MOBIL

Test: null

Ute etter nytt abonnement?

Den store forskjellen ligger ikke bare i pris. Visste du at du ikke får full hastighet hos alle operatører?

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. okt. 2013 - 15:34
Vis mer

Mobiloperatørene i Norge er en forutsigbar gjeng. Hver gang noen kommer med et nytt tilbud, følger resten etter med å tilby mer eller mindre det samme for samme pris. Det tar fra noen timer til noen dager, men det er nærmest en naturlov at tilbudene blir identiske i løpet av kort tid. Det gjelder spesielt de minste operatørene.

Det er kanskje ikke så rart. For deg som prisbevisst kunde spiller det fint liten rolle hvem du kjøper tjenesten av, uansett hvilket mobilnett operatøren benytter. Det er ingen grunn til å kjøpe mer eller mindre samme tjeneste til en høyere pris enn du får hos konkurrenten.

Forskjeller på operatørene

Selv om tilbudene kan se like ut, er det forskjeller på operatørene. Hos noen kan du surfe så mye du gidder uten å tenke på ekstra kostnader. Hos andre begynner taksameteret å gå når du har brukt opp datakvoten din. Noen inkluderer bruk til og i utlandet, mens andre tar seg godt betalt for dette.

LES OGSÅ: Slik kommer du deg trygt på nett i utlandet

Et annet moment det fokuseres lite på er hvor mye det koster å ringe spesialnummer. Vår undersøkelse viser at det i noen tilfeller koster dobbelt så mye å ringe femsifrede numre hos en operatør sammenlignet med en annen.

Det er også forskjell på både dekning og internetthastigheter.

Så hvilken operatør du skal velge kommer kanskje mer an på hvilke behov du har, og hva du selv mener er viktigst. 

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om HD Voice

Litt om dekning

Det er enkelt og greit ingen av operatørene som har dårlig dekning generelt. For enkelte kan selvsagt lokale forhold være en avgjørende faktor i valget av operatør, da NetCom har bedre dekning noen steder, og Telenor andre.

Men i det store og hele spiller det fint liten rolle hvem som leverer tjenesten for de fleste av oss. Folk flest bor tross alt i tettbygde strøk, og her er det ofte liten forskjell.

Kartene over viser dekning for GSM og 3G i Norge. Til venstre er NetComs dekningskart, og til høyre er Telenors. Det er litt forskjellig fargebruk, og egentlig ikke så lett å sammenligne kartene uten å zoome godt inn i dem.

Generelt kan man si at begge operatører har svak dekning i mange fjellstrøk. I Nord-Norge er det ganske tydelig at NetCom ikke leverer like god geografisk dekning.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om stråling

Se dekningskartene til Netcom og Telenor.

4G-dekning

Kartene over viser operatørenes 4G-dekning i Sør-Norge. Heller ikke her er det enorme forskjeller. Det er lett å se at NetCom har klart best 4G-dekning på Nordvestlandet og i Trøndelag, mens Telenor ser ut til å ha bedre dekning på Innlandet, disktriktene rundt Kristiansand, og i Bergensområdet.

Et viktig moment er utelatt fra kartene: Telenor er den eneste operatøren som tilbyr 4G i Nord-Norge. Telenor tilbyr 4G i Bodø og Tromsø.

Også her gjelder det å zoome inn i kartene og undersøke forholdene der du oppholder deg. Dekningskartene gir for øvrig bare en indikasjon, og er ikke garanti for dekning. Spesielt innendørs kan du oppleve svak dekning selv om kartet viser noe annet.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om 4G

4G-utbyggingen til de to operatørene pågår for fullt, så dette vil endre seg med tiden. Kartene er hentet 14.10.2013.

Se dekningskartene til Netcom og Telenor.

Hva tilbyr egentlig operatørene?

Selv om tilbudene er ganske like, er spekteret av tjenester og øvrige priser ganske forskjellig. Vi har undersøkt pris på abonnementer med «fri bruk» pr 14. oktober 2013, og sjekket hva som taler for og mot operatøren generelt.

Vi definerer «fri bruk» slik operatørene gjør det - altså ring og tekst så mye du vil, med en datapakke på minst 5 GB.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor mye data du har brukt

Vi har undersøkt prisene for å ringe nummeropplysningen 1881, femsifrede numre og 800-numre. Her er det til dels store forskjeller. Du finner lenke til operatørens prisoversikt under.



Foto: Telenor

Telenor: Giganten

Komplett M+: 299 kr pr måned. (normalpris 599 kr pr mnd. Tilbud til 20.10.13)

Nettverk: Telenor

Inkluderer: 4G, 6 GB

Inkluderer ikke: MMS (1,99 kr pr stk), fri hastighet, kostnadssperre (5 kr pr MB inntil 399 kroner pr mnd)

Spesialnummer:

1881: 19,99 kr pr min, 6,99 kr oppstart

5-sifret: 1,99 kr pr min, 0,59 kr oppstart

800-nummer: 0,99 kr pr minutt, 0,99 kr oppstart

Se alle priser  

Telenor er sjeldent blant de billigste operatørene, men har til gjengjeld et stort utvalg av tjenester de andre ikke tilbyr. Det er for eksempel lett å finne en butikk hvor du kan få hjelp over disk. Reiser du til utlandet tilbyr Telenor dessuten surfepakker for bruk i utlandet, slik at du kan surfe uten å få ubehagelige overraskelser på telefonregningen.

Telenor-nettet har 4G-støtte, men vær oppmerksom på at du ikke alltid får de beste hastighetene. Velger du tilbudet med Komplett M+ får du ikke høyere nedlastingshastighet enn 10 Mbps. Alternativet er Komplett XL, som til 599 kroner i måneden gir deg 40 Mbps, eller reelt sett fri hastighet. Dette er det du normalt betaler for en slik abonnementspakke fra Telenor.

Det er også greit å vite at du må betale for hver enkelt MMS du sender med et Telenor-abonnement. Dette koster hele 1,99 kroner pr melding.

Vær oppmerksom på at det ikke er fri bruk av data i Telenors tilbud. Etter 6 GB betaler du 5 kroner pr MB. Det er satt en begrensning på 100 kroner, slik at det faste beløpet aldri blir mer enn 399 kroner. På Komplett XL betaler du ingenting for bruk utover 6 GB.



Foto: NetCom

NetCom: Fri fart hele tiden

Smart Smart Super: 299 kr pr måned (normalpris 549 kr pr mnd. Tilbud til 20.10.13)

Nettverk: NetCom

Inkluderer: 4G, 6 GB, MMS, 1000 minutter til og i Norden, fri hastighet

Inkluderer ikke: 

Spesialnummer:

1881: 21 kr pr min, 8 kr oppstart

5-sifret: 2,49 kr pr min, 0,89 kr oppstart

800-nummer: 0,45 kr pr minutt, 0,89 kr oppstart

Se alle priser

NetCom er på sett og vis i samme bås som Telenor. De er ikke den billigste operatøren, men tilbyr tjenester du ikke får hos billigoperatører. De har også egne butikker hvor du kan få hjelp over disk.

En av fordelene NetCom har over Telenor er at de ikke har hastighetssperre. Det vil si at du til enhver tid får den beste internetthastigheten mobilnettet kan levere. Bare positivt er det ikke, for internetthastigheten er en delt ressurs. Om veldig mange laster ned samtidig, vil alle oppleve å få lavere hastighet.

NetComs tilbud inkluderer fri bruk av data, som vil si at du ikke betaler noe ekstra om du bruker mer enn 6 GB. Det kan være greit å vite at dette ikke gjelder for de billigste abonnementene deres, hvor du betaler pr MB etter at du har brukt inkludert datamengde. 

NetCom tilbyr for øvrig 1000 ringeminutter til og i Norden hver måned inkludert. Som Chess har NetCom også et kundefordelsprogram som gir deg to for prisen av en på kino på tirsdager.

Som Telenor tilbyr også NetCom surfepakker i utlandet.



Foto: Tele2

Tele2: Perfekt for harryhandlere og partysvensker

Medium+: 299 kr pr måned (normalpris 499 kr pr mnd. Tilbud til 20.10.13)

Nettverk: Mobile Norway + NetCom

Inkluderer: 6 GB, bruk i og samtaler til Sverige

Inkluderer ikke: 4G, kostnadssperre utover 6 GB (1,99 kr pr MB inntil 399 kr)

Spesialnummer:

1881: 19,30 kr pr min, 6,79 kr oppstart

5-sifret: 2,89 kr pr min, 0,69 kr oppstart

800-nummer: 1,09 kr pr minutt, 0,69 kr oppstart

Se alle priser 

Tele2 har heller ikke de laveste prisene, men har som resten av operatørene tilbud på fri bruk til 20. oktober. Dette koster vanligvis 499 kroner i måneden. Om du bruker mer enn 6 GB må du betale 1,99 kroner pr MB til du har brukt for 100 kroner. Dette gjelder ikke for kunder som kjøper normalpriset abonnement til 499 kroner. Her vil kun hastigheten reduseres ut måneden.

Tele2 skiller seg positivt ut fra mengden, da fri bruk også gjelder i Sverige. Om du frekventerer hallene på Nordby kan du altså bruke mobilen som vanlig uten å bekymre deg over utenlandspriser på datatrafikk og slikt. Samtaler til Sverige er også inkludert.

Det er verdt å vite at Tele2 ikke har noe 4G-tilbud. Som medeier i nettselskapet Mobile Norway holder de på å bygge ut 4G der de selv har dekning, men dette gjelder stort sett kun de største byene. Der de ikke selv har dekning er det NetComs GSM- og 3G-nett som benyttes.

Det er også verdt å få med seg at Tele2 har ganske høy pris på samtaler til femsifrede numre. Hele 2,89 kroner betyr at det er veldig dyrt å stå i telefonkø med et Tele2-abonnement.



Foto: Djuice

Djuice: Lavere hastigheter

Nonstop L: 299 kr pr måned (normalpris 399 kr pr mnd. Tilbud til 20.10.13)

Nettverk: Telenor

Inkluderer: 4G, 6 GB

Inkluderer ikke: Fri hastighet, biff og teater, kostnadssperre utover inkludert datapakke utenom kampanjeperiode

Spesialnummer:

1881: 19,50 kr pr min,6,30 kr oppstart

5-sifret: 2,99 kr pr min, 0,89 kr oppstart

800-nummer: 1,49 kr pr minutt, 0,89 kr oppstart 

Se alle priser 

Djuice er et underbruk hos Telenor, så tjenesten er i stor grad lik den du får hos Telenor. De benytter selvsagt også Telenors nett. Djuice har en ung profil, og i reklamene er det tydelig at de anser Chess som en viktig konkurrent. De skryter derfor av at de ikke tilbyr noe ekstra utover abonnement og mulighet til å kjøpe mobil. Ikke «biff og teater» der i gården, med andre ord.

Djuice har mange av de samme tilleggstjenestene som Telenor tilbyr, inkludert utenlandspakker som lar deg surfe på ferie. Djuice-kunder kan også få strømmetjenesten Wimp med ekstra datatrafikk inkludert for en lavere månedspris. Dette forutsetter imidlertid at du binder deg i ett år.

Det er greit å vite at Djuice har de høyeste prisene for å ringe femsifrede numre. Hele 2,99 kroner pr minutt må du ut med for å ringe for eksempel etter drosje. Det er også viktig å få med seg at datahastigheten er begrenset til 10 Mbps dersom du velger tilbudet de har gående. Selv det dyreste abonnementet hos Djuice har en hastighetsbegrensning på 20 Mbps.

Sammenlignet med nevnte Chess må du altså leve med lavere hastighet.

Om du blir Djuice-kunde etter 20.10.13 er det verdt å få med seg at Djuice tar 5 kr pr MB for bruk av data utover inkludert pakke. Maksprisen er 399 kroner pr måned.



Foto: Talkmore

Talkmore: Pass på databruken

Fri TSM +5GB: 299 kr pr måned.

Nettverk: Telenor 

Inkluderer: 4G, 5 GB, 

Inkluderer ikke: Kostnadssperre utover 5 GB (1,99 kr pr MB, maks 20 kr pr døgn inntil 9,5 GB pr mnd), fri hastighet

Spesialnummer:

1881: 19 kr pr min, 6 kr oppstart

5-sifret: 1,49 kr pr min, 0,99 kr oppstart

800-nummer: 0,99 kr pr minutt, 0,99 kr oppstart 

Se alle priser 

Talkmore er eid av Telenor, og benytter derfor deres nett. Du kan bruke 4G, men vær klar over at du ikke får tilgang til de høye hastighetene her. Talkmore tilbyr heller ikke surfepakker i utlandet slik moderselskapet og Djuice gjør.

Bruker du mye internett bør du vite at Talkmore er klart dyrest når du passerer inkludert mengde. Det koster da inntil 20 kroner pr døgn helt til du oppnår 9,5 GB. Da er det ingen makspris lenger, og du betaler 1,99 kroner pr MB.

Talkmore-kunder bør generelt være forsiktige med databruken. Bruker du mer enn 200 MB i løpet av et døgn, settes nemlig datahastigheten ned til 128 kbps resten av døgnet. Mange begrensninger her, med andre ord.

Til gjengjeld er Talkmore en av de billigste på spesialnummer.



Foto: Chess

Chess: «Teater og biff»

SjakkMatt EkstraBRUK: 299 kr pr måned. 

Nettverk: NetCom

Inkluderer: 4G, 5 GB, samtaler til Norden, «teater og biff»

Inkluderer ikke: Kostnadssperre utover 5 GB (0,99 kr pr MB, maks 20 kr pr døgn)

Spesialnummer:

1881: 19,90 kr pr min, 6,90 kr oppstart

5-sifret: 2,35 kr pr min, 0,89 kr oppstart

800-nummer: 0,99 kr pr minutt, 0,59 kr oppstart

Se alle priser 

Chess har samme eier som NetCom, og bruker derfor NetCom-nettet. Dette inkluderer tilgang til 4G. De har ikke de verste prisene på spesialnummer, men spesielt femsifrede numre er ikke akkurat billig å ringe. 

Som hos Talkmore må du passe på databruken din dersom du er Chess-kunde. Når du har brukt datakvoten tar Chess 0,99 kroner pr MB, men aldri mer enn 20 kr pr døgn. Vær også oppmerksom på at hastigheten ikke settes ned før du når 6 GB.

Djuice peker for øvrig nese til Chess i sine reklamer, og skryter over at de selv ikke tilbyr «biff og teater». Chess har et kundefordelsprogram som gir deg to kinobilletter for prisen av én hver tirsdag, og det er åpenbart dette Djuice sikter til. Det er kanskje ikke noen «deal sealer» for så mange, men kan være en kjekk mulighet om du først har Chess-abonnement.

I motsetning til Djuice er det for øvrig ingen hastighetsbegrensning ved normal bruk av abonnementet. Her får du den høyeste hastigheten mobilnettet klarer å levere.



Foto: One Call

One Call: Litt svakere tilbud til samme pris

Full Pakke: 298 kr pr måned.

Nettverk: Mobile Norway + Telenor 

Inkluderer: 5 GB, samtaler til Norden

Inkluderer ikke: 4G, kostnadssperre utover 5 GB (1,99 kr pr MB inntil 399 kr)

Spesialnummer:

1881: 19,37 kr pr min, 6,79 kr oppstart

5-sifret: 2,35 kr pr min, 0,69 kr oppstart

800-nummer: 0,69 kr pr minutt, 0,69 oppstart

Se alle priser 

One Call er godt kjent for alle som ser reklamefinansert TV. Med budskapet «Like bra, bare billig(ere)» forsøker operatøren å formidle at de tilbyr det samme som alle andre til en lav pris. Det er en lite nyansert påstand, for One Call har verken lavere pris enn konkurrentene, 4G, eller de samme nettverkshastighetene som konkurrentene, og spesielt NetCom-nettet tilbyr.

I eget nett, Mobile Norway-nettet, får du den høyeste hastigheten One Call kan tilby, teoretisk 21,6 Mbps. Mobile Norway er også i ferd med å bygge ut LTE i sitt nett, så hastighetene vil øke på sikt.

Men One Call har klart å banke inn budskapet sitt, og er ifølge egen markedsføring operatøren med de mest fornøyde kundene. Noe gjør de tydeligvis rett.

Som de fleste andre operatørene har ikke One Call fri databruk i abonnementet sitt. Det betyr at du må passe på bruken når du nærmer deg 5 GB. Bruk utover dette koster deg 0,99 kroner pr MB, men ekstrakostnaden blir ikke mer enn 100 kroner hver kalendermåned.

Du kan ringe til andre nordiske land uten ekstra kostnad. På reise i Norden kan du bruke mobilen til vanlig pris, men dette kommer utenom abonnementspakken din. Det er altså stykkpris for minutter, meldinger og data.

One Call tar nest lavest pris for samtaler til 800-nummer, men 2,35 kroner minuttet for femsifrede numre gjør dem til en dyr operatør å ringe slike numre med.

NextGenTel og Telio: Mest data

Fri Bruk + 8 GB: 399 kr pr måned.

Nettverk: NetCom 

Inkluderer: 4G, 8 GB

Inkluderer ikke:

Spesialnummer:

1881: 19,99 kr pr min, 6,99 kr oppstart

5-sifret: 1,49 kr pr min, 0,89 kr oppstart

800-nummer: 0,89 kr pr minutt, 0,89 oppstart

Se alle priser 

Telio eier NextGenTel, og tilbyr mobilabonnement under begge navn. Produktene er imidlertid prikk like. De benytter NetComs nett, og tilbyr 4G med full hastighet. De har dessuten den største datapakken. Her får du hele 8 GB. 

NextGenTel og Telio har relativt lave priser til spesialnumre. Med 1,49 kroner per minutt til femsifrede numre er det billigere å stå i telefonkø her enn hos de fleste andre.

Tjenestespekteret operatørene tilbyr er imidlertid ikke av samme kaliber som de store operatørene, og de har ikke butikker du kan stikke innom for å få hjelp. Men totalt sett er antakelig Telio/NextGenTel det beste tilbudet for storbrukere som klarer seg selv.

LES OGSÅ: Klarer du deg med en billig smarttelefon?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.