TESTER

Test: null

TEST: Marshall Stanmore

Marshall Stanmore er, med hånden på hjertet, den stiligste Bluetooth-høyttaleren vi har sett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
23. jan. 2014 - 11:44
Vis mer
Kort oppsummert

Marshal Stanmore ser og høres særdeles bra ut. Den fungerer like bra med mobilen din som platespilleren, og er en tøft alternativ til et minianlegg. Men den koster også en del.

TEST: Marshall Stanmore

Marshall er en britisk produsent av ikoniske gitarforsterkere, og et merkenavn mange har et forhold til. Navnet har røtter tilbake til 60-tallet, og er nærmest synonymt med rock n' roll.

For noen år siden så Marshall sitt snitt til å tjene noen ekstra kroner på merkenavnet sitt, og ga svenske Zound Industries rettighetene til å lage hodesett med merkenavnet. Ett av disse er Marshall Monitor, som vi testet i sommer. Hvor mye av produktet som er Zound Industries og hvor mye som er Marshall skal være usagt. Det vet vi enkelt og greit ikke. Men imaget er i alle fall hundre prosent Marshall.

Svenskene lager også lydbokser med Marshall-merke, og disse er utformet slik at de ligner på de legendariske gitarforsterkerne. Den andre boksen de har laget er Marshall Stanmore, som vi har hatt på testbenken noen uker.

Vi bestilte egentlig høyttaleren inn til test fordi vi pønsket på en større test av batteridrevne Bluetooth-høyttalere. Vi var nok mest opptatt av hvor tøff vi syns den så ut, for spesifikasjonene leste vi ikke akkurat nøye. Stanmore har nemlig ikke batteridrift, og er således en flyttbar stasjonær høyttaler.



Stanmore har en familiær design.

Design

Først litt om utseendet, for dette er antakelig det mest oppsiktsvekkende med produktet. Den ser altså ut som en gitarforsterker, og låner designelementer fra flere av selskapets produkter, inkludert den første JMT45-modellen fra 1962. I alle fall så langt vi har klart å finne ut ved å kikke på bilder. Vi er langt fra eksperter på klassiske gitarforsterkere her i redaksjonen.

Størrelsesmessig er dette en litt stor sak sammenlignet med de fleste andre Bluetooth-høyttalere vi har testet. Den er 35 cm bred, 18,5 cm høy og 18,5 cm dyp, så noe monster er den ikke. Tvert i mot er den ganske kompakt. Vekten ender på 5,1 kg, så dette er ikke en høyttaler du smetter i sekken og har med deg overalt.

LES OGSÅ: Hvorfor du ikke skal kjøpe iPhone-høyttaler

Vi har testet den sorte utgaven, som har en overflate i læraktig vinyl, et retro stoffgitter i fronten, og en gullfarget metallplate med kontroller på toppen. Strømbryteren er en skikkelig bryter som lager et deilig klikk når du skrur den på. Det er nesten så vi forventer et lite smell i høyttalerene og during fra transformatoren. Men det må vi altså understreke at du ikke får her. Heldigvis.

Volumkontrollene er potensiometere, akkurat som i gamle dager. Det ser i alle fall slik ut, uten at vi har tenkt til å skru den opp for å undersøke. 

I tillegg til lydstyrke kan du justere bass og diskant rett på høyttaleren. Det er også to knapper for kildevalg og Bluetooth-paring. Stanmore husker inntil seks Bluetooth-enheter.

I tillegg til Bluetooth støtter Stanmore optisk lydinngang slik at du for eksempel kan bruke den med utstyr som Apple TV, en minijack, og en RCA du kan koble for eksempel platespilleren til. Det er altså nok av tilkoblingsmuligheter her. Merk at eventuelle platespillere må ha en RIAA-forsterker.



Alle kontrollene sitter på toppen.

Spesifikasjoner

Vi er aller mest opptatt av Bluetooth-funksjonen - vi er tross alt en mobilside - og registrerer at Stanmore har Bluetooth 4.0 med AptX-kodek. Det betyr kort sagt at du får lydkvalitet som oppleves som CD-kvalitet. Så fremt kilden også støtter AptX, og musikken din har høy kvalitet selvsagt.

LES MER OM APTX: Dette merket betyr bedre lyd

Produsenten oppgir en lydeffekt på 80W RMS, som kort sagt betyr at den kan spille ganske så høyt. Bak gitteret sitter en 14 cm basshøyttaler og to 1,9 cm diskanter. På baksiden sitter et bassrør. Frekvensresponsen er oppgitt til 45 Hz - 22 kHz.

I motsetning til de fleste mindre lydbokser kommer ikke Stanmore med ekstern strømforsyning. Du smetter en ledning i boksen og rett i veggen. Ganske praktisk, siden det gjør den enklere å ta med seg. Men dette fremstår uansett som en ganske stasjonær løsning, da det for eksempel ikke er noen bærehåndtak på den.



Stanmore støtter Bluetooth med AptX-kodek. Det gir lyd med CD-kvalitet.

Lyd

Det viktigste er hvordan det låter. Sammenlignet med mindre og portable Bluetooth-høyttalere vi ofte tester, er dette i en litt annen klasse. Vi syns egentlig den hører hjemme i minianleggklassen, for den kan fint fungere som ditt eneste stereoanlegg på hybelen eller i en liten stue. Det er det nok futt til.

Stanmore er antakelig ikke det rette valget for deg som bruker mye av lyttetiden din til å høre på klassisk musikk. Om vi tolker produsentens beskrivelse rett er den først og fremst rettet mot den som vil ha mye guffe. Det leverer den også. Du kan spille høyt, det er masse bass, og lyden er forholdsvis klar og fin selv når det er fest.

Vi liker at det er mulig å justere bass og diskant manuelt, uten å måtte fikle med noen equalizer på mobilen. Når vi vil ha litt mer bass er det bare å skru opp. Den gjengir basslinjer og de høye frekvensene svært bra, og fungerer bra til de fleste  musikksjangre, enten du hører på dunkemusikk, hard gitarmusikk eller annen ungdommelig populærmusikk. Vi syns den også fungerer bra til litt mer voksen populærmusikk.

Om vi likevel skal finne frem den kritiske produkttesteren i oss, kunne vi kanskje ønsket oss enda litt mer punch med tanke på at dette er en høyttaler til 3500 kroner. Vi skal dog ikke begi oss ut på noe forsøk på å grave frem ting å plukke på. Dette låter bra, og Stanmore fyller lett rommet med klar og god lyd. Den fungerer bra til både fest og til den daglige lyttingen.

Vær for øvrig oppmerksom på at det gjelder å sette eventuell equalizer på musikkilden til nøytral. En innstilling som fremhever bass gjør at høyttaleren vil forvrenge lyden når du skrur opp.



Det er kanskje ikke flust med ekstra muligheter, men du får både analog og digital tilkobling på baksiden.

Ekstra funksjoner

Stanmore har i grunn ikke noen ekstra funksjoner utover de vi allerede har nevnt. En kunne kanskje ønsket seg mulighet for å styre musikken på mobilen via Bluetooth, men vi klarer oss utmerket uten.

Det er heller ikke mulig å bruke Stanmore som håndfri, da den ikke har mikrofon integrert. Vi antar at noen vil savne støtte for Apples AirPlay-standard.

LES MER: Libratone Zipp gir deg trådløs godlyd på iPhone

Du kan velge mellom standardmodus og strømsparemodus. Dette er en bryter på baksiden, og velger du strømsparemodus vil Stanmore gå i hvilemodus etter 20 minutter. Skal du bruke den igjen da, må du trykke på en tast for å vekke den. Standardmodusen sørger for at Stanmore er klar til bruk med en gang den oppdager at det kommer lyd fra kilden.

I esken

Foruten høyttaleren får du med bruksanvisning, strømledning og en 3,5 mm minijack-kabel i retrodesign. Og det er stort sett det.

Konklusjon

Vi liker Marshall Stanmore. Ikke bare fordi den ser særdeles tøff ut, men også fordi den låter stort til å være kompakt. Dette er vel så mye et stykke interiør som det er en god høyttaler.

Den spiller høyt og klart, leverer masse bass og egner seg like bra til bakgrunnsmusikk som til å være festens midtpunkt. Dette er selvsagt ikke en erstatning for et fullblods stereoanlegg, men om valget sto mellom et minianlegg og Stanmore tror vi at vi hadde gått for denne.

LES OGSÅ: Test av 8 solide trådløse høyttalere (tu.no)

At den har så mange tilkoblingsmuligheter er også et stort pluss. Den kan kobles til TV, PC, platespiller og mobiltelefon på en gang. Det gjør at den oppleves som praktisk. At det er lett å justere på lyden liker vi også. Her ser du hvor høyt den spiller og hvor mye du har skrudd opp bassen. 

Det er rett og slett ikke så mye å klage på. Det må i tilfelle være prisen. 3500 kroner er mye penger for et produkt som er kjekt å ha på kjøkkenet eller på hjemmekontoret. Men om du ser etter noe å høre på musikk med, enten du bor på hybel eller du vil ha en tøff høyttaler i mannehulen din er Stanmore absolutt noe vi syns du bør vurdere.

LES OGSÅ: Test av Marshall Monitor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.