For en måned siden lanserte Canonical sin egen telefon, Ubuntu Edge. Denne skulle være en aldri så liten revolusjon. Ikke så mye fordi den skulle ha oppsiktsvekkende funksjoner, men fordi den skulle være den første telefonen som ble til med crowdfunding.
Canonical lanserte derfor Ubuntu Edge som et Indiegogo-prosjekt, hvor målet var å samle inn 32 millioner amerikanske dollar på en måned.
I skivende stund er det tre timer til deadline, og Canonical har klart å samle inn 12 590 391 dollar. Altså ikke halvparten av målet.
De fleste crowdfunding-prosjekter fungerer slik at de kun realiseres dersom investeringsmålet nås. De som har bidratt får dermed igjen pengene sine dersom ikke mange nok støtter prosjektet.
Hvorfor feilet den?
Ubuntu Edge var en interessant nok idé. Den skulle kjøre mobilversjonen av Linux-distribusjonen Ubuntu, og Android. Den skulle få uvanlig sterke spesifikasjoner, og bygges i metall. Den skulle også fungere like bra som PC dersom du koblet til skjerm, tastatur og mus.
Men selv om dette nok var manges drømmetelefon, er realiteten at ikke mange nok var interessert. For å kjøpe en telefon måtte man ut med minst 700 dollar, som medregnet frakt og moms tilsvarer omtrent 5500 kroner. Det er ikke lite penger for en telefon ingen har testet enda.
Selv om spesifikasjonene er interessante nok, er de på ingen måte revolusjonerende. Mer minne og raskere prosessor er tross alt bare veien det går i mobilmarkedet. At spesifikasjonene ikke var skrevet i stein kan også ha jobbet mot Canonical. Ville du egentlig bestilt deg en telefon uten å vite hva du fikk? Spesifikasjonslisten burde vært helt avklart på forhånd, spør du oss.
Selv på dette prisnivået måtte 40 000 eksemplarer selges for å gjøre prosjektet til en realitet. En stor oppgave, spesielt for en aktør som egentlig ikke har noen tilstedeværelse i mobilmarkedet.
På PC-markedet har operativsystemet deres, Ubuntu, en liten, men lojal tilhengerskare. Men spør du et tilfeldig utvalg vanlige mennesker er det neppe mange som vet hva Ubuntu er. At merkenavnet ikke er bedre kjent har nok spilt en rolle.
Telefonen skulle leveres i mai 2014. Det er nesten en evighet til i mobilverdenen. Det er nesten sikkert at vel så heftige, eller heftigere telefoner lanseres i tiden frem mot da.
Vi tror heller ikke at en konvergensmobil som dette har noen som helst etterspørsel i markedet. For de beinharde nerdene kan det nok være en drøm, men folk flest har nok ikke engang tenkt tanken på å bruke mobilen som erstatning for PC-en. Motorola har forsøkt seg på dette tidligere, og det var mye annet enn en strålende opplevelse.
LES MER: Test av Motorolas PC som er en mobiltelefon
Så skal det selvsagt nevnes at Ubuntu Edge aldri ble fremstilt som en telefon for alle.
Ubuntu er ikke død som mobilplattform.
Dette fikk de til
Selv om telefonen ikke blir en realitet, er det urettferdig å fremstille prosjektet som en fiasko. Det er rimelig å anta at Canonical den siste måneden har gjort Ubuntu kjent for flere. Det er ingen dårlig start for en leverandør av et nytt mobiloperativsystem.
LES OGSÅ: Lanserer Ubuntu for smarttelefoner
De satte også en rekke flere crowdfunding-rekoder. Ingen andre prosjekter har samlet inn like mye penger de første 12, 24 og 72 timene. De nådde to millioner dollar på knapt åtte timer.
Og uansett om de aldri kom til 32 millioner dollar, har ingen andre crowdfunding-prosjekter samlet like mye penger på verken Indiegogo eller Kickstarter.
At Edge aldri blir en realitet betyr ikke slutten for Ubuntu på mobiltelefoner. Canonical jobber med en rekke mobiloperatører, og har som mål å lansere telefoner med operativsystemet neste år. De jobber også med maskinvareprodusenter som skal levere telefoner.
Stor interesse fra Norge
Som en fotnote skal vi nevne at mange nordmenn ga sin støtte til prosjektet. For en uke siden presenterte Canonical en liste over de landene som har bidratt mest. På 10. plass var Norge. På det tidspunktet var 14500 telefoner "solgt".