T2

Test: HP ELITEPAD

Windows-hybrid for proffene

TEST: HPs nye ElitePad kan gjøre tjeneste både som nettbrett eller treg stasjonær PC.

Mini-PC: HPs ElitePad kan brukes som stasjonær PC når det settes i dokken
Mini-PC: HPs ElitePad kan brukes som stasjonær PC når det settes i dokken Bilde: odd R. Valmot
28. apr. 2013 - 12:21
Vis mer

HP har omsider laget et nettbrett det står respekt av. Det er i grunnen rart å tenke på at de var ute noen dager før iPad ble introdusert i 2009.

HPs Slate ble introdusert av en oppildnet Microsoft-sjef Steve Ballmer, men akk så i dass det gikk.

Nettbrettet var sikkert bra det, men da HP så hva Apple kom med snudde de og gikk tilbake til labben.

Tok sin tid

I praksis var det Microsoft som fikk stryk. Windows var overhodet ikke egnet som operativsystem for slike og dessuten hadde ikke Intel prosessorer som egnet seg heller. Men det har tatt tid og bygge noe nytt.

HP har ventet på partnerne, men nå er Windows 8 her og vil ha sin bit av markedet. Og det er i siste liten. PC-salget går ned til fordel for nettbrettene.

Microsoft selv har hatt en viss suksess med sine Surface-nettbrett . Det er neppe partnerne glad for. Men de gir ikke opp av den grunn og HPs ElitePad 900 er med sitt metallytre en elegant sak som tilfører innovasjon til segmentet.

Vi tror HPs nye brett først og fremst vil friste i proffmarkedet. Det er her man får full glede av Windows-plattformen. Men før den utvikler seg videre, og Microsofts app-butikk fylles opp mer, vil nok folk flest foretrekke iPader og Android-brett.

Førsteinntrykk: Microsoft Surface Pro  

Spiller på to lag: et viktig poeng med ElitePad er å kunne bruke vanlige Windows-programmer, men like viktig er det å kunne bruke apper. Her ligger Microsoft etter, men det begynner å likne på noe, selv om 50 000 ikke er mye i forhold til konkurrentene
Spiller på to lag: et viktig poeng med ElitePad er å kunne bruke vanlige Windows-programmer, men like viktig er det å kunne bruke apper. Her ligger Microsoft etter, men det begynner å likne på noe, selv om 50 000 ikke er mye i forhold til konkurrentene

Proffnettbrett

HPs nye nettbrett er omtrent så langt du kommer i kombinasjonen av en PC og et nettbrett. For det første er dette et Windows 8-nettbrett med en Intel Atom-prosessor. Det betyr at du kan kjøre alle slags programmer og apper på det.

Det kan du nemlig ikke med den varianten som er bygget på ARM-prosessorer, slike som sitter i iPad og Android-nettbrett.

Til gjengjeld er ikke Intel Atom Z2760 på 1.8 GHz noen racer. Med to kjerner og hjelp fra av 2 GB RAM duger den greit til vanlig programvare, men du kan glemme PC-spill og Photoshop.

Derfor kan Microsofts kommende Surface Pro bli en alvorlig konkurrent til ElitePad. Den har en Intel Core-prosessor som gjør at det går svært mye raskere unna i svingene.

Ytelse og batteri (høyere er bedre)

 HP ElitepadSamsung Ativ Smart PCLenovo Ideapad Yoga 13Sony VAIO Duo 11
PCMark 71439124741784746
Geekbench1417140749945440
Batteri8:077:245:094:34

Bra batteri

Batterimessig målte vi over åtte timer i Powermark innstilt på produktivitet, og det imponerte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er også en drøy halvtime mer enn Samsungs ATIV Smart PC, som har omtrent samme innmat.

Intel begynner å nærme seg ARM på dette området, og det å få så mange timer fra et batteri på bare 25 Wh er bra.

Det er en tøff belastning for et nettbrett å kjøre et fullt PC-operativsystem. Men det er jo det som er den store fordelen også.

Les også: Sony skyter fart i mobilmarkedet

Kortplasser: Under lokket på siden, som åpnes lett med en binders, finner vi to kortplasser. En for et SIM-kort og en for et MicroSD-kort. Det siste er en fin måte å få mye minne. Et 64 GB-kort koster bare noen hundrelapper på nett.
Kortplasser: Under lokket på siden, som åpnes lett med en binders, finner vi to kortplasser. En for et SIM-kort og en for et MicroSD-kort. Det siste er en fin måte å få mye minne. Et 64 GB-kort koster bare noen hundrelapper på nett.

Middels

Det nye nettbrettet er utstyrt som man forventer, men med NFC som en liten godbit, selv om bruken av slik kommunikasjon ikke har tatt av ennå.

Det er stereohøyttalere og ditto mikrofon. Skjermen er lyssterk, men oppløsningen på 1280 ganger 800 imponerer ikke mot mange Android-nettbrett og iPad 4,m som har langt mer.

Byggekvaliteten i aluminium gjør at det plasserer seg i det øvre segmentet på dette området, men metallet gjør det også litt glatt å holde i.

Vekten på 680 gram og skjermen på 10 tommer gjør at det er på linje med det meste i denne klassen, inklusive iPad. Det brettet som virkelig skiller seg ut er Sonys nye vanntette, superlette Xperia Z som snart kommer på markedet.

Frontkameraet er på to megapiksler og gjør det mulig å ha videosamtaler i Full HD. Kameraet bak har åtte og er utstyrt med en LED-blits.

Basismodellen kommer med 32 GB flashminne og med WiFi og Bluetooth 4.0. En litt dyrere modell har 64 GB og det bør man ha med Windows 8.

Her trengs det jo plass til både vanlige Windows-programmer og Windows-apper. En litt mer påkostet utgave kommer med SIM-kort og 3G.

Ifølge HP støtter ElitePad-en også 4G, men her skal det en programvareoppgradering til. Likevel er det gode nyheter. Det er ikke mange nettbrett som har 4G i dag.

Prisen på 5500 kroner på nettet er nok noe dyrt for et brett med 32 GB minne. Til gjengjeld har HP utstyrt ElitePad-en med et microSD-spor som gjør det lett å utvide minnet.

Modeller med trådløst bredbånd koster mer.

TEST: Mac mini: En fenomenal skrivebords-maskin

Ekstra, ekstra

HP har tenkt lenger enn å lage bare et nettbrett med ElitePad-en. Den kommer med mer ekstrautstyr enn det som er vanlig.

For det første finnes det en rekke adaptere til den som til andre nettbrett, og HP har valgt å legge et USB-adapter i esken.

Problemet med å finne plass til alle portene, som nettverk, SD-kort, USB osv. løses gjennom slike, men det er likevel skuffende at brettet ikke har noen USB-port i seg selv.

Beskyttet: HP har laget en bra beskyttelsesjakke til ElitePad-en som også gir flere porter og mer batteritid, men den er dyr.
Beskyttet: HP har laget en bra beskyttelsesjakke til ElitePad-en som også gir flere porter og mer batteritid, men den er dyr.

Frakk til nettbrettet

Men HP har tenkt videre også. De har laget det de kaller en Smart Jacket til brettet.

En beskyttelsesjakke som lett klikkes på og som også gir tilgang til ekstra porter og hvor det er mulig å sette inn ekstra batteri.

Ifølge reklamen skal det gi opptil 18 timers batterilevetid, men hvis vi sier 12 til 14 er vi nok mer på den sikre siden. Med batteri veier beskyttelsen 450 gram ekstra, men da får du også to USB-porter, lydport og en HDMI-port.

Ulempen er at stasen koster nesten 1600 kroner.

TEST: Lenovo Ideapad Yoga: Smart svinge-PC

Solid dokk

HPs dokkeløsning, HP ElitePad Docking Station, gjør ElitePad 900 til en god løsning for dem som både vil ha PC og nettbrett for litt over tusenlappen.

Her setter man brett oppi, med eller uten jakken, og så fungerer det som en skjerm. Samtidig lades det i dokken, som også utvider tilkoblingene med fire USB-porter, HDMI-port, VGA-port, lydport og nettverksport.

I tillegg får du mulighet til å låse fast dokken med en Kensington-lås. I USB-portene kan du koble til et tastatur og mus, og vips er det en PC.

Via VGA eller HDMI-porten kan du også ha en stor skjerm og bruke nettbrettet som nummer to-skjerm. Det blir langt fra noen super-PC, men en veldig praktisk løsning for dem som vil ha det enkelt.

For de som vil skrive håndskrift direkte på skjermen og få den tolket av Windows finnes det en egen penn til det bruket. Windows er faktisk blitt overraskende god til å tolke håndskrift, til og med på norsk.

En annen løsning for dem som vil ha det beste av begge verdener kan være å se nærmere på Acer, som har laget en bærbar PC med nettbrett i skjermen som kan hektes av.

Smått: Mindre stasjonær PC skal du lete lenge etter.
Smått: Mindre stasjonær PC skal du lete lenge etter.

Konklusjon

Med ElitePad har HP vist at der er på banen og spiller mot andre nettbrett. Det er elegant og har strøm nok til en arbeidsdag.

Windows 8 er ikke like elegant som iOS og Android, men det bygger bro fra det gamle til det nye. Spesielt fordi dette brettet har en x86 prosessor og kjører vanlig Windows-programvare.

Med et eksternt tastatur er dette en brukbar PC også hvis du holder deg unna de tunge programmene.

HP har gjort en god jobb med designet og ikke minst ekstrautstyret som gjør ElitePad mer nyttig i mange sammenhenger. Vl du ha en fot i den gamle og den nye verden er ElitePad absolutt verd en titt.

Trenger du noe kraftigere tipper vi det kan lønne seg å vente noen måneder til neste generasjon Intel-prosessorer ser dagens lys.

Les også:

SAMLETEST: Fem virkelig store PC-er

Dette blir nytt på Netflix

Snart slipper du å lagre TV-programmer på egen opptaksboks  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.