Marshall Monitor ser bra ut. Og lyden er god. Her får du to lydopplevelser i ett.
TEST: Marshall Monitor
Alle som spiller gitar eller har sett en rockmusikkvideo har trolig et forhold til Marshall. Dette er en produsent av først og fremst gitarforsterkere, og logoen deres er ikonisk i musikkverdenen.
Den siste tiden har de bestemt seg for å satse på musikkhodesett for forbrukermarkedet. Monitor er deres nyeste modell.
For ordens skyld er det ikke Marshall selv som lager hodesettet. Dette har de satt ut til Zounds Industries, som lager hodesett for flere andre merker. Men vi regner med at Marshall har hatt et par fingre med i utformingen.
LES OGSÅ: Test av Nokia Purity HD by Monster
Hodesettet kommer med Marshals logo, som du vanligvis finner på gitarforsterkere.
Design
Rent utseendemessig er Monitor et røft hodesett. Det har en «rocka» design, for å si det på en litt klein måte. Hodesettet er bygget i lær, metall og plast.
Båndet som binder øreklokkene sammen er dekket med lær. Skumgummiputer sørger for at det hviler behagelig mot knotten. Båndet er omtrent halvannen centimeter bredt, og svært fleksibelt. Det kjennes ut som om det skal mye kraft til for å ødelegge den.
Delen som holder øreklokkene fast til bøylen er laget i metall. Det er en klar fordel, siden dette er en del som har en tendens til å ryke etter en stund på noen hodesett.
Selve øreklokkene er laget i plast. Disse har skumgummiinnlegg, og er store nok til å dekke hele øret. Kort sagt er Monitor behagelig å ha på over lange perioder.
Du kan sette minijacken i den inngangen du vil. Det er også mulig å koble et hodesett i den ledige inngangen, for å dele lyd med andre.
Det er minijack-inngang på begge øreklokker. Det gjør at du kan bestemme hvilken side du vil ha ledningen på. Den ledige inngangen kan brukes til å koble til et ekstra hodesett, slik at du kan dele lyden med en annen.
Selve ledningen er fjæret, slik at den kan strekkes ut. Fordelen med dette er selvsagt at du slipper å ha en veldig lang ledning mellom mobilen og hodesettet. På ledningen er det mikrofon, slik at du kan bruke den som håndfri. Det er også en tast, som lar deg pause musikk eller svare på samtaler.
Marshall (eller egentlig Zound) gir ett års garanti, som innebærer at hodesettet kan byttes med et nytt dersom noe skulle være galt med dem. Ifølge garantivilkårene skal det som regel holde å gå tilbake til utsalgsstedet.
Det er mulig å fjerne dette filteret dersom du vil ha skarpere diskant.
Lyden
Monitor er utstyrt med et såkalt F.T.F-filter. Dette er rett og slett bare et filt-filter som ligger over høyttalerne. Hensikten er å dempe diskanten og gi det Marshall kaller en varm og «laidback» lyd.
Vi foretrekker å fjerne dem, siden de fjerner noe av detaljene i de øvre frekvensene. Dette er en enkel operasjon. Øreputene er festet til øreklokkene med magneter, og kan bare tas rett av. Da får du tilgang til filtrene, som du napper rett ut.
Stort sett hver gang vi tester hodesett understreker vi at vi ikke er det man kan kalle «audiofile». Men vi har testet ett og annet hodesett de siste årene, og føler oss på trygg grunn når vi påstår at Marshall Monitor byr på skikkelig god lyd.
Vi henvender oss kanskje ikke til de virkelige feinschmeckerne, men for alle oss vanlige dødlige er dette svært bra.
Hodesettet kan klappes sammen. Øreklokkene slipper ut lite lyd.
Marshall har holdt seg til trenden, for hodesettet har mye bass. Det fungerer veldig bra de de fleste typer populærmusikk. Vi syns dog ikke bassen er overveldende. Det er god balanse mellom diskant, mellomtone og bass. Opplevelsen blir en luftig og godt definert lydgjengivelse.
Vi tipper noen vil syns at diskanten kan bli litt for skarp når filteret er fjernet. Dette blir en smakssak.
Lyden er altså god, og i våre ører verdt prisen du må betale for dette hodesettet.
Monitor er ikke spesielt tungdrevet, så de fungerer bra med de mobilene vi har testet det med. Vi har hatt spesielt stor glede av det sammen med HTC One og Samsung Galaxy S4, to telefoner med topp lydkvalitet.
Vi skal ellers nevne at øreklokkene isolerer godt. Du slipper å høre alt som foregår rundt det, og de fungerer bra på fly. Vel så viktig er at medpassasjerene på bussen slipper å høre hva du hører på. Det er ikke mye lydlekkasje her.
LES OGSÅ: Jabra Play gjør hodesettet ditt trådløst
Det følger med en bæreveske du kan oppbevare hodesettet i.
Konklusjon
Vi er altså godt fornøyde med dette hodesettet. Det har topp byggekvalitet, er behagelig å bruke over tid, har god lyd og et praktisk filter som lar deg bestemme lyden selv. Om du virkelig vil eksperimentere er det også mulig å finne filtstykker og klippe til egne filtre.
Image er trolig et poeng for en del som kjøper hodesett. I så fall skiller det seg ut fra mengden Monster-hodesett med sin stilmessige egenart.
LES OGSÅ: Jabra Revo gir god lyd uten en tråd
Om det er noe vi skal plukke på må det bli at prisen er en smule høy. Kanskje høyere enn de fleste av oss er villige til å betale. Men gode hodesett koster penger. Så enkelt er det bare. I skrivende stund koster Monitor 1700 kroner på nett, og til den prisen har du litt å velge mellom.
Vi skulle gjerne sett at ledningen som følger med også hadde kontroller for å skifte spor og justere lyd, men vi skal ikke sutre så mye over dette.
Her snakker vi alt i alt om et flott hodesett med flott lyd. Mer ber vi strengt tatt ikke om.
SE OGSÅ SAMLETESTER:
Nye utfordrere i ørepluggmarkedet
De dyre Hi-Fi-hodesettene som gir deg super lyd