HTC One Max er en stor utgave av en av årets aller beste telefoner. En skulle tro dette var oppskriften på suksess, men sammenlignet med de andre store telefonene er den både dyr, tjukk og stor. Her har HTC ikke våget å tenke nytt, noe som gjør at den første One-telefonen fortsatt er den beste HTC-telefonen du kan kjøpe i dag.
Konklusjon
En skulle kanskje tro at smarttelefoner i XXL-klassen var en smal kategori for en enda smalere kundegruppe. Men det viser seg at mange gjerne vil ha så stor skjerm som mulig, og at de er villige til å ofre lommeplassen sin for dette. Samsungs Galaxy Note-telefonene er et godt eksempel på dette.
Den siste tiden har derfor flere mobilprodusenter hevet seg på trenden, og laget telefoner som størrelsesmessig ligger i sjiktet mellom telefon og nettbrett. Denne gangen er det HTC som har forsøkt seg, med modellen One Max.
En stor One
One Max bygger på den kritikerroste One, som de lanserte på vårparten i år. Dette var en sprek telefon med skarp skjerm og en rekke smarte funksjoner. Siden den gang har de laget et mindre utgave kalt One Mini, og nå altså en stor en.
One Max har en skjerm på hele 5,9 tommer. Den har oppløsningen 1920 x 1080 piksler, og er dermed skarp og fin. Dette er en skjerm som egner seg bra til video, spill, surfing og slikt. HTC er også den eneste av de store mobilprodusentene som har forstått at en telefon bør ha stereohøyttalere, og at disse bør peke mot deg. Høyttalerne på One Max er virkelig gode, så i kombinasjon med den gode skjermen har du her en telefon som fungerer strålende til underholdning. Dette er dens klart sterkeste egenskap.
Siden sist har HTC også gjort noen oppgraderinger av programvaren. Telefonen kjører nyeste Android, og har en rekke lure funksjoner. Startskjermen er en nyhetsleser som viser deg artikler du kanskje er interessert i. Nå kan du også legge til RSS-strømmer her, slik at du kan abonnere på nyheter fra hvem som helst. Artikler kan lagres, slik at du kan lese dem uten å være koblet til internett.
Kameraet har fått noen nye funksjoner, og HTCs smarte «Video Highlights»-funksjon kan tilpasses i større grad enn tidligere. Dette er kort sagt en funksjon som automatisk setter sammen videoene og bildene du har tatt til en ferdig redigert film med musikk.
Vi setter også pris på at telefonen leveres med 65 GB lagringsplass på skylagringstjenesten Google Disk i to år.
De samme nyhetene i programvaren kommer på til den originale One-modellen, så du trenger slett ikke kjøpe en One Max for å nyte godt av det som er nytt.
One Max er tjukkere enn Samsung Galaxy Note 3 og Sony Xperia Z Ultra (t.h.)
Bra batteri
At telefonen er stor gir plass til et kraftig batteri, så One Max er en telefon du slipper lade i tide og utide. Det vil selvsagt avhenge av bruken din, men 3300 mAh er uansett en raus kapasitet. Det er også god lyd under samtaler.
Vi kan oppsummere One Max som mye av det vi likte med One, bare i et langt større format.
Lite nytenking
Dette er også noe av problemet. Det virker som om HTC ikke tør å tenke nytt. Her har de nemlig tatt en telefon de allerede lager, og pumpet den opp. Utover dette er det ingenting veldig unikt med denne telefonen.
Den er massiv. Den veier for eksempel like mye som Sonys 6,4 tommers Xperia Z Ultra, men er mye tjukkere. Vi syns det sier sitt når Samsungs store Galaxy Note 3 fremstår som liten og nett i forhold. Dette er en telefon som definitivt merkes i lomma.
Mens originalen har deksel i ett stykke, har One Max et bakdeksel som kan fjernes. Tross dette er det ikke mulig å skifte batteri - kun SIM- og minnekort. Det er noen små gliper rundt dekselet, som ikke sitter helt som det burde. Den fremstår ikke like godt bygget som originalen.
Dette er en fingeravtrykkleser av den gamle skolen.
Leser fingeravtrykk
Den største nyheten er at HTC har bygget inn en fingeravtrykkleser. Denne er tungvint å bruke, og oppleves mest av alt som et hinder. For å låse opp telefonen må du først trykke på strømtasten, og deretter sveipe fingeren din loddrett over den. Det er knotete å få til skikkelig, noe som ofte fører til at telefonene ikke kjenner igjen fingeren, slik at vi må taste inn et passord i stedet.
HTC har ellers valgt å ekskludere optisk bildestabilisator på kameraet, slik One har. Synd, for den største fordelen med dette kameraet er at det fungerer ganske bra i svakt lys. Da er en stabilisator veldig praktisk å ha for å kompensere for at man ikke klarer å holde telefonen helt i ro.
Alternativer
Dyr er telefonen også. I skrivende stund er den listet i nettbutikkene for rundt 6000 kroner. Det til tross for at den har svakere maskinvare enn de viktigste konkurrentene.
Samsung Galaxy Note 3: Selve kongen av denne kategorien. Har 5,7 tommers Super AMOLED-skjerm. Har sprekere maskinvare enn One Max, og er både tynnere, mindre og lettere. Har ikke alle triksene til One Max i ermet, som høyttalere i front og de mange smarte bildefunksjonene. Men den leveres med en penn du kan skrive med. Koster fra 5400 kroner.
LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 3
Sony Xperia Z Ultra: Sonys største er nesten latterlig stor. Men ærlig talt er vi ikke helt sikre på hva vi skal mene om den sammenlignet med One Max. Z Ultra er nemlig en god del tynnere, såvidt lettere, og på toppen av det hele vanntett. Maskinvaren er også sprekere. Om du vil ha en telefon som også er et nettbrett er det denne du skal gå for. Koster fra 5300 kroner.
LES MER: Test av Sony Xperia Z Ultra
Samsung Galaxy Mega 6.3: Galaxy Mega 6.3 har skjerm på 6,3 tommer, men oppløsningen er ganske lav sammenlignet med One Max. Maskinvaren er dessuten en del svakere. Men prisen starter på 3500 kroner. Det er nesten halve prisen, det.
LES MER: Sjekk denne megatelefonen (tu.no)
Samsung Galaxy Note 2: Fjorårets største fra Samsung er fortsatt et aktuelt valg. Med skjerm på 5,55 tommer er den stor, og den integrerte pennen gir en del muligheter du ikke får på One Max. Men skjermen er langt i fra like skarp, og maskinvaren er svakere. Prisen er litt mer enn halvparten: 3500 kroner.
LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 2
Forvokst og halvhjertet
One Max er altså en forvokst utgave av en av årets beste telefoner. Vi oppfatter den som halvhjertet forsøk på å lage en stor telefon. Tross lyspunkter er det ingenting nytt her sammenlignet med den første One-modellen. Med unntak av svakere byggekvalitet, manglende bildestabilisator og en irriterende fingeravtrykkelser, selvsagt.
Når den i tillegg er den svakest spesifiserte, dyreste, tyngste og tjukkeste av de store telefonene er det vanskelig å anbefale denne fremfor Samsung Galaxy Note 3 eller Sony Xperia Z Ultra.
Den beste HTC One-modellen er fortsatt den originale. Den er over tusen kroner billigere, langt hyggeligere å ha i lomma, og kan det samme som One Max.