T2

Test: GET TV

Vi tok en sniktitt på nye Get TV

Gir kundene tilgang til TV og film på alle plattformer.

6. feb. 2014 - 08:00

"Get box" har blitt et begrep.

Nå kommer Get TV.

I fjor lanserte Get sine nye dekoderbokser, Get box II og Get box Mini. Det var et betydelig løft på maskinvaresiden, men ikke på programvaresiden.

De nye dekoderne kjørte den samme programvaren som Get har hatt i flere år. Det de opplyste i fjor var at de arbeidet med en helt ny programvareplattform som ville komme neste år. Og neste år er nå.

TEST: En totrinns underholdnings-rakett

I flere trinn

Vi har testet den nye programvareplattformen Get TV i noen dager og mener dette ser svært lovende ut. Men vi har ikke testet den på TV-en. For den er ikke klar ennå.

Den første plattformen som får Get TV er iOS. Og appen er klar til nedlasting i dag.

iPhone og iPad får glede av nyskapningen først. Så kommer det til boksene og så kommer Android. Når de andre kommer er ikke klart, men det jobbes hardt med etternølerne, sies det.

Når boksene kommer etter, vil man også få mer funksjonalitet på telefoner og nettbrett. Da kan man styre og se opptak fra boksen.

Er man hjemme, vil opptakene strømme til de andre plattformene over wifi. Er man på hytta vil de mest sannsynlig komme fra Gets nettskyplattform som de er i ferd med å bygge opp.

Get box Mini: Get lanserer mikroboks

Stor forskjell

De 500.000 husstandene som har Get-abonnement kan forvente seg en stor endring. Dette er et svært mye rikere grensesnitt enn dagens, både i bilder og funksjonalitet.

Det er så stor forskjell at vi ikke er sikre på om alle kommer til å sette pris på det.

En del eldre er kanskje ikke så lystene på å lære alt på nytt. Om alle blir flyttet over er ikke klart. Det er mulig at de som vil kan beholde det gamle.

Når det er sagt har Get prøvd å ta utgangspunkt i hvordan det gamle grensesnittet fungerer. Men i stedet for tekst blir brukerne presentert for bilder fra programmene.

Vi mener det gjør programoversikten mye mer oversiktlig, men er ikke så sikker på at alle er enige i det.

TEST: Den lille dingsen som gir deg Netflix på TV-en

Fullskjerm: Når man ser på et program dekker det hele skjermen. At det er en sort stripe i topp og bånn skyldes av Apples har valgt et 4:3 format på iPad og ikke et film og TV-vennlig format på 16:9 som på Android.
Fullskjerm: Når man ser på et program dekker det hele skjermen. At det er en sort stripe i topp og bånn skyldes av Apples har valgt et 4:3 format på iPad og ikke et film og TV-vennlig format på 16:9 som på Android.

Sveip

Get TV er skreddersydd for nettbrett, og vi har testet det på en iPad.

For å starte TV-en, om vi kan kalle det det, på et nettbrett er det bare å tykke på Get-appen. Så kommer vi inn i en verden av horisontale og vertikale bilder som representerer kanaler, programmer og filmer.

Når vi sveiper opp og ned med en finger bytter vi kanal. Legger vi på en finger til og sveiper, kommer kanallisten opp som man kan fortsette å skrolle i med fingeren. Sveiper vi sidelengs får vi opp kanalenes programsider.

Vi pauser programmet med å trykke på skjermen med to fingre. Det hele er ganske gjenkjennelig fra hvordan fjernkontrollen virker, men på en litt mer moderne måte.

Når vi trykker på Get-logoen, kommer vi tilbake til startskjermen.

Det gikk overraskende raskt å lære seg virkemåten. Bildene gjør det også litt lettere å se hva som skjer i kanalene.

Les også: Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

Adaptivt

Vi testet appen innendørs i det trådløse nettet og det hele virker veldig raskt.

Siden alt strømmer over nettet, bruker Get såkalt adaptiv strømming.

Det vil si at innholdet strømmer til brukeren på en måte som er tilpasset bitraten som er tilgjengelig. Har du lav bitrate går det ut over oppløsningen.

Når vi bytter kanal så prioriterer systemet at det skal skje raskt over oppløsning. Derfor merker vi at bildet er lavoppløst et til to sekunder før det kommer i HD.

Kanalliste: Sveiper du med to fingre kommer kanallisten opp til venstre og så kan man skrolel til man finner den kanalen man liker.
Kanalliste: Sveiper du med to fingre kommer kanallisten opp til venstre og så kan man skrolel til man finner den kanalen man liker.

Helhetlig

Fordelen med det nye grensesnittet er at det blir likt på alle plattformer. Om du er på telefonen, nettbrettet eller på Get box-en vil det blir likt.

Siden det ikke er mulig å swype med fingrene på en TV så jobber Get med en ny fjernkontroll til boksene som skal gjøre noe liknende.

Les også: 5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

30 kanaler

I starten er det 30 kanaler i appen, men Get lover at dette vil doble seg i løpet av kort tid og deretter skal det trappes opp etter hvert. I løpet av året vil de aller fleste kanalene man kan ta inn på boksene være på plass i appene.

Det er ikke alltid man får med seg begynnelsen av et program. Men når man skrur på appen og ser det her, kan man trekke tidslinjen tilbake.

I starten lagres det en halvtime, men etter hvert blir det mer. Det mest overraskende er hvor fort det går. Når vi trekker tilbake i tidslinjen starter programmet nesten øyeblikkelig. Det hadde vi forventet på boksen, men ikke i appen.

I løpet av året vil alle programmene man ser på kunne startes om fra begynnelsen uansett når man skrur på.

Arkiv

Tidslinjen er en slags forsmak på arkivet. Get har jobbet med Hollywood og andre rettighetshavere i to år og det har visstnok vært en seig materie.

Men de har fått dem på gli og i første omgang kommer mange kanaler med et ukesarkiv.

I første omgang vil det bli lansert med kanalene fra TV2, men det vil raskt bli fulgt opp med mange flere, og Get jobber for å få rettigheter til å arkivere mer enn en uke for kundene.

Les også: IT-gigantene slåss om operativsystem til bilene

Filmleie: Uansett hva man roter rundt i, som her filmleie, vil det programmet man ser på gå i bakgrunnen
Filmleie: Uansett hva man roter rundt i, som her filmleie, vil det programmet man ser på gå i bakgrunnen

Søk

Søkefunksjonen er imponerende. Det er som å være på nettet, men med spesialsøk for TV og film.

En del av hemmeligheten bak grensesnittet er svært mye mer metadata per program, enten det det dreier seg om TV-programmer eller innhold i arkiver. Det betyr at man kan søke på skuespillere, programmer, sjangere, nøkkelord og mye annet.

Og i tillegg lagres det bilder som identifiserer programmene. Brukerne vil også kunne anbefale programmer de liker i sosiale medier, som Facebook og Twitter.

Get jobber også med profiler, ikke ulikt det Netflix har lansert. Forteller du TV-en eller appen hvem du er, så kan den anbefale programmer for deg på basis av hva du har sett før.

Dette har vært svært vellykket hos Netflix, så det er vel ikke unaturlig at det vil bli populært hos Get også. Man vil kunne ha mange profiler i en familie.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Nyheter: Ser du på TV, f. eks. nyheter kan du få tips om andre nyhetssendinger
Nyheter: Ser du på TV, f. eks. nyheter kan du få tips om andre nyhetssendinger

Film

Når Get lanserer appen vil man få 30 dager gratis tilgang til filmarkivet til C More Play.

Det er en konkurrent til Netflix og Viaplay. De som vil fortsette å ha det må ut med 99 kroner i måneden.

Vi har sett gjennom en del film og så vidt vi kunne se var alt i SD-oppløsning. Ifølge Get jobber de med å flytte innholdet over på HD.

På langt nær alle funksjonene i det nye grensesnittet er ferdige. Det skal bli lagt inn langt flere kanaler og funksjoner, men det virker godt i den utgaven som kommer til kunden først.

Get sier også at plattformen er adaptiv og at de ser for seg store muligheter til å bygge den ut med mer funksjonalitet og mer innhold i årene fremover.

Les også: Terje laget regne-app som ingen forstod

Work in progress

Så dette er pågående arbeid, men vi liker det vi har sett til nå. Veldig.

Andre TV-distributører har kommet et godt stykke på dette området, men med den integrasjonen Get legger opp til tror vi trygt vi kan si at de legger seg først i sporet.

Men alt har de ikke suget fra eget bryst. De har gjort en veldig god jobb med å tilpasse grensesnittet og funksjonene til Gets krav, en underliggende programvare utviklet av Cisco-eide DNS/Studio Design.

De er også ansvarlige for den programvareplattformen Get har brukt i boksene sine i årevis.

Les også:

Nå skal USB-pluggen byttes ut

TV-ene blir større og billigere i 2014

TEST: Et bilde helt overlegent alt vi har sett tidligere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.