T2

TEST: Sure Shure-plugger

Stein Jarle Olsen, Dag Yngve DahleStein Jarle Olsen, Dag Yngve Dahle
7. okt. 2008 - 07:07
Vis mer

Ørepropper har tradisjonelt hatt store begrensninger på lydsiden. Den lille størrelsen gjør gjerne at du må godta store kompromisser.

Skal du i det hele tatt ha noe som minner om bass, må du ofte høyt opp i pris, og selv da kan balansen mellom bass og diskant være laber.



Kvalitet

Vi har fått inn tre sett propper fra den anerkjente produsenten Shure; modellene SE 210, SE 420 og SE 530.

Settene har en veiledende pris på henholdsvis 1.295, 2.995 og 3.995 kroner, men vi har sett dem langt billigere i nettbutikker.

Der får du 210 fra like under tusenlappen, 420 til ca 2.400 og 530 til rundt tre tusen kroner.

Vi har sammenliknet dem med fokus på hvilket sett som gir mest lyd for kronene dine.



Stenger vekk

Konseptet til Shure er såkalt noise isolation – i motsetning til aktiv støykansellering, som flere andre high-end-produsenter har satset på.

Her skal du rett og slett presse proppene inn i øret, og la en utvidende gummipute stenge øregangen for lyd utenfra.

Det fungerer altså på samme måte som ørepropper man bruker for å få sove om natten, og lydisoleringen er generelt god.

TEST: iPod Touch 2G

Hører du på musikk mens kollegene snakker, har du null sjanse til å få med deg samtalen. Å høre på musikk på et bråkete tog eller fly går også fint.

Og lite lyd inn betyr også lite lyd ut. Shure-pluggene skjermer medpassasjerene godt for irriterende musikkforstyrrelser, selv om det fremdeles er noe som slipper ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Spiller du høyt nok, kan du fremdeles risikere å bli et irritasjonsmoment for andre, selv med pluggene halvveis inne på hjernebarken.

Bærevennlig

Bærekomforten er også brukbar, særlig om du har forståelse for hvor langt inn i øret proppene faktisk må.

Det nytter ikke å ha dem ytterst i øregangen, særlig om du har noe håp om å nyte noen som helst form for bassrytmer.

Men likevel: når du først har fått dem inn, sitter de stort sett godt, til tross for at lyden kan bli litt ujevn om du beveger deg med pluggene i øret – noe som jo gjerne er hensikten med slike små sett.

Ørevoks kan også bli et problem; om du ikke rengjør ørene med jevne mellomrom, sitter du fort igjen med vokstilstoppede plugger.

Heldigvis har produsenten valgt å legge ved en liten pinne til å rense med.

TEST: Hodetelefoner i tre

Lys

Så kommer vi til det viktigste, nemlig lyden. Shure-pluggene har en forholdsvis lys lydkarakter, ikke ulikt det Sennheiser leverer i sine hodetelefoner.

Diskanten, som i utgangspunktet er oppløst og porøs, får ganske mye plass i lydbildet, noe som gjør at lyden på enkelte "lyse" innspillinger og hardt komprimerte lydfiler blir en tanke skjærende.

Pluggene kan derfor framstå med litt "hard" lyd. Her får du ikke mørk vinyllyd, slik for eksempel Bose gir deg.

Mellomtonen er myk, men ikke fløyelsmyk. Den har et visst metallisk preg, og assosiasjonene går til kobber.

Bassen er rask, presis og bestemt, når den er der.

Dag Yngve Dahle

SE 210

Det billigste settet i testen er naturligvis en stor forbedring fra pluggene som vanligvis følger med MP3-spillere nå til dags. Men er de verdt 1.000 kroner? Nei. Definitivt ikke.

Til det er lydbildet for flatt, og det skorter særlig på bassgjengivelsen, samtidig som diskanten blir for dominerende. Lyden er både mindre oppløst og mindre luftig enn hva storebrødrene leverer. Mellomtonen er også lite engasjerende.

Som nevnt er også lydbildet veldig lyst, og uten en god gjengivelse av det nedre frekvensregisteret, blir ikke resultatet særlig godt. Alt i alt blir lydbildet både klinisk og analytisk, men nerven og spillegleden mangler. Det er vanskelig å kose seg med disse proppene.



Dag Yngve Dahle

SE 420

De 1400 kronene ekstra du betaler for å få 420, gir deg først og fremst en langt mer fremtredende bassgjengivelse – såfremst du får dem langt nok inn i øret.

Disse har solid bass hvis pluggene er langt nok inne i øret.

De låter klinisk - med tørr og ivrig diskant. Men vi har hørt mer detaljer og et mer oppløst og presist lydbilde hos andre produsenter.



Dag Yngve Dahle

SE 530

Høyere pris betyr i dette tilfellet bedre lyd, og vi synes kanskje at du bør velge 530 fremfor 420, om du først har et par tusenlapper å legge i hodetelefonkjøpet - og vil ha Shure.

Her har lydbildet mye bedre balanse og detaljnivået er meget godt - samtidig som bassen er tung.

Detaljnivået holder nesten studiokvalitet, og pluggene er i stand til å hente ut detaljer andre plugger har problemer med å gjengi.

Liker du det lyse lydbildet, vil du antagelig kunne trives med disse, men du bør passe på å ha musikkspor av god kvalitet: Heftig komprimering merkes fort med SE 530.

Konklusjon

Vi synes prisen på alle settene er altfor høy.

Til denne prisen bør lydkvaliteten være strålende, og vi synes altså det er andre produsenter som gir deg større lydopplevelser for pengene – i alle de tre segmentene.

Dermed er det vanskelig å anbefale Shures plugger.

Om du ikke absolutt må ha øreplugger, er for eksempel Boses QuietComfort 2 et langt bedre valg – og da får du aktiv støykansellering med på kjøpet.



TEST: De beste støydemperne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.