T2

TEST: Toshiba Z830

Toshiba har skviset sin ultrabook ned i magre 1,1 kilo. Hvilke kompromisser har de måttet gjøre?

Stein Jarle Olsen
19. des. 2011 - 10:39
Vis mer

Asus var de første til å sende oss en ultrabook til test, og vi sa oss meget godt fornøyd med deres UX31.

Nå har vi også Toshibas variant på plass, og i skrivende stund venter vi på Acers ultrabook-maskin.

Fjærlett

Toshibas Z830 er den letteste av ultrabookene, med en oppgitt vekt på 1,12 kilo, altså 230 gram mindre enn Macbook Air i 13-tommer-utgave.

Det merkes godt, og gispefaktoren på kontoret var høy da vi pakket ut denne ultrabooken, som på brevvekta vår faktisk veier inn på 1086 gram.

I motsetning til både Air og UX31 er Z830 like tykk/tynn over det hele. Den måler 15,9 millimeter over det hele, så vidt under Air-ens tykkeste punkt.

Bra med tilkoblinger

Toshiba har dessuten plassert de fleste tilkoblingsmuligheter på baksiden, der det faktisk er plass til både ethernet, VGA og HDMI uten noen form for adapter.

Vi er også fornøyd med at Toshiba har funnet plass til tre USB-porter (hvorav én er 3.0-kjapp) og separate utganger for hodetelefoner og mikrofon, men savner kanskje eSATA.

TEST: Her er de beste tv-ene til jul

TU2011121920111214-TU-Toshiba-PC-03117210_22_36 1112190924.jpg

Magnesium

For å få vekten så lav, har Toshiba måttet bygge maskinen i en magnesiumlegering.

Ulempen er at magnesium føles akkurat som plast, og ikke akkurat innbyr til noen utpreget kvalitetsfølelse.

Skjermen er så føyelig at vi er redd for at den skal knekke, mens resten av maskinen virker noenlunde greit avstivet.

Svakere

Innvendig finner vi en Intel Core i5-2467M-prosessor, 4 GB RAM, en SSD-disk på 128 GB og Intel HD 3000-grafikk.

Prosessoren er noe svakere enn den vi finner både i Asus UX31 og Macbook Air (henholdsvis 2677M og 2675M), noe vi også ser i Windows Experience Index. Her scorer Toshibaen 6,3, mot UX31s 6,9.

Vi ser også at Toshiba har valgt en noe treigere SSD-variant enn Asus, med 6,6 mot 7,9 i Windows Experience Index og 18583 mot 41700 i PCMark Vantages harddisktest.

Toshibaen scorer i det hele og store litt under Asus UX31 på de fleste ytelsestester vi kjører, uten at det merkes tydelig i praksis.

Den starter relativt raskt (28 sekunder), og er kjapp og responsiv på det meste av oppgaver.

TV-selgerne kan for lite om TV

Geekbench_ToshibaZ830 1112190913.jpg

Spillbar

Når det gjelder spill, konkluderer vi på nøyaktig samme vis som UX31.

Både Civilization 5 og Elder Scrolls 5: Skyrim er fullstendig spillbare på lave innstillinger, mer detaljert 1366x768 og både kantutjevning og anisotopisk filtrering av.

Bildefrekvensen faller imidlertid når det skjer mye på en gang i Skyrim, men ikke mer enn at det fortsatt går greit.

Sover dypt

Den er dessuten ikke helt like kjapp som UX31 og Macbook Air når det gjelder å våkne fra hvilemodus.

Z830 bruker akkurat mange nok sekunder til at vi føler vi må vente på den, mens de andre er klare til bruk relativt umiddelbart.

Bra batteri

På batterifronten plasserer den seg akkurat så vidt over Asus’ ultrabook, med to timer og 27 minutter i Battery Eater og snaut åtte timer uvirksom.

Fra og med denne testen tar vi for øvrig i bruk en ny testpakke for batteriet, kalt Powermark. Her har vi naturligvis ikke noe sammenlikningsgrunnlag så langt, så vi får ta dét litt etter hvert.

Powermarks “Productivity”-test simulerer kontinuerlig nettsurfing og tekstbehandling, og med 50 prosent lysstyrke på skjermen fikk vi et resultat på 4 timer og 47 minutter.

TU2011121920111214-TU-Toshiba-PC-02117110_22_35 1112190924.jpg

Rolig

Støymessig er dette også helt greit, og ved typisk kontorbruk forholder Z830 seg stort sett rimelig stille.

Vifta går imidlertid konstant, og vår testutgave slet dessuten med en viss høyfrekvent “raspelyd” fra vifta, av den særs irriterende typen.

Vi kan ikke se at utenlandske medier rapporterer om det samme, så vi antar dette er en feil ved testmaskinen, men det kan likevel være verdt å merke seg.

Ved last spinner naturlig nok vifta opp, og Toshiba har lagt luftinntaket under maskinen, noe som gjør at bruk i sofa eller seng kan være litt utfordrende for luftsirkulasjonen.

At vifta er litt overaktiv, gjør imidlertid Z830 imponerende kjølig i bruk. Den beveger seg sjelden langt over romtemperatur ved lette oppgaver, og nærmer seg heller aldri nivåene til sine aluminiumkledte konkurrenter ved last.

 

TEST: Macbook Pro 15 "

TEST: Samsung Series 7

Oppblåst

Toshiba har dessuten stappa Z830 full av mer eller mindre unyttige programmer.

Her finner vi alt fra et økoverktøy som blant annet lar deg følge strømforbruket i sanntid, ansiktsgjenkjenning, en samling prøveversjoner av alskens spill, den ekstremt slitsomme antiviruspakken fra McAfee og en prøveversjon av Microsoft Office. Snarveier til Ebay og Amazon er også på plass.

Noe av dette er nok nyttig for noen, men for de aller fleste vil nok “avinstaller” være oppgave nummer 1 på Toshibas ultrabook.

Godt valg

Det baklyste tastaturet er relativt bra, men tastene er akkurat litt for flate etter vår smak, og de mangler også litt respons.

Vi savner et tydeligere “klikk” ved hvert trykk, men dette er likevel bedre enn hva Asus fikk til på UX31.

Vi er for øvrig glade for at Toshiba ikke har falt for fristelsen det nok er å utstyre maskinene med en stor pekeplate uten fysiske taster (ala Macbook).

På Windows-baserte PC-er har ikke slike pekeplater imponert oss i nevneverdig grad, så vi synes det er like greit at Toshiba har gått for den gammeldagse varianten med en litt mindre pekedel og to fysiske taster.

Denne fungerer helt utmerket, både når det gjelder klikk- og multitouchrespons, og friksjonen er helt etter vår smak.

Uimponerende skjerm

Toshiba kunne derimot gjerne lagt noen flere ressurser i skjermpanelet.

Først og fremst er 1366x768 en noe mager oppløsning til en 13-tommer, særlig når Asus UX31 har 1600x900 og Macbook Air 1440x900. Skjermen er dessuten veldig blank, og har litt mindre lysstyrke å by på enn konkurrentene.

Innsynsvinklene horisontalt er helt på det jevne, mens du ikke skal sitte veldig langt unna vertikalt før fargene og kontrasten vaskes ut. Ellers leverer skjermen helt middels. Sort er sort og hvitt hvitt uten at noen av delene er gnistrende.

TEST: Mac mini (2011)

 

TEST: Lenovo Thinkpad X1

Konklusjon

Toshiba har gjort en god ingeniørjobb ved å høvle vekk enda et par hundre gram sammenliknet med sine konkurrenter på ultrabookmarkedet.

Likevel spør vi oss om det strengt tatt er nødvendig å bruke ressurser på å gjøre maskinene enda lettere enn eksempelvis Macbook Air og Asus UX31. Toshiba Z830 kommer nemlig ikke i nærheten av den samme kvalitetsfølelsen disse maskinene gir.

Design er selvfølgelig en subjektiv affære, men vi synes også konkurrentene har oppnådd et smekrere uttrykk.

Når den i tillegg kommer svakere utstyrt både på prosessor-, harddisk- og skjermfronten, og heller ikke utmerker seg på noen andre områder, er det vanskelig å anbefale denne Toshiba-maskinen – om ikke den lave vekten er viktigere for deg enn noe annet.

Toshiba Z830 er solid, men definitivt ikke enestående. En sterk firer til prisen på 8995 kroner.

Tabell_ToshibaZ830 1112190907.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.