T2

TEST: Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Sony Ericsson Xperia X10 Mini får god plass i hånden. Funksjonsrik er den og.
Sony Ericsson Xperia X10 Mini får god plass i hånden. Funksjonsrik er den og.
14. juni 2010 - 15:33
Vis mer

Da vi så Sony Ericssons Xperia X10 Mini for første gang på World Mobile Congress i Barcelona tidligere i år, fikk vi opplyst at den var mindre enn et kredittkort.

Det kunne da umulig stemme, tenkte vi, men sannelig: Det var den. Og med god margin også. Nå er den nye minitelefonen i butikkene, og vi har fått se nærmere på den.

Mindre

Mens andre telefoner, ikke minst storebror X10, konkurrerer om å ha størst mulig skjerm, gjør Mini det stikk motsatte.

Her har vi verdens minste telefon med Googles Android-operativsystem som ypper seg med en kvart VGA-skjerm, det vil si med usle 320 ganger 240 punkter på 2,55 tommer.

Men du verden. Det funker. Faktisk funker det veldig bra. Dette er den perfekte enfingertelefonen takket være en veldig bra tilpasning av grensesnittet. Billig er den også.

Nødvendig med Opera

Med en så liten skjerm er det begrenset hvor fantastisk internettopplevelsen blir.

Den innebygde nettleseren er ikke mye å rope hurra for, men straks vi fikk lastet ned Opera Mini fungerte det faktisk veldig bra på den lille skjermen.



MININETT: Internett er best på en større skjerm, men med Opera Mini er det utrolig hvor godt det fungerer på en liten en også.
MININETT: Internett er best på en større skjerm, men med Opera Mini er det utrolig hvor godt det fungerer på en liten en også.

Har alt

På tross av den størrelsen har ikke Sony Ericsson valgt å kutte på funksjoner.

På skarve 88 gram er det blitt plass til både A-GPS, FM-radio, WiFi, minnekort og et kamera med fem megapiksler og fotolys. Det imponerer.

Android

Android er det operativsystemet som øker mest på smarttelefoner. Men Android i sin rå form trenger litt hjelp fra mobilprodusentene som bygger sitt eget grensesnitt på toppen.

Minien har selvfølgelig fått et som passer til den lille skjermen og til én finger. Sony Ericsson har unngått å overlesse hvert av skjermbildene med ikoner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

I stedet har de utnyttet fingersveip veldig godt for å gi brukerne tilgang til det meste på tross av skjermstørrelsen. Viktige funksjoner er plassert i hvert hjørne av startskjermen, som du kommer til veldig lett. Og du kan selv velge hvilke.

Sveiper du sideveis kan du legge andre widgets til hvileskjermen. En i midten av skjermen for hvert sveip.

Last ned

Med et lett fingersveip oppover dukker applikasjonene opp. Ni i hvert skjermbilde, og flere skjermbilder følger etter hverandre når man sveiper sideveis.

Det er lagt inn en del programmer fra start, men når du er registrert hos Google er det bare å laste ned av hjertens lyst. Det er bare minnet som begrenser hvor mange skjermbilder du kan ha.

Et sveip nedover så kommer status på meldinger, epost, oppdateringer og annet. Veldig praktisk.

PÅ ET KORT: X10 Mini er så liten at den får plass på et kredittkort.
PÅ ET KORT: X10 Mini er så liten at den får plass på et kredittkort.

Forsinket Android

Som storebror har Minien versjon 1.6 av Android, mens de fleste andre bruker 2.1. Det kommer på Minien også, men først i fjerde kvartal.

Det har tatt for lang tid å tilpasse grensesnittet til den nye utgaven, men de færreste vil merke noen stor forskjell. Det eneste er at 2.1 kommer med en solid kobling til Exchange, mens i 1,6 må det gjøres av en applikasjon.

Her har Sony Ericsson lagt inn RoadSync, som gjør jobben veldig bra. Faktisk like bra som Googles innebygde versjon i 2.1, synes vi.



Kamera BEST PÅ BILDER: Fotokvaliteten er god, mens videomulighetene ikke bør brukes til de store begivenhetene.
Kamera BEST PÅ BILDER: Fotokvaliteten er god, mens videomulighetene ikke bør brukes til de store begivenhetene.

Kamera

Fem megapiksler og kameralys i en så liten telefon er bra. Det er bildekvaliteten også. Ikke helt på nivå med kompaktkamera, men i godt lys er det imponerende hva denne lille tassen presterer.

Videokvaliteten er helt grei, men det er ikke Minien som bør få æren av å filme de store begivenhetene i livet.



Lydopplevelse

Ingen telefon i dag duger uten en skikkelig musikkspiller. Dette er Sony Ericssons hjemmebane og både lydopplevelsen og programvaren er upåklagelig.

Det vi ikke hadde ventet oss var at innebygde høyttaleren var så kraftig at telefonen kunne brukes som bordradio med brukbar lydstyrke uten at den forvrengte.

Grensesnittet til FM-radioen er for øvrig det beste vi har sett på noen telefon til nå.



Batterikonge FM-ENALT: Grensesnittet til FM-radioen gjorde Teknisk Ukeblads radiofrelste tester lykkelig.
Batterikonge FM-ENALT: Grensesnittet til FM-radioen gjorde Teknisk Ukeblads radiofrelste tester lykkelig.

Batterikonge

Det er et beklagelig faktum at moderne mobiler trenger nærkontakt med elforsyningen ganske ofte.

Det koster strøm å drive store skjermer og alle nettypene vi skal være logget på hele tiden. Etter å ha brukt HTCs svært vellykkede Desire en stund ble vi positivt overasket over Minien.

Den er ikke like tørst som de store telefonene, godt hjulpet av et 950 mAh stort batteri, som av byggetekniske årsaker ikke er utbyttbart.

De som er vant med numerisk tastatur med T9 og ordbok vil ha få problemer med Minien. Skjermen er for liten til at det hjelper med et numerisk tastatur som man kan laste ned.

Men for de som trenger et slikt kommer snart Pro-versjonen. Den er 2 mm tykkere og utstyrt med et uttrekkbart tastatur.

TEST: Svensk-japaner med X-faktor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.