Det er ikke rent få Bluetooth-musikkhodesett å velge mellom. Du får dem fra noen få hundrelapper til flere tusen kroner.
Vil du ha øreklokker med støyfjerning til en grei pris er det imidlertid ikke så altfor mange å velge mellom.
Vi har sett på Plantronics Backbeat Pro, som med en pris på fra 1600 kroner er et svært funksjonsrikt alternativ.
Øreklokkene dekker hele øret, slik at det er behagelig å bruke dette hodesettet over lengre perioder. Det har en hodebøyle med liksomlær og skumgummi, som bidrar til at settet med en vekt på 340 gram ikke føles overdrevent tungt å ha på.
I tillegg til å høre på musikk kan du også bruke hodesettet som håndfri.
God lyd
For å ta unna det grunnleggende først: Lyden i dette hodesettet er i aller høyeste grad god. Nå er vi selvsagt klar over at audiopurister neppe vil mene at Bluetooth-overført lyd er bra nok, men for oss er dette i alle fall godt nok.
Det skyldes delvis at det er gode høyttalere bygget inn, og at Backbeat Pro støtter Aptx-kodek over Bluetooth 4.0+EDR for høy båndbredde. I tillegg støtter det AAC-kodek, som blant andre Apple benytter, så du er sikret god lyd på de aller fleste telefoner.
Les mer: Aptx betyr bedre trådløs lyd
Nå skal det også nevnes at dette hodesettet har en litt «kommersiell» lydprofil, med fremhevet bass og diskant. Det er slett ikke uvanlig i dag, og om dette er noe du misliker er det gjerne greit å se seg om etter noe annet. Vi syns imidlertid Backbeat Pro fungerer veldig bra til det meste, med en relativt godt balansert lyd.
Uansett hvordan man vrir og vender på det er lyd i stor grad en smakssak. Om du er kresen gjelder det selvsagt å prøve før du kjøper.
Når det kommer til lydlekkasjer er ikke hodesettet så aller verst. På middels lydstyrke hører ikke de rundt det noe musikk, men skrur du godt opp er det ikke akkurat vanskelig å få med seg hva du hører på. Det er ganske bra dersom du holder deg innenfor lydstyrker som ikke gir deg øresus.
Aktiv støyfjerning
Det er ikke stor forskjell på lyden med og uten støyfjerning aktivert, men vi merket oss at bassen i en del musikkspor ble fyldigere da vi forsøkte å skru den av. Vi syns det fungerer fint både med og uten, men når vi ikke har behov for støyfjerningen foretrekker vi å ha denne av. Lyden er et lite hakk bedre da, uten at vi skal påstå at det er noen kjempestor forskjell. Diskanten kan bli litt skarp med den aktivert og lyden på høy styrke. Da er det ofte ikke nødvendig med støyfjerning uansett.
Vi skulle ønske vi hadde anledning til å teste ut Backbeat Pro på et fly, men vi har ikke vært i luften under testperioden. Vi syns uansett at støyfjerningen fungerer veldig bra. Her filtreres uønskede lyder fra omgivelsene effektivt vekk.
Som på andre støyfjerningshodesett er det litt susing når den er aktivert. Det er først og fremst noe du merker om du har lav lydstyrke.
Alt i alt syns vi lyden er god både med og uten støyfjerning.
Les også: Bose Quietcomfort 20 fjerner støyen i øret
Kraftig batteri
Backbeat Pro er et skikkelig maratonhodesett. Batteriet har en oppgitt levetid på inntil 24 timer. I praksis bruker vi det hele uka på kontoret før vi trenger å lade. Når batteriet går tomt tar det omtrent tre timer å lade det.
Om du går tom for strøm kan du fortsatt bruke Backbeat Pro som et vanlig kablet hodesett. Det følger med lydkabel i esken. Du kan fortsatt bruke settet som håndfri, og det mulig å bruke støyfjerning dersom du har strøm igjen.
Dette er altså et hodesett som du uten problem kan fortsette å bruke selv om du går tom for strøm underveis.
Les også: Disse fjerner støy i 70 timer
Funksjonsrikt
Backbeat Pro har en rekke smarte funksjoner i tillegg.
Når du tar hodesettet av deg, settes musikken på pause. Musikken starter igjen når du tar det på deg. Veldig praktisk, syns vi. Vi liker det spesielt godt når vi hører på lydbok.
Det er også en funksjon kalt «Open Mic», som demper musikken og aktiverer mikrofonen slik at du kan høre omgivelsene dine. Lurt hvis noen snakker til deg.
Vi liker også at kontrollene er lett tilgjengelig her. På høyre øreklokke sitter volumkontroll og svare/pare-knappen, og på venstre musikkontrollene. Støyfjerning skrus av og på med en bryter på venstre øreklokke, og strøm av og på på høyre. «Open Mic»-tasten sitter under høyre øreklokke.
Om telefonen din støtter det, vil batterinivået vises på skjermen.
Hodesettet har også NFC-tilkobling, slik at du bare kan berøre det med telefonen din for å koble til. Det er verdt å merke seg at Apple ikke ser nytten av å støtte dette, selv om iPhone 6 har NFC. På den telefonen må du altså sette hodesettet i paringsmodus og koble til på gamlemåten.
Les også: Test av iPhone 6
Kan ikke legges sammen
Selve hodesettet er ikke sammenleggbart, så det tar litt plass i sekk eller veske. Du kan imidlertid vri øreklokkene slik at de ligger mot kroppen når du ikke bruker hodesettet.
Øreklokkene er ellers laget i hardplast, som ikke kjennes spesielt eksklusiv ut. Det kan også knirke og knake litt når du håndterer det, men vi opplever ikke det når vi har det på.
Det skal også nevnes at du kan endre språk og aktivere og dekativere enkelte funksjoner på hodesettet dersom du kobler det til PC-en din. Det er også mulig å oppdatere hodesettets programvare via Plantronics' program.
Vi skal også passe på å nevne at hodesettet kan koble seg til to Bluetooth-enheter samtidig.
Les også: Test av fem store Bluetooth-høyttalere
Konklusjon
Alt i alt er Plantronics Backbeat Pro et vellydende trådløst hodesett med aktiv støyfjerning og meget god batteritid. Det har en rekke praktiske funksjoner, og er behagelig å bruke over lengre perioder.
Det ser kanskje ikke spesielt sprekt ut, men det kommer antakelig an på øyet som ser. Selv om det kan knirke og knake litt når det håndteres, føles det ikke skrøpelig bygget.
Til denne prisen får du mye for pengene, så Plantronics Backbeat Pro er alt i alt et bra trådlløst hodesett vi gjerne anbefaler.
Les også: