Bosch GST 10,8 V-LI Professional er en lett liten sak på bare 1,5 kilo. Saga har en tønneform som er en vanlig måte å konstruere kompakte sager på. Du griper rundt hele saga og ganske nært sagbladet, som gjør det lett å føre den presist.
Den lave vekten og det gode grepet rundt saga og gjør det også mye enklere å føre den nedenfra og opp enn med en konvensjonell utforming der håndtaket er integrert «oppå» saga.
«Tønna» ender opp i sagmekanismen som blir som et lite tårn på enden. På toppen finner vi et gummigrep som brukes til tohåndsføring. Det gir ekstra presisjon i arbeidet.
Ikke børsteløs
Bosch har satset masse på børsteløse motorer i det siste. Av en eller annen grunn har denne saga en konvensjonell motor. Det gir litt større diameter på motoren og dermed også grepet.
Saga er oppgitt til en kuttedybde på 70 mm i tre og 3 mm i stål. Det er selvfølgelig mulig, men når vi saget over 50 mm tykt tremateriale så røyner det på.
Da er det bra at saga har en pendelmekanisme som mater den inn i treverket før sagbladet trekkes oppover. Likevel foretrekker vi større modeller når det er snakk om tykkere materialer.
Denne gjør seg best på de tynnere. Til gjengjeld gjør den da en så god jobb at den er å foretrekke fremfor vekten til en stor batteristikksag.
Les også: Nå kan også batteriverktøy lades induktivt
Av-på
I motsetning til de fleste sager har denne en av-på-bryter ved tommelen. Det er mer praktisk med et slikt grep hvor pekefingeren er opptatt med å gripe, men ikke like behagelig som kontroll med pekefingeren.
Bryteren er også en ren av og på-bryter. Turtallet reguleres med et dreiehjul bakerst på saga.
Selvfølgelig er motoren og batteriet utstyrt med overbelastningsvern som seg hør og bør i moderne proffutstyr.
På skrå
Som alle moderne stikksager for tiden har Boschen hurtiglås på bladene som gjør det svært enkelt å skifte dem.
Saga kan vinkles 45 grader til hver side med en unbrakonøkkel. Her kunne konstruktørene jobbet litt mer og laget en hurtiglås i stedet. Nøkler er noe herk og det har Milwaukee skjønt. Deres sag har hurtiglås.
Fotplaten er konstruert i aluminium. Det følger med en plastsåle som kan klipses over fotplaten og som er mye mer skånsom mot underlaget enn metall.
Det følger også med en gjennomsiktig plastplate som kan monteres rundt sagbladet og som skal gjøre at underlaget ikke fliser seg opp så mye.
Det høres fint ut i teorien, men i praksis danner det seg så mye spon under platen at det blir nesten umulig å føre saga presist langs en strek.
Turtallet kan stilles inn med et dreiehjul fra 1.500 til 2.800 slag i minuttet. Slaglengden er 18 mm.
Bosch har en hurtiglås på sagbladet som er helt genial. du vrir en liten spak til side så faller bladet ut og så står det åpent til låsen smekker rundt det neste bladet som settes inn.
TEST: Bosch GKS 10,8 V-Li: Duger markedets minste sirkelsag?
Støv
Det følger med et plastrør som passer inn i foten på saga. Med det montert og koblet til en støvsuger blir det ikke mye spon og støv.
Det er bra, men det er ikke alltid man orker å rigge seg til med alt dette for mindre jobber.
Da hadde seg vært greit om saga hadde en blåsemekanisme som kunne holdt arbeidstykket sånn noenlunde fritt for spon. Men den gang ei.
Med en så lett å liten stikksag er det lett å komme til på trange og mørke steder.
Da er det fint at saga har innebygget LED-lampe som lyser opp der du sager.
For mindre jobber
Bosch GST 10,8 V-LI Professional gjør en god jobb i de fleste materialer.
Vekten gjør at den er mye mer hendig å jobbe med enn tyngre sager, men for tykkere materialer kommer den litt til kort. Både vekt og styrke blir litt smått.
Likevel er dette en svært god allroundsag som passer godt til de fleste formål. Svært tykke materialer sages best med andre verktøy likevel. Skulle vi hatt bare en batterisag ville vi valgt denne fremfor en tyngre modell.
Ikke minst fordi pendlingen gjør den så effektiv. Pendlingen er også grunnen til at vi ville valgt den fremfor Milwaukee, selv om den røde utfordreren har mange egenskaper vi liker bedre.
Ikke minst hendelen for vinkling av foten og stabiliteten som kommer av vekten.
Les også:
TEST: Små batteridrevne skrudriller