HTC One er den beste telefonen HTC har laget. Ikke bare fordi den selvsagt er sprekere enn forgjengerne, men også fordi den har mange nye funksjoner vi har blitt veldig glade i. Fin å se på og god å ta på er den også.
SE OGSÅ:
Hele testen av HTC One
Alle spesifikasjoner
Konklusjon
Om det er én ting HTC er kjent for, er det å lage telefoner som ser lekre ut. Og mens de største aktørene i mobilverdenen ser ut til å satse på å resirkulere design, har HTC nok en gang overrasket oss.
Nye HTC One er laget i ett stykke aluminium, og den ser enkelt og greit veldig bra ut. Et godt utgangspunkt for et flaggskip, spør du oss.
For dette er virkelig en toppmodell. HTC One har råsterk prosessor, en svært god skjerm med skyhøy oppløsning, støtte for 4G, og ellers alt du forventer av en telefon du må bla opp over 5000 kroner for.
SE OGSÅ: Alle spesifikasjonene til HTC One
Mange nye funksjoner
Da HTC lanserte One for en måned siden hadde de imidlertid ikke så lyst til å snakke om spesifikasjoner. I stedet ville de fortelle om telefonens fortreffelighet når det kom til nye funksjoner.
Den nye kamerafunksjonen Zoe tar en videosnutt sammen med bildene dine. Startskjermen har fått en slags nyhetsleser som standard. Kameraet har "Ultrapiksler". Det er innebygget IR-sender som lar deg bruke mobilen som fjernkontroll.
Altså det vi kan kaller gimmicker. Det var i alle fall det vi tenkte da. Etter å ha blitt kjent med telefonen er vi ikke fullt så sikre. Joda, dette er gimmicker, men vi har blitt glade i mange av dem etter å ha testet telefonen.
Ultrapiksler
Kameraet er et stort problem for HTC. Det har nemlig en oppløsning på fire megapiksler. Det skriver de ikke engang på hjemmesiden sin. I stedet har de valgt å kalle det for et "Ultrapixel Camera".
Kort sagt vil dette si at de har redusert oppløsningen samtidig som de har økt størrelsen på bildesensoren. Målet er å fange mer lys, noe som i teorien betyr at du får langt bedre teknisk kvalitet på bildene du tar.
Det fungerer forsåvidt, noe du spesielt ser når du tar bilder i svak belysning. Men etter å ha tatt over 1700 bilder og videoer (!) er vi ikke helt overbevist. Det er lett å se at dette er mobilbilder, for å si det sånn.
Likevel er dette en av de beste kameratelefonene på markedet. Vi syns den er morsom å bruke.
Den såkalte Zoe-funksjonen lar deg ta bilder og en videosnutt, slik at bildene dine får mer liv. Alt sammen kan settes sammen til stilige videosnutter du kan dele med andre. Vi liker det.
Det er mange eksempelbilder og -videoer på neste side
BoomSound
Endelig en mobilprodusent som har skjønt det: Når vi ser video eller spiller vil vi ha lyden i fleisen, og ikke ut i rommet. Stereohøyttalerne på fremsiden av telefonen har usedvanlig god lyd. Denne telefonen er en fryd å se video med.
Det er også veldig god lyd i hodetelefonutgangen. Vi syns HTC One er en telefon som fortjener et godt hodesett.
Fjernkontroll
Strømtasten er også en IR-sender. Det betyr at du kan bruke mobilen som fjernkontroll til TV, dekoder og stereoanlegg.
Den har også en programguide som lar deg skifte til det programmet du vil se. Det er også mulig å legge inn påminnere for kommende programmer du vil se.
Sense 5
HTC One kjører Android 4.1, men det som gjør den spesiell er menysystemet Sense 5. Her er den vanlige startskjermen med snarveier og småprogrammer skiftet ut med en slags nyhetsleser kalt BlinkFeed.
Tanken er at du skal finne nytt innhold hver gang du ser på telefonen din. Nyhetsnettsteder du følger, oppdateringer fra sosiale medier og kalenderhendelser vises her. Vi så ikke det helt store poenget i begynnelsen, men etterhvert har vi oppdaget at vi ofte ser igjennom innholdet her når vi bare sitter og plukker på telefonen.
Menyene er for øvrig kraftig overhalet, med nye ikoner og nye funksjoner. Kort sagt syns vi dette er en renskåret og fin brukeropplevelse.
Noen ulemper
Vi liker det meste med HTC One, men vi har litt å plukke på.
Wi-fi- og Bluetooth-antennen er ganske utsatt for forstyrrelser. Om vi holder telefonen "feil" kan vi miste Wi-fi- og Bluetooth-forbindelser helt.
Minnekortstøtte mangler. Det syns vi er ganske vesentlig på en telefon som har så plasskrevende kamerafunksjoner som denne. Batteriet er greit, men ikke supert. Vi skulle gjerne sett at det var ripefritt glass foran kameralinsen. Og vi er ikke sikre på at det var riktig valg å utstyre telefonen med kun to funksjonstaster under skjermen.
Alternativene
HTC One plasserer seg helt i teten når det kommer til toppmodeller, og den er en av de beste vi har testet så langt i år. Men prisen på 5200 kroner gjør den er slett ikke billig, og det kan være lurt å gjøre seg kjent med noen av alternativene.
Sony Xperia Z: Xperia Z har like høy skjermoppløsning som One, men en noe størrre (5 tommer) skjerm. Spesifikasjonene er ikke så ulike, da den har støtte for 4G, kraftig firekjerneprosessor, og et godt kamera. Som One er Xperia Z godt bygget, men har deksler i glass, og ikke metall. Det som gjør den spesielt interessant er at den er vanntett. Koster i skrivende stund 5000 kroner.
LES MER: Test av Sony Xperia Z
Samsung Galaxy S III: Om du ikke har behov for 4G er Galaxy S III fortsatt et aktuelt alternativ. Joda, den kommer også med 4G, men da koster den mye mer. Galaxy S III har ikke like høyoppløst skjerm, og slett ikke like kraftig maskinvare generelt, men denne telefonen kan gjøre det meste i overskuelig fremtid. Koster fra 3600 kroner.
LES MER: Test av Samsung Galaxy S III
HTC One X: Fjorårets toppmodell fra HTC er fortsatt en telefon vi liker godt. Denne koster nå fra 3200 kroner, og har en god skjerm, svært god lyd, bra kamera og det meste du trenger av teknologi. I våre øyne er den fortsatt en av de peneste mobilene du får kjøpt.
LES MER: Test av HTC One X
Selv om vi ikke er fullstendig solgt på alt HTC har gjort her, er vi ikke i tvil. HTC One er den beste telefonen HTC har laget. Dette er en mobil som defintivt kan ta opp kampen med konkurrentenes toppmodeller.