T2

Test: PHILIPS FIDELIO HTL9100/12

Supersmart lydplanke med ekte surround

TEST: Philips Fidelio HTL9100/12.

Philips Fidelio HTL9100.
Philips Fidelio HTL9100. Bilde: Philips
22. feb. 2014 - 09:33
Vis mer

Philips Fidelio HTL9100/12 er noe så sjeldent som en lydplanke som kan gi ekte surroundlyd. Som regel gir lydplanker 2.1 lyd, noen har noen som minner om kvasisurround, og så har man lydprojektorene til Yamaha, som greier å gi et troverdig lydbilde.

De trenger vegger for å kunne reflektere lyden slik at den oppfattes at den kommer bakfra. Philips har derimot tenkt i helt nye baner med sine oppladbare og trådløse høyttalere.

Ekte surroundlyd

Designen på HTL9100 er i mine øyne helt strålende. Flotte runde former og flott materialvalg med et midtstykke i børstet metall, viser at Philips kan dette til fingerspissene.

Enheten er utstyrt med 3 HDMI-kontakter. Det betyr i all enkelhet at man kan koble til to kilder i tillegg til TV-en. Den støtter ARC (Audio Return Channel), så om har man en TV med smart-TV-funksjonalitet får man lyd fra TV-en til lydplanken via HDMI-kabelen og ARC.

Det helt spesielle med HTL9100 er den ytterste delen av lydplanken. Der befinner det seg to avtakbare høyttalere. Dette er faktisk trådløse batteridrevne bakhøyttalere!

Hensikten er at når man trenger surroundlyd så tar man de av, og plasserer en på hver side bak. HTL9100 har også en trådløs subwoofer som gir det ekstra trykket i det nedre registeret. Dette er helt essensielt for å få til noe som minner om filmopplevelser.

TEST: Sonos Play:1: Den aller minste Sonos-høyttaleren

Bakhøyttalerne er batteridrevne og kan kobles fra selve lydplanken når du trenger surroundlyd.
Bakhøyttalerne er batteridrevne og kan kobles fra selve lydplanken når du trenger surroundlyd.

Enkelt oppsett

I motsetning til et vanlig hjemmekinoanlegg trenger ikke HTL9100 noe avansert oppsett. Man kobler til kilder og flatskjerm, plasserer subwooferen der man ønsker å ha den og kobler til strøm.

Lydplanken kan legges foran TV-en eller henges på veggen under TV-en. Den registrerer selv hvordan den er montert og optimaliserer lyden etter dette.

Subwooferen har en litt uortodoks formfaktor. Den er riktignok firkantet, men den er langt høyere enn normale subwoofere. Den passer derfor fint bortgjemt i et hjørne.

Elementet er montert i bunnen og spiller nedover.

TEST: Bergmann Magne: Den vakreste platespilleren på denne siden av Beogram 4000

Fungerer som bare det

Dette er en av de morsomste lydplankene jeg har hørt på lenge. Prinsippet er jo banalt enkelt, og det er nesten en gåte at ingen andre har tenkt å koble trådløse bakhøyttalere sammen med en lydplanke tidligere.

Den største genistreken er nok at de går på batterier. Det er nemlig ikke mye lyd som skal til fra bakkanalene før man får frem surroundfølelsen. Jeg tipper at en løsning som denne raskt vil kunne bli godtatt av de andre i familien.

Mange unngår hjemmekino fordi det er så mange høyttalere, og man må trekke kabler og alt blir stygt og fælt. Denne løsningen tar bort alle ulempene uten å ta bort det viktigste - lydopplevelsen.

At den ikke matcher et ekte hjemmekinooppsett verken på lydtrykk, definisjon eller oppløsning får så være. Det er heller ikke meningen. Den gjør det den er bygd for å gjøre, og den gjør det med en stil og med en kvalitet som vi absolutt kan like.

Den har også en fin bonus. Den kommer med blåtann av siste standard. Man kan derfor enkelt streame lyd fra kompatible enheter.

Wimp i Hi-Fi kvalitet fra iPaden var null problem. Det beste er at det låter ganske så fint også om man finner en god balanse mellom lydplanken og subwooferen.

Konklusjon

Philips har trukket en genistrek ut av hatten med denne lydplanken og maktet å komme opp med en løsning som gir ekte surroundlyd uten en eneste kabel til bakhøyttalerne.

Det er både innovativt og ikke så rent lite frekt - i positiv forstand.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Sonus Faber Venere 3.0: En ekstraordinær lydopplevelse for pengene

TEST: Harman/Kardon BDS477: Kan brukes til det aller meste som har med lyd å gjøre

TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.