOS og Android.

Samtidig har maskinen som nevnt fortsatt tilgang til alle programmene som er utviklet til skrivebords-Windows, så det mangler definitivt ikke på bruksområder.

ATIV Smart PC kommer også med stylus, men i motsetning til Sony-maskinen har den en egen liten åpning, slik at pennen alltid kan være med deg.

Det medfølgende tastaturet kan sømløst klikkes av og på skjermen, og har dype, behagelige taster og en liten, men veldig responsiv pekeplate.

Det tilfører også to USB-porter, noe som er bra siden selve brettet kun har én (i tillegg til micro-HDMI og minnekortleser for microSD).

Holder ut

Den strømsvake prosessoren gjør sitt til at batterilevetiden blir relativt god, i det minste hvis vi vurderer den som PC, ikke nettbrett.

Snaut sju og en halv time med produktivitet i Powermark plasserer den veldig langt opp på lista over utholdende PC-er, selv om den ikke er i nærheten av de heftigste maskinene fra netbook-tiden.

Det er samtidig litt underlig at Samsung har valgt å ikke inkludere noe eget batteri i tastaturdokken, noe vi har sett har vært meget vellykket for eksempel i Asus' Transformer-serie.

ATIV har for øvrig ingen vifte, så støy er fullstendig fraværende. Det er særlig fint fordi de innebygde høyttalerne spiller såpass lavt som de gjør. Her må det nesten være musestille rundt deg for at du skal høre hva som skjer i hva enn du ser på.

VELKJENT: Tastaturet er som vi kjenner det fra øvrige Samsung-maskiner. Ganske godt, med andre ord.
VELKJENT: Tastaturet er som vi kjenner det fra øvrige Samsung-maskiner. Ganske godt, med andre ord.

Konklusjon

ATIV Smart PC er absolutt et godt alternativ om du vil klare deg med én enhet, ikke driver med krevende spill og vil eller må ha tilgang til alle Windows-programmene. Hvis det du stort sett driver med er tekstbehandling og sofasurfing er formfaktoren midt i blinken.

Men den koster flesk. Rundt 6500 kroner er kostbart for det som i praksis er en netbook med avtagbar skjerm.

Vil du ha mer ytelse kan du for øvrig gå for Smart PC Pro, som leverer ultrabook-ytelse i et brett som veier 888 gram. Den koster imidlertid dobbelt så mye.

Les også:

Denne gir deg full oversikt over kaloriene

Dette bør du vite om Windows Phone 8

Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Denne pumper rekordmye varme  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.