TESTER

Test: null

TEST: Polar Beat

APP-TEST: Vi tok Polars nye app med på trening. Det syns vi du også skal.

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. okt. 2012 - 14:44
Vis mer
Høydepunkter

Oversiktlig, lettfattelig og informativ. Ekstrafunksjoner som hjelper deg å trene riktig. Samler all trening med Polar-produkter samme sted.

Ulemper

Ingen synkronisering av tidligere treningsøkter fra nettjenesten.

Veldig kort sagt

Polar Beat er en av de aller beste trenignsappene til iPhone akkurat nå.

Test av Polar Beat

Polar lanserte nylig sin første treningsapp for iOS. Det lanseres jo støtt og stadig nye treningsapper, men når en av de største produsentene av treningsutstyr entrer markedet er det verdt å se litt nærmere på det.

Polar Electro er en finsk produsent av pulsklokker og annet utstyr. De er en av de største i dette markedet, men sent ute i smarttelefonmarkedet. Konkurrenten Garmin har hatt sin treningsapp på markedet en god stund allerede.

Videre har Polar kun lansert sin app til iPhone, mens Garmin på sin side tilbyr løsningen sin på Android. For ikke å nevne alle de andre treningsappene som finnes til mange plattformer der ute, som Endomondo og Sports Tracker.

Polar går altså inn i et marked med sterk konkurranse, og bør åpenbart levere et produkt som er minst like godt som de eksisterende for å kunne hevde seg. 

Appen er i utgangspunktet som de fleste andre treningsapper. Du benytter telefonens GPS til å spore hvor langt du har beveget deg. Appen beregner deretter hvor raskt det går og hvor hardt du trener. 

Detter er ikke unikt. Det er først når du kobler appen sammen med Polars pulsbelte H7 at den viser sin styrke.

LES OGSÅ: Treningsapp eller pulsklokke - hva er best?



Pulsbeltet Polar H7 fungerer med iPhone og pulsbelter fra Polar.

Pulsbelte

Vi har derfor testet Polar Beat sammen med H7. Dette er et Bluetooth Smart-pulsbelte som fungerer sammen med iPhone. I tillegg støtter pulsbeltet Polars proprietære Wearlink-teknologi, slik at du kan bruke det sammen med en Polar-pulsklokke og treningsutstyr som for eksempel tredemøller.

LES MER: Test av Polar H7 pulsbelte

Spesielt dette at du kan kombinere pulsbeltet med annet treningsutsyr samtidig som det er koblet til mobilen er nyttig. Da trenger du for eksempel ikke å kikke på mobilen for å se pulsen din dersom du løper på tredemøllen.

Vær imidlertid oppmerksom på at du ikke trenger å bruke Polars pulsbelte. Vi har også testet appen sammen med Wahoo Blue HR, som også fungerer med appen. Kravet er altså at du bruker et Bluetooth Smart-pulsbelte.

Det skal også nevnes at ingen andre iPhone-modeller enn 4S og 5 støtter Bluetooth Smart.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om Bluetooth Smart



Startskjermen, treningstyper og treningsmål.

Appen

Selve appen er enkel å komme i gang med. Når du har startet den ser du en startskjerm med treningshistorikken din, og valg for treningstype. Under dette er et panel som viser deg pulsen din, lar deg skru av eller på lyden, og åpne innstillingene.

Å pare pulsbeltet med appen er enkelt. Du tar på deg pulsbeltet, åpner innstillingene og velger "HR sensor" for å pare. Dette trenger du bare å gjøre første gangen.

Treningstyper

Polar Beat har profiler for til sammen 17 ulike treningstyper. Her finner du for eksempel jogging, sykling, gåing, langrenn, skøyting, tennis og styrketrening. De fleste vil bruke GPS-en, mens innendørsaktiviteter registerer trening uten å bruke denne.

Selv om det er mange aktiviteter å velge mellom, savner vi flere. Vi skulle gjerne sett at det gikk an å registrere jogging uten å bruke GPS, for eksempel på tredemøllen. Vi savner også en spinning-aktivitet her.

Til slike aktiviteter kan du velge aktiviteten "Other indoor", som registerer økten uten å bruke GPS, men ulempen er at du i ettertid ikke kan se hva slags trening det gjelder.

Det burde vært mulig å legge til egne treningsaktiveteter, spør du oss.

LES OGSÅ: Test av årets mest hypede treningsgadget - Nike+ FuelBand (tu.no)

Treningsmål

Etter at du har valgt treningsaktivitet kan du velge treningsmål. Dette kan være for eksempel å bevege deg en bestemt avstand, forbruke et visst antall kalorier, eller å kjøre en økt på et gitt antall minutter.

Mens du trener vil appen da fortelle deg hvordan du ligger an med tanke på målet du har satt for økten. Du kan også følge med på hvor langt unna målet du er. 

Dersom du for eksempel setter opp at du skal forbrenne 1000 kilokalorier vil appen vise deg hvor mange prosent du er unna målet.

Smart Coaching

Et par funksjoner i appen koster ekstra dersom du vil benytte deg av dem. Disse kalles Smart Coaching, og koster 28 kroner.

En av disse funksjonene er den såkalte Benefit Target-funksjonen. Dette gjør appen om til en slags personlig trener som guider deg underveis.

Dersom du for eksempel velger at du vil trene for å øke oksygenopptaket vil appen sette opp et program for hvor intensivt du skal jobbe. Dersom du ligger for lavt eller for høyt i puls vil appen be deg om å roe ned eller øke intensiteten.

Den andre funksjonen er Energypointer. Denne viser deg hva du faktisk trener. Dersom du for eksempel ligger på et moderat nivå indikerer den at du forbrenner fett.

Vi syns disse funksjonene er svært nyttige, og de er definitivt verdt de 28 kronene de koster. Du kan aktivere Smart Coaching-funksjonene i innstillingsmenyen.

Under trening

Når du setter i gang trening kan du velge mellom tre visninger: Kart, treningsdata og mål. Kartet viser deg hvor du har beveget deg. Treningsdataene er ting som puls, hastighet, avstander, kalorier og annet. Mål viser deg hvordan du ligger an til å nå treningsmålet ditt, eller treningsprogrammet dersom du bruker Benefit Target-funksjonen.

Når du viser treningsdataene presenterer appen hastigheten din i en graf. Denne kan du endre, slik at den heller viser pulsen din, hvilken sportssone (puls) du trener i, eller Energypointer-funksjonen. Du kan endre disse underveis mens du trener.

Vær oppmerksom på at appen ikke registerer høydedata.

Vi syns appen presenterer data på en lettfattelig måte. Du kan også få taletilbakemeldinger underveis. Dersom du hører på musikk vil taletilbakemeldingene automatisk dempe lyden på musikken. Vi har testet sammen med Spotify.



Etter trening får du oppsummering, og du kan selv legge inn hvordan du syns det gikk.

Etter trening

Når økten er over viser appen en oppsummering. Her ser du hvor lenge du har trent, avstand, antall kalorier og gjennomsnittlig puls. Du kan også legge til hvordan du syns treningen gikk.

Du får også tilbakemelding som forteller deg hva du har forbedret under økten, for eksempel om du har fått bedre utholdenhet. Dette syns vi er veldig smart.

Appen viser deg også hvilke pulssoner du har lagt i, og hvor mange prosent av treningen som gikk med til å forbrenne fett. Du kan også vise kartet, og se en graf som viser deg hvor høy puls du hadde de forskjellige stedene i løypen.

Vi syns Polar Beat presenterer dette på en nyttig måte, og siden vi er statistikkjunkier har vi stor glede av å grave oss ned i resultatene i ettertid. Dette gjør det lett å undersøke for eksempel om du har hatt fremgang.

Appen vil beregne treningsresultatet ditt basert på kjønn, alder, høyde, vekt og makspulsen din (som du kan justere selv hvis du vil). Polars pulsklokker har ofte flere parametere enn dette, og vi opplever at det er en liten forskjell på resultatene klokken og appen rapporterer. Men de er ikke veldig langt fra hverandre.

Det er for øvrig mulig å dele treningsresultatet ditt på Facebook og Twitter om du ønsker det.



Treningsøktene dine lastes opp til Polars nettjeneste.

Arkiv

Appen holder oversikt over treningsøktene dine, slik at du kan gå inn og se på dem i ettertid. Den gir deg også en ukesoppsummering, hvor du får se antall økter, avstand, kalorier, fettforbrenning og hvilke pulssoner du har lagt mest i.

Alle treningsøktene lastes automatisk opp til Polars nettjeneste Polar Personal Trainer. Dette er en viktig detalj. Her samles nemlig også treningsøkter du har registert med pulsklokken din. 

Dette er viktig fordi du som bruker en Polar-klokke nå får samlet alle øktene dine på samme sted. Bruker du en annen treningsapp, som Endomondo, må du forholde deg til to forskjellige tjenester. Det gjør det vanskelig å se fremgang og å få oversikt over samlet treningsmengde og -type.

Her har vi imidlertid funnet noen svakheter. Det er ikke mulig å laste ned treningsdata fra Polars nettjeneste til appen. Øktene med pulsklokke er altså ikke tilgjengelige på mobilen. 

Det er heller ingen måte å se hvorvidt treningsøkten din faktisk er lastet opp til nettjenesten. Vi har oppdaget at ikke alle øktene våre er lagret i nettjenesten. Ifølge Polar skyldes dette at de hadde problemer med tjenesten, slik at øktene ikke ble lastet opp. 

Det er greit nok, men siden det ikke er mulig å laste opp økter manuelt i ettertid vil vi ikke kunne laste opp de manglede øktene til tjenesten. Kjedelig.

Konklusjon

For å oppsummere syns vi Polar Beat er en svært god treningsapp. Den er enkel å bruke, har lettfattelig presentasjon av data, og støtter pulsbelte.

Dersom du betaler 28 kroner ekstra får du noen svært nyttige treningsfunksjoner som helt klart er verdt pengene dersom du trener seriøst. 

At treningsdataene lastes opp til Polars nettjeneste er et stort pluss. Da blir det slutt på å forholde seg til flere tjenester dersom du bruker både mobil og pulsklokke når du trener.

Dessverre mangler det litt på gjennomføringen på akkurat dette punktet. Vi skulle ønske det gikk an å laste ned økter fra nettjenesten, og det burde vært mulig å laste opp økter manuelt dersom de av en eller annen grunn ikke kom med.

Ellers er det et minus i seg selv at appen ikke er tilgjengelig på Android eller andre plattformer enn iOS.

Vi har gjort vår vurdering av appen med forutsetning om at du kjøper ekstrapakken og bruker pulsbelte. Alt i alt syns vi at Polar Beat er en av de absolutt beste treningsappene på markedet akkurat nå, tross noen svakheter ved nettjenesten deres. Spesielt du som allerede bruker Polar-utstyr vil ha glede av denne appen.

Interessert i trening med mobilen? Følg oss på Facebook, så sier vi fra neste gang vi skriver om dette.

LES OGSÅ:

Tre supre spill du bør sjekke ut

Appene som holder kontroll på telefonregningen

Flere omtaler av iOS-apper

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.