KRAFT

Tester stabile flyteturbiner

Amerikansk samarbeid mellom private bedrifter og universiteter skal gi mer stabile vindturbiner på dypt vann. Her Lillgrund vindpark i Sverige.
Amerikansk samarbeid mellom private bedrifter og universiteter skal gi mer stabile vindturbiner på dypt vann. Her Lillgrund vindpark i Sverige. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Stein Jarle Olsen
13. juli 2010 - 08:22

Vindkraft offshore er mye omtalt for tiden, men foreløpig må vindparkene plasseres på grunt vann for å ha ordentlig feste på havbunnen.

Ustabile

Mange jobber imidlertid med flytende turbiner som kan plasseres lenger ut i havet, hvor vinden ofte er sterkere og vindkraftpotensialet dermed langt større.

Turbinene er tyngst i toppen, og utfordringen er å stabilisere turbinene tilstrekkelig til at de ikke velter når vinden blåser som sterkest.

Hywind og Sway er eksempler på norske prosjekter for flytende vindturbiner.

Les mer: Verdens største vindturbin får konsesjon

Samarbeid

Amerikanske DeepCwind er et annet foretak som jobber med å utvikle stabile flyteturbiner. Selskapet er et samarbeid mellom private selskaper og flere amerikanske universiteter.

De jobber nå med å installere en nedskalert prototyp av en flytende vindturbin ved Monhegan Island i delstaten Maine, skriver New Scientist.

DeepCWind tester nemlig tre ulike plattformdesigner i 1\50 av full størrelse i en bølgetank på universitetet i Maine.

Tester

Den ene er en stor, flytende bøye med en stor kjøl og ankere for ekstra stabilitet.

Det andre designet er festet i havbunnen med kabler, på samme måte som mange av dagens oljerigger.

Det tredje designet benytter også kabler, men bruker i tillegg to delvis nedsenkbare plattformer som er balansert som en katamaran.

Tidsklemme

Etter testene skal DeepCwind plukke ett av designene for del to av testingen, som går ut på å bygge en 30 meter høy turbin, som så skal taues ut til 120 meters dyp utenfor Monhegan Island.

– Skjønnheten med en modell i en tredjedels skala, er at vi kan få en 50-årig gjennomgang bare i løpet av uker, sier Habib Dagher, direktør i DeepCwind.

Det skyldes at bølgene vil være tre ganger så store sett opp mot størrelsen på turbinen.

En fullskalavariant av turbinen er planlagt bygget i 2014. De kan generere 5 MW.

Ikke alene

En gruppe ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) i Ås jobber også med å utvikle bedre flytende vindturbiner.

– Hvis noen allerede hadde satset og masseprodusert en konkret flyter, ville et konsept som dette ikke hatt en sjanse. Situasjonen nå er at alle er i en tidlig-fase. Da er det lettere å komme igjennom med en alternativ løsning, sa doktorgradsstipendiat Anders Myhr til Teknisk Ukeblad i mai.

Les saken: Vil konkurrere ut Hywind

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.