TESTER

Test: null

TEST: Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Samsung Galaxy Tab 3 Kids er et eget nettbrett til familiens yngste. Vi overlot det til vår hittil yngste produkttester.

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. jan. 2014 - 21:21
Vis mer
Kort oppsummert

Samsung Galaxy Tab 3 Kids er et eget nettbrett for barn fra tre år og oppover. Det er enkelt og morsomt å bruke, men foreldrekontrollen er ikke helt vanntett.

TEST: Samsung Galaxy Tab 3 Kids

At familiens yngste også vil låne nettbrettet er neppe et ukjent scenario i de tusen hjem. At poden gjerne vil bruke brettet til å spille når du har satt deg godt til rette med nettavisene likeså.

Har du 2000 kroner til overs finnes det en løsning: Samsung Galaxy Tab 3 Kids. Dette er - som du sikkert har ressonert deg frem til for lenge siden - et nettbrett for barn. Med dette kan junior spille, tegne, se video og høre musikk så mye han bare vil. Eller eventuelt så ofte som han får lov. Det er nemlig mulig å stille inn tider brettet ikke kan brukes.

LES OGSÅ: Test av Fisher Price deksel til iPad

Galaxy Tab 3 7.0

Først litt som selve nettbrettet. Dette er et ganske ordinært Galaxy Tab 3 7.0, et nettbrett som du i skrivende stund kan kjøpe for 1300 kroner. De ekstra 700 kronene gir deg nettbrettet i gult, en ramme med et håndtak som gjør brettet enklere å håndtere og som kan brukes som fot slik at det står av seg selv.

I rammen er det også en pekepenn i barnevennlig størrelse, med myk tupp. Den kan brukes til å styre brettet, men hovedbruksområdet er å bruke den til tegning og slikt.

I tillegg har brettet et barnevennlig menysystem med store ikoner, morsom musikk og artige figurer som vi antar de fleste barn vil like.

Målgruppen er tre år og oppover. I undertegnedes husholdning er det eldste barnet 16 måneder, og dermed utenfor målgruppen. Brettet ble likevel overlatt til ungdommen, som har brukt det flittig. Hun er antakelig eksponert for flere nettbrett, mobiler og andre trykkskjermdingser enn barn flest, da far i huset alltid har en ny gadget på lur. Dette sitter altså i fingrene fra før av.

Selv om dette er et nettbrett for barn, er det også et fullverdig Android-nettbrett du kan bruke til alt fra e-post til surfing. Mer om dette litt senere.



Menysystemet er barnevennlig, og enkelt å lære selv for barn under aldersgruppen det er ment for.

I bruk

Etter første oppsett, som en voksen må gjøre, er brettet klart til bruk. På startskjermen er det en rad med kort som åpner de forhåndsinstallerte spillene. Rimelig selvforklarende, med andre ord.

Det følger med en rekke spill, som et togspill, et frisørspill (som selv vi voksne syns er morsomt), noen kunnskapsspill, tegneprogram, vidoespiller, bildegalleri, bøker, og annet.

Flere spill og eventuelle andre apper finnes i en egen appmeny. Ikonet for dette ligger nederst i høyre hjørne.

Vi tipper de fleste treåringer vil komme raskt inn i det, ettersom vår unge produkttester fattet poenget ganske raskt.

Nede i venstre hjørne finner du ikon for andre menyer. I praksis har barnet bare tilgang til en meny hvor Wi-fi, Bluetooth, skjermrotasjon, lyd og strømsparing kan aktiveres og deaktiveres. Her kan også lysstyrken på skjermen justeres, og bakgrunner og rekkefølgen på spill på startskjermen endres.

Den andre menyen er foreldremenyen. Her taster du inn en PIN-kode du har valgt selv, og får tilgang til alle andre innstillinger. Her kan du fjerne og legge til apper og spill, justere noen innstillinger, og sette tidsbegrensninger.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Android



Du kan sette tidsbegrensninger for når brettet kan brukes.

Tidsbegrensninger

Det siste er en grei måte å holde styr på barnets bruk. Setter du brettet til alltid å være låst, må du taste inn PIN-koden hver gang junior skal bruke det.

Du kan også angi tidsbegrensning, om du bare vil at barnet skal bruke brettet et gitt antall minutter. Du kan sette denne begrensningen i fra 10 til 80 minutter. En indikator på startskjermen vil vise hvor lang brukstid som er igjen, og barnet blir varslet før tiden går ut.

Alterantivt kan du sette tidspunkter brettet kan brukes, for eksempel mellom klokken 15 og 18. Om du ikke ønsker disse begrensningene kan du skru dem helt av.



Legger du til for eksempel YouTube på startskjermen er det lett å finne lenker som igjen vil åpne nettleseren med fri tilgang til internett.

Appbegrensninger og potensielle hull

Noe av poenget med dette nettbrettet er at du skal kunne ha kontroll over hva barna bruker brettet til. Det er kun de appene eller spillene du legger til som er tilgjengelige. Da kan du sikre deg mot at det lastes ned apper, og at barnet surfer på internett for eksempel.

Det er imidlertid greit å få med seg at det er et gapende hull i denne begrensningen. Dersom barnet for eksempel liker å se tegnefilmer på YouTube, er det kanskje ikke så smart å legge til YouTube i listen over apper som er tilgjengelig i barnemodus.

Dersom det er mulig å åpne en app fra en annen app, er det ingenting som hindrer dette. Så om barnet trykker på en lenke til en nettside i YouTube-appen, åpnes nettleseren for vanlig bruk. Om du har installert et spill som inneholder en lenke til appbutikken Google Play, åpnes appbutikken på vanlig måte, med mulighet for nedlasting av apper. I praksis betyr dette at barnet har full tilgang til nettbrettet. I ytterste konsekvens kan det også bety at det er mulig å kjøpe innhold. Det forutsetter at du har knyttet et betalingskort til Google-kontoen som er brukt, og at du har deaktivert passordbekreftelse ved kjøp.

LES OGSÅ: Google Play-triksene du burde kunne

Så om du ikke passer på, kan barnet få tilgang til funksjoner du ikke ønsker skal være tilgjengelig. Det er også lurt å passe på at du ikke har valgt å gjøre nye apper du laster ned tilgjengelig i barnemodus automatisk.

Det er greit å vite at de medfølgende spillene ikke gir tilgang til andre apper. Disse er altså å anse som «trygge». Du kan dessuten finne en del passende spill og apper i Samsungs egne appbutikk Samsung Apps, under kategorien «Barn».

Så skal det sies at en enkel måte å sikre seg på er å koble brettet fra internett. Verre trenger det ikke å være.



Pennen er tilpasset barnehender.

Penn

Selv om dette er et Samsung-nettbrett med penn, er det ikke snakk om S Pen-teknologi som produsenten bruker i sine Note-produkter. Den fungerer på de fleste kapasitive berøringsskjermer, så du kan like gjerne bruke den på iPad om du vil. Det er dermed snakk om en penn som imiterer en finger.

Pennen er ganske tjukk, og fungerer dermed bra for de som ikke har finmotorikken helt inne enda. Dessverre er det ingen optimal løsning. Dersom barnet legger hånda på skjermen mens hun tegner, registrerer skjermen berøring fra hånden også. Resultatet er at man må passe på å ikke berøre skjermen med hånda mens man tegner. Upraktisk.

Akkurat her hadde det kanskje vært mer hensiktsmessig å implementere S Pen-teknologien, som lar deg hvile hånda på skjermen mens du tegner. Men så hadde det også gjort nettbrettet litt dyrere, vil vi tro.

Vær imidlertid klar over at du får et Samsung Galaxy Note 8.0 med slik penn til 2300 kroner i skrivende stund.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 8.0



Rammen gjør brettet enkelt å håndtere.

Rammen

Vi syns rammen brettet leveres med er ganske lur. Denne har et stort håndtak som gjør det enkelt for små hender å holde og bære nettbrettet. Den kan vippes bakover, slik at nettbrettet står av seg selv. Lurt når man skal se video eller spille.

Rammen er gummiert langs sidene, noe som beskytter brettet mot å bli skadet om det mistes i gulvet. Det er imidlertid ingen ekstra beskyttelse på baksiden eller fremsiden, så det gjelder å være forsiktig. Hva som skjer om brettet har stor bevegelsesenergi og møter noe hardt, kan du selv tenke deg til.



Om du vil, kan du bruke Galaxy Tab 3 Kids som et vanlig nettbrett uten barnemodus. 

«Voksenmodus»

Som nevnt er nettbrettet et fullverdig Android-nettbrett i bunn. Når du går ut av barnemodus vises i stedet det vanlige TouchWiz-brukergrensesnittet du finner på andre Samsung-nettbrett. Om du ønsker det, kan dette brukes som standard. Da må du i tilfelle starte barnemodus via et eget appikon.

Det er altså ingen spesielle begrensninger i voksenmodus.

Når vi bruker nettbrettet på vanlig måte legger vi imidlertid raskt merke til at dette er et sparsomt spesifisert produkt. Menyanimasjoner hakker, nettleseren er treg, og brukeropplevelsen er generelt «sluggish».

Vi testet ytelsen i ytelsestestappen Quadrant, hvor brettet scoret 3366 poeng. Det er enkelt sagt svakt.

Dette er i grunnen ikke et nettbrett som innbyr noe særlig til annet enn enkel bruk. Tyngre spill og slikt er det bare å styre unna. Galaxy Tab 3 Kids stikker seg dermed ikke ut som et nettbrett for hele familien.



Her bruker vi det vanlige menysystemet til Samsung.

Spesifikasjoner

Prosessoren er en 1,2 GHz tokjernet Cortex-A9, og arbeidsminnet er 1 GB. Skjermen har oppløsningen 1024 x 600 piksler, som ikke akkurat er så skarpt at det svir på øynene. Dette er for all del nok til å drive spill og andre enkle apper, så det er egentlig ikke noe stort problem. Når junior ønsker å bruke nettbrettet til mer krevende oppgaver er det gjerne på tide å kjøpe et nytt uansett.

Kameraet på baksiden tar bilder i 3 megapiksler, mens frontkameraet tar bilder i 1,3 megapiksler. Det gir kanskje ikke bilder som egner seg til å skrive ut og sette i album, men det kan være morsomt for ungene å ha et kamera de kan bruke selv. Det er en egen kameraapp i barnemodusen til dette formålet.

Det er ellers verdt å merke seg at brettet ikke har GPS, dersom du ser for deg å bruke det til bilnavigasjon eller slikt. Samsung Galaxy Tab 3 7.0 har GPS. En nøyaktig kopi er dette altså ikke.

Internettilkobling skjer via Wi-Fi, og Samsung oppgir en brukstid på åtte timer. Vårt inntrykk er at batteriet nok går tomt litt før det har gått åtte timer, men det vil antakelig gi ro i baksetet under en middels lang biltur. Det kommer an på hva brettet brukes til. Spill bruker mer strøm enn video, for eksempel. Om det er biltur som er scenarioet er det uansett ikke verre enn å skaffe en billader.

SE OGSÅ: Alle spesifikasjonene til Samsung Galaxy Tab 3 Kids



Galaxy Tab 3 Kids byr på timesvis med aktivitet.

Konklusjon

Samsung Galaxy Tab 3 Kids er ikke noe dårlig nettbrett alt tatt i betraktning. Det er klart - noe førstevalg som familiens felles brett er det ikke, men om du vil ha ditt eget «voksenbrett» for deg selv og minimere risikoen for at det blir ødelagt av fall eller væske er dette noe å vurdere.

Det er enkelt å bruke, og vår erfaring er at det appellerer til barn med sitt enkle og fargerike menysystem. At det også er lett å holde styr på hvor lenge barnet kan bruke brettet er også greit.

Vi er imidlertid ikke helt overbeviste når det kommer til sikring mot tilgang til funksjoner du ikke vil barnet skal bruke, siden det ikke er noe som hindrer barnet i å åpne apper som ikke skal være tilgjengelige via andre apper. Dette burde Samsung få orden på.

Vi opplevde også at pennen kunne være litt problematisk for de aller minste, men så var vår tester et stykke under anbefalt aldersgruppe. For treåringer er det nok enklere. Vi legger derfor ikke så stor vekt på dette.

Vi er heller ikke helt solgt når det gjelder prisen. Dette er tross alt lite annet enn et Samsung Galaxy Tab 3 7.0, som du får for 1300 kroner. Går du får et slikt i stedet ofrer du riktignok ramme, penn og barnemodus. Det siste finnes det imidlertid flere alternativer til i Google Play.

Hvorvidt dette er verdt pengene eller ei kommer til syvende og sist an på om du har 2000 kroner å bruke på et ekstra nettbrett, og om du tror dette vil være en spennende leke. For de som reiser på bilferier eller stadig er ute på tur kan det absolutt være noe å holde poden opptatt med.

Men det gjelder altså å være oppmerksom på hva barna driver med når de bruker brettet. I alle fall så lenge det er koblet til internett.

Alt i alt er dette ikke et nettbrett vi skal fraråde deg å kjøpe. Om det skal brukes av flere, som eldre søsken, kan det kanskje likevel være greit å sjekke ut noen litt sprekere varianter. For eksempel Google Nexus 7, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 eller Samsung Galaxy Note 8.0.

Et annet alternativ for den som allerede har en iPad er å kjøpe et barnevennlig deksel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.