TESTER

Test: null

TEST: Apple iPad Air

Dette er nettbrettet for deg som vil ha ti tommer i en hendig størrelse.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. nov. 2013 - 14:13
Vis mer
Kort oppsummert

Apple iPad Air er et av de aller beste nettbrettene du får kjøpt akkurat nå. Det er ikke er noen revolusjon sammenlignet med forrige utgave, men en kraftig slankekur gjør at det fremstår som langt mer attraktivt. 

Konklusjon

Apple har hatt suksess med nettbrettet iPad, og med nye iPad Air kommer suksessen etter alle solemerker til å fortsette. Her har de raffinert en allerede populær oppskrift.

Ingrediensene er de samme som tidligere, men blandingsforholdet er justert litt. Brettet har krympet i størrelse sammenlignet med forgjengeren. Vekten er redusert med nesten 200 gram, så det er betraktelig lettere. 

iPad Air ser mest ut som en oppskalert iPad Mini. Det er midre ramme langs sidene, noe som gjør brettet smalere. Det skader heller ikke at tykkelsen nå har krympet til sju og en halv millimeter.

Nykommeren fremstår derfor som langt mer hendig enn forrige utgave. Endringene er i aller høyeste grad av det gode slaget. De forrige utgavene av iPad har ikke vært de minste eller letteste nettbrettene på markedet, men ved siden av iPad Air blir iPad 4 nå en gigant.

LES OGSÅ: Slik måler iPad Air seg med forgjengeren

Ingen omveltende nyheter

Når dette er sagt: Det er ikke all verdens nyheter ellers. I praksis er iPad Air ikke så mye mer enn en hendigere versjon av iPad 4.

Apple har riktig nok utstyrt Air med en kraftigere prosessor. Her bruker de den samme som står i iPhone 5S, og den skal være dobbelt så rask som den som står i iPad 4. I praksis er det få forskjeller på de to. Apper åpnes kanskje en tanke raskere på iPad Air, men iPad 4 fremstår ikke som noen sinke den heller.

Vi tipper forskjellene vil bli tydeligere når det kommer spill som utnytter den nye maskinvaren bedre. 

Det skal ellers nevne at versjonen med støtte for mobilnettoppkobling fungerer med alle LTE-frekvensene som brukes i Norge. Det vil altså si at du får tilgang til 4G alle steder dette er tilgjengelig.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om LTE

God skjerm

iPad Air har ellers den samme 9,7 tommer store skjermen som tidligere. Det er i grunnen positivt, da denne er skarp og god. Den eneste forskjellen vi har merket oss er at det er en noe kaldere fargetone på skjermen til Air.

Skjermen gjør en god jobb til det et nettbrett typisk brukes til, som surfing, e-bøker, video og spill. Så skal vi nevne at størrelsesforholdet til skjermen vil gjøre at du får svarte streker over og under bildet når du ser film.

Brettet har ellers et kamera med fem megapiksler. Vi legger ikke spesiell vekt på kamera når vi tester nettbrett, så da spiller det liten rolle at det ikke konkurrerer med et godt mobilkamera når det kommer til kvalitet. Frontkameraet duger for øvrig bra til videosamtaler.

Mindre batteri

En av grunnene til at nye iPad har blitt lettere og tynnere enn forrige utgave er at det er satt inn et batteri med ganske mye lavere kapasitet. En skulle tro at dette hadde en dramatisk effekt på brukstiden, men vår erfaring er at denne er uendret. Her får du omtrent ti timers surfetid.

Dette har hovedsaklig med å gjøre at prosessoren er mer energieffektiv, og at Air har bevegelsessensoren M7. Sistnevnte merker når brettet er i bevegelse eller har lagt i ro en stund. I disse tilfellene vil den redusere intervallene den automatisk kobler seg til internett, slik at det trekkes minst mulig strøm.

iOS 7

iPad Air kjører Apples nyeste utgave av operativsystemet iOS. iOS 7 har en del praktiske nyheter og et oppdatert utseende. Rent faktisk er det ikke så store forskjeller på iOS 7 og forrige utgave, men vi setter spesielt pris på at det nå er snarveier til Wi-Fi, Bluetooth og lysstyrke.

Men disse nyhetene får du også på de eldre iPad-utgavene om du oppdaterer dem til iOS 7.

LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 7



iPad Air kan nå gripes med én hånd om du vil.

Apple-regime

Brukeropplevelsen er som alltid «veldig Apple», noe som kan være både positivt og negativt avhengig av hvilken side av gjerdet du er på. Det positive er at det er lite komplisert å bruke og har en gjennomgående god brukeropplevelse.

Her får du også det største utvalget av apper laget for nettbrett, med nærmere en halv million apper i App Store. Det er også et vell av tilleggsutstyr tilgjengelig, og iPad Air snakker flytende med andre Apple-produkter du eventuelt har, som Apple TV.

Det negative handler mest om at Apple er veldig konservative når det gjelder tilpasningsmuligheter. I praksis kan du nesten ikke tilpasse noe om du sammenligner med Android-nettbrett. Det er for eksempel ikke mulig å opprette snarveier til innstillinger du bruker ofte. Det er i ikke mulig å bytte ut standardnettleser heller, da Apples egne Safari-nettleser vil håndtere alle lenker du trykker på utenfor nettleseren, uansett hvor mange andre nettlesere du installerer.

Vi syns også mange av innstillingene er kronglete å komme til. Og skulle du ønske deg minnekortstøtte eller NFC må du kjøpe et nettbrett fra en annen produsent. Lading gjøres med Apples proprietære Lightning-plugg, så du kan ikke bruke en vanlig Micro-USB-lader her.

Men dette er Apples måte å gjøre ting på, og det kommer ikke akkurat som en overraskelse. Om dette er negative egenskaper du ikke kan leve med, er ikke iPad nettbrettet for deg. Vi tror imidlertid ikke at dette er punkter som er avgjørende for folk flest.

Alternativer

Vi kan oppsummere iPad Air som en mindre utgave av et produkt vi kjenner fra før av. Apple har klart å beholde alle de positive egenskapene, samtidig som de har eliminert noe av det vi liker minst med forgjengeren; størrelsen og vekten.

Men dette er ikke noen rimelig inngangsbillett til nettbrettenes verden. Den billigste utgaven koster 4000 kroner. Denne har ikke mulighet for oppkobling til mobilnettet, og bare 16 GB minne. Det blir i underkant dersom du vil bruke det til mer enn sofasurfing. Vær også oppmerksom på at versjonene uten mobilnettoppkobling ikke har GPS.

Vil du ha full pakke - altså 128 GB minne, GPS og LTE-støtte, må du ut med 7500 kroner. Til den prisen får du en god PC.

Det kan altså være greit å ha en oversikt over alternativene.

Apple iPad 2: iPad 2 er Apples billigste titommer. Den har ganske lavoppløst skjerm i forhold, og svakere maskinvare generelt. Men om primærbruken din er sofasurfing er dette ikke noe dårlig valg. Den billigste utgaven koster fra 2700 kroner.

LES MER: Alt om iPad 2

Samsung Galaxy Tab 3 10.1: Samsungs nyeste titommer har riktig nok ikke skjerm som kan måle seg med iPad Air sin. Men med en startpris på 2500 kroner og alle fordelene du får med Android, kan den være et attraktivt valg. 

LES MER: Samsung lanserer ny Galaxy Tab

Sony Xperia Tablet Z: Sonys nettbrett er kanskje ikke laget i metall, men det er til gjengjeld vanntett. Hensikten er ikke at du skal ta det med på svømmetur, men heller å sikre at du ikke går et nettbrett i underskudd om du skulle velte kaffekoppen over det. Vekten er et par fjær høyere, men brettet er også tynnere. Har HD-oppløsning. Koster fra 3900 kroner.

LES MER: Test av Sony Xperia Tablet Z

Asus PadFone Infinity: Hva med titommers nettbrett og mobil i ett? PadFone Infinity består av en sprek Android-telefon og en dokkingstasjon med ti tommers skjerm. Skyv telefonen på plass, og vips så har du et Android-nettbrett. Koster fra 6000 kroner.

LES MER: Test av Asus Padfone Infinity 

Microsoft Surface Pro 2: Microsofts nye nettbrett er like mye en PC som det er et nettbrett. Med Windows 8.1 installerer du like gjerne fullblods programmer som Photoshop, og mindre apper. Koster fra 7300 kroner.

LES MER: Nå er Surface 2 i salg



Dette er et av de klart beste nettbrettene i titommerklassen.

iPad har alltid vært lederen i nettbrett-markedet. iPad Air er ingen revolusjonerende nyhet, men det er utvilsomt det beste nettbrettet Apple har laget til nå.

Det er hendig og lite, har god batteritid, det største utvalget av apper, og en god brukeropplevelse. Om du allerede eier første eller andre iPad, og har utsatt å oppgradere, er Air nettbrettet du har ventet på. Har du de to forrige utgavene er det gjerne ikke like store grunner til å knuse sparegrisen, da det er få vesentlig forskjeller her utover det som går på størrelse.

Og mens vi snakker om sparegrisen, er det greit å ha i bakhodet at dette er et av de dyreste nettbrettene på markedet. Det finnes mange alterntiver, og det er gode grunner til å vurdere disse, ikke bare på grunn av pris.

Men om du har bestemt deg for iPad, eller du vil ha et lite komplisert og lettbrukt nettbrett med god batteritid, skarp skjerm og et rikt økosystem av apper og tilbehør, er det iPad Air du skal ha.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.