Lanseringen av Windows 8 har ført med seg en kaskade av nye formfaktorer, og Lenovos Yoga er kanskje en av de enkleste nyvinningene – men samtidig en av de mest vågale.
Her er nemlig skjermhengselen konstruert slik at skjermen kan vris helt rundt sin egen akse, noe som selvfølgelig har som formål å la deg bruke maskinen både som vanlig PC med tastatur og som tablet.
Du kan også sette den opp i en slags telt-positur, eventuelt med tastaturet bøyd bakover som en støtte.
Føles bra
Maskinen er konstruert i en slags soft-touch-behandlet aluminium, med gummiert plast på innsiden.
Det har kanskje ikke den samme eksklusive følelsen som børstet aluminium har, men føles behagelig når du holder maskinen opp eller flytter den rundt. Designet er ikke spesielt spennende, men likevel stilrent og pent.
Yoga er heller ikke like tynn som de tynneste ultrabook-ene, og den veier i tillegg 1,54 kilo. Ikke så verst for en touchskjerm-maskin, men likevel en del mer enn de aller letteste 13-tommerne.
TEST: Netflix mot HBO: Hvilken strømmetjeneste er best?
God skjerm
Skjermen er av IPS-typen, noe som gir levende farger og svært gode innsynsvinkler. Oppløsningen er “HD+”, nærmere bestemt 1600x900.
Det er veldig passende for en 13-tommer, etter vår mening, selv om det ikke gir like høy pikseltetthet som Asus UX31As 1920x1080 eller retina-Macbook-ens vanvittige 2560x1600.
Skjermen er naturligvis blank, og har en nærmest totalt friksjonsfri overflate som er veldig behagelig mot fingrene når du tar på den. Ulempen er at skjermen også fungerer litt som et speil – refleksjoner er ganske synlige, selv om vi også har sett verre enn dette. Lysstyrken er også bare like over gjennomsnittlig.
Innvendig er det standard ultrabook-spesifikasjoner som gjelder. Vi snakker Intel Core i5-prosessor, 4 GB RAM, Intel HD 4000-grafikk og en SSD-disk på 128 GB.
Ytelsen er akkurat som vi forventer av en slik maskin. Windows fremstår som responsivt og fint, men vi merker oss at SSD-disken Lenovo har valgt ikke er av de raskeste. Vi måler maksimale hastigheter på henholdsvis 278 og 261 MB/s les/skriv i testprogrammet ATTO.
Resultatene i de øvrige testprogrammene er også på linje med sammenliknbare maskiner, selv om 3DMark-resultatet kanskje er litt lavere enn hos de øvrige.
PCMark 7 | 3DMark Vantage | Geekbench | |
Lenovo Ideapad Yoga 13" | 4178 | 2663 | 4994 |
Sony VAIO Duo 11 | 4746 | 5440 | |
Samsung ATIV Smart PC | 1247 | 1407 | |
Samsung 900X4C | 4537 | 3389 | 5862 |
Ingen stor spillmaskin
Spillytelsen er også helt etter boka. Det betyr at du kan spille mange relativt nye spill på lav oppløsning og uten noe grafisk snadder aktivert, men du kan ikke forvente de helt store bilderatene.
Vi spiller Civilization 5 i 1600x900 og Low med rundt 30 bilder i sekundet. Helt greit, men Yoga får mer trøbbel i det mer grafisk krevende Borderlands II. Her snegler vi av gårde i 11-12 bilder i sekundet på de samme innstillingene, mens vi får noen ytterst få bilder til om vi går ned til 1366x768.
Det gir en ganske uspillbar opplevelse.
TEST: Asus U500VZ: En helt utrolig kjapp PC
Fleksibel
Det spesielle med Yoga er som nevnt at den har en skjermhengsel som er akkurat så fleksibel som det går an, slik at du kan vri skjermen 180 grader rundt. Det gjør at du kan bruke maskinen som en tablet.
Ulempen med løsningen Lenovo har valgt er at tastaturet da blir værende på baksiden, og selv om tastaturet automatisk deaktiveres når du vrir maskinen til tablet-modus, er det noe rart med å kjenne tastene bakpå.
Det er også ikke til å komme unna at 1,54 kilo gir en ganske tung maskin å holde foran fjeset, og du skal ha ganske store (og sterke) hender om du har noen som helst ambisjoner om å bruke den med én hånd.
Den automatiske skjermrotasjonen er dessuten irriterende treig, og tablet-modusen fremstår i det store og hele som litt påtvunget.
Godt tastatur
Tastaturet er imidlertid strålende. Det har Lenovos “smile”-formede taster, og er meget behagelig å skrive på. Det eneste aberet er at den høyre shift-tasten er relativt liten og plassert kloss inntil piltastene, slik at det er lett å trykke feil her.
Vi liker også at lys- og volumjustering og så videre er hovedfunksjonene på F-tastene, mens du kommer til F1-F12 ved hjelp av Fn-tasten. Det er praktisk.
Pekeplata er også god, faktisk en av de aller beste vi har vært borti på en Windows-maskin. Den er stor, har fin friksjon og god respons på både zoom, scrolling og andre multitouchgester. Helt på Apple-nivå er den likevel ikke – den forveksler fortsatt venstre- og høyreklikk iblant og har ikke helt den samme flyten som Apples utgave.
TEST: Fem virkelig store PC-er
Aldri musestille
Støymessig er vi litt ambivalente. Yoga er aldri helt musestille – vifta går alltid på et jevnt lavt nivå som absolutt er hørbart i et normalt stille hjem. Fordelen med det er at temperaturene holder seg gjennomgående lave når maskinen kun utfører lette oppgaver.
Når det drar seg til spinner den ikke opp like mye som en del andre maskiner i samme tykkelsesklasse. Dermed blir det en blandet opplevelse – litt under pari under lette oppgaver og bedre enn mange andre når maskinen blir presset.
Samtidig blir den også ganske varm, så dette er et tveegget sverd - særlig om du bruker maskinen i tabletmodus.
Greit batteri
Batterilevetiden er også helt på det jevne.
Sammenliknet med Sonys hybridløsningen VAIO Duo 11 ligger den noe foran, men Yoga er samtidig bak maskiner som Samsungs 15-tommer i 9-serien og Asus’ knallgode U500VZ.
Ikke så verst med tanke på at touchskjermer i mange tester har vist seg å ha dårligere batterilevetid enn tilsvarende maskiner uten touchskjerm, altså.
På tilkoblingsfronten finner vi to USB-porter, hvorav den ene er av 3.0-hastighet, minnekortleser, hodetelefonport og HDMI-utgang i full størrelse. To USB-porter er i alle fall én for lite, og vi savner også ethernet-port for kablet internett. Om du er avhengig av dette og vil ta i bruk en adapter, går også én USB-port til det. Da er det kun én igjen.
Konklusjon
Prismessig ligger Yoga i det øvre ultrabook-sjiktet, og er tilgjengelig i en rekke konfigurasjoner (hvorav ingen ser ut til å være akkurat modellen vi fikk tilsendt). Den billigste utgaven med i3-prosessor koster i skrivende stund 9000 kroner, mens du må opp cirka en tusenlapp for å få en i7-basert utgave.
Vil du ha doblet RAM-mengde og 256 GB SSD-disk må du opp enda en høvding.
Vi vil påstå at du må gjøre relativt få kompromisser for å få en maskin med tablet-modus her. Yoga fungerer ypperlig som en bærbar PC, og selv om ikke tablet-modusen på noen måte er ideell, er den mer for et påheng å regne. Touchskjermen kan du nemlig bruke uansett hvilken vei du setter PC-en.
Yoga har typisk ultrabook-ytelse, god skjerm og bra tastatur og pekeplate.
Bare synd at Lenovo har vært så kjip med tilkoblingsmulighetene, og app-utvalget i Windows 8 er definitivt fortsatt ikke noe å skryte av, så vi er veldig avventende med å si at touchskjerm er essensielt.
En svak åtter.
Les også:
Denne alt-i-ett-maskinen blir til et Android-brett
TEST: Ekte hifi på hodet