T2

TEST: Svensk-japaner med X-faktor

KJAPP APP: Et raskt trekk på panelet i bunnen av skjermen, så kommer alle app-ene farende opp.
KJAPP APP: Et raskt trekk på panelet i bunnen av skjermen, så kommer alle app-ene farende opp. Bilde: Jørgen Skjelsbæk
21. apr. 2010 - 07:13

For de som husker Sony Ericssons P800 og oppfølgerne P900 og P910 var de kongene av forretningstelefoner i sin tid.

Etterfølgeren P1 var ikke så verst, den heller. Men så rauset det utfor.

Nedover

Da de viste frem Windows Mobile-telefonen X1 i Barcelona i februar for over to år siden så den rå ut. Da den endelig dukket opp på markedet på høsten var den allerede grundig forbikjørt.

På tross av heftig annonsering tok den ikke av. Enda verre gikk det med X2, som kom for ikke lenge siden. På tross av oppgraderingen er det uforståelig hvorfor selskapet gadd å følge opp fiaskoen.

For X2 kom samtidig som svenskjapanerne viste frem nye X10, og den er noe helt annet. Nå er den i butikkene.

FOTOAPPARAT: Dette lille hullet genererer 8,1 megapiksler. Jörgen Skjelsbæk

Android

Med X10 har Sony Ericsson sagt farvel til Microsoft og god dag til erkefienden Google. Dette er selskapets første Android-telefon.

Det betyr at de får tilgang til det som har vist seg å være umåtelig viktig for å lykkes med slike telefoner; et vell av applikasjoner. Det skal finnes rundt 30 000 programmer til Android, og nye renner på i et voldsomt tempo.

Riktignok er dette bare femtedelen av hva som finnes til iPhone, men det er uansett for mange til at man kan titte på alle.

Ettersom Android blir mer utbredt ser vi at iPhone-utviklerne også lager Android-utgaver i samme slengen. Nedlastingen kan ikke være enklere.

Et trykk på Market-ikonet og man er inne i godtebutikken. Et trykk til på programmet i den tilsynelatende uendelig lange listen så får man opp en beskrivelse og hva det forlanger tilgang på av tjenester, og så er det bare å bekrefte.

Resten går av seg selv og programmet installeres i bakgrunnen.



Enorm

Den fire tommer store skjermen med 854 x 480 piksler er markedets største. Dette er samtidig en telefon som retter seg mot samme kjøpergruppe som iPhone, og da er det naturlig å sammenlikne.

Skjermen er en halv tomme større og har nesten 2,5 ganger så mange piksler. Resultatet er fenomenal evne til å vise ørsmå bokstaver.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I vanlige programmer er ikke forskjellen så stor, men når man ser på websider er dette et funn. Sammen med Opera Mini er dette den beste webtelefonen vi har sett til nå.

Touch

Skjermen er kapasitiv og lett å manøvrere med fingeren. Den har imidlertid ikke har den ikke multitouch, som gjør at bilder kan zoomes med to fingre.

Sony Ericsson har antydet at dette er noe de ser på i fremtidige oppgraderinger. De har sagt at telefonens programvare vil bli oppgradert uten at det skal koste brukeren noe.

Den første utgaven har Android versjon 1,6. Litt skuffende, synes mange, siden 2,1 er tilgjengelig. Så det vil nok ikke ta lang tid før vi ser ny programvare med en ny Androidversjon og forbedringer i grensesnittet.



Maskineriet i orden

X10 har sitt på det tørre når det gjelder maskinvare, som en 1 GHz Snapdragon-prosessor får fart på.

Vekten er ikke mer enn 134 gram, og tykkelsen ikke mer enn 13 mm. Den går fint i lomma.

Den har alt man forventer, inklusive et godt 8,1 megapiksel-kamera med LED-fotolys. Som alle moderne telefoner er den utstyrt med 3,5 mm-jackplugg og MicroUSB til lading og dataoverføring.

Pussig nok har den ikke innebygget FM-radio. Men telefonen kommer med et Bluetooth-headset med innebygget radio. Fordelen med det, er at det inneholder antennen som trengs og som vanligvis gjør det umulig å bruke radio og Bluetooth-håndfri sammen.

Dessuten kan man bruke radioen uten å skru på telefonen.

GODTEPOSE: Et trykk her fører deg rett inn i app-butikken.

Skiller seg ut

Uten å gå for dypt inn i selve Android bør det nevnes at ikke alle slike telefoner er like. Utviklerne lager sitt eget grensesnitt som man manøvrerer rundt i.

Meldinger og e-post hentes ved å trekke ned et panel fra toppen. Tilsvarende fra bunn dukker alle applikasjonene opp. Telefonen har tre ulike forsider som nås ved å trekke sideveis.

Her kan man dandere ulike websider og programmer som det passer, og det er bra, for listen blir fort veldig lang når man har lekt seg litt med Android Market.



En viktig del av det nye grensesnittet er Sony Ericssons egne applikasjoner, Timescape og Mediascape, som man finner på forsiden.

Timescape er tingen for alle som sverger til sosiale nettverk. Her finner man i kronologisk orden venner og kjente på Twitter, Facebook, MySpace, på SMS, e-post og til og med på bilder.

Alt fordelt omtrent som en kortstokk som er strødd utover, men som kan skrolles opp og ned med fingeren. Veldig oversiktlig og innovativt.

Mediascape er en oversikt over alle mediafiler som bilder, musikk og video på telefonen og gir tilgang til Sony Ericssons mediabutikk PlayNow. Programmet gjør det uvanlig lett å finne frem i jungelen og å spille av media.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.