OLJE OG GASS

Testet med ett gram olje i én million liter vann. Konklusjon: Skaden på polartorsken kan bli betydelig

Polartorsken er meget sårbar for olje.

De rosa blokkene på bildet ble utlyst i 23. konsesjonsrunde. Her skal det være mye polartorsk. Ny forskning viser at denne nøkkelarten er svært sårbare for oljeforurensning.
De rosa blokkene på bildet ble utlyst i 23. konsesjonsrunde. Her skal det være mye polartorsk. Ny forskning viser at denne nøkkelarten er svært sårbare for oljeforurensning. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. aug. 2016 - 14:55

Samtidig som oljeindustrien er i full gang med å planlegge sine borekampanjer i de nordligste områdene på norsk sokkel, etter den omstridte 23. konsesjonsrunde, har Universitetet i Tromsø denne uken publisert forskning som viser potensielle skjær i sjøen for oljeselskapene:

Det viser seg nemlig at polartorsken kan ta svært stor skade av helt minimale oljesøl: I verste fall kan oljesølet føre til både misdannelser og død.

– Den nye kunnskapen gjør rett og slett at vi må tenke oss om to ganger før vi åpner opp for eller ekspanderer olje- og gassvirksomhet lenger mot nord, sier professor Dr. Philos Jørgen Berge, ved Universitetet i Tromsø til Teknisk Ukeblad.

Mye polartorsk i nyåpnede områder

Han sier at forskningen viser at selv ekstremt lave konsentrasjoner av olje vil kunne medføre betydelige skader på bestanden lokalt.

– Dette vil ha betydning for den aktiviteten som er planlagt. Spesielt gjelder dette i områder med is, sier Berge, og peker på at det fortsatt er mye forskning som gjenstår og at det er mange ubesvarte spørsmål.

Han sier at de generelt ikke ønsker å spekulere for mye rundt betydningen av deres forskning.

Samtidig peker han på at områdene som ble åpnet i 23. konsesjonsrunde er områder som strekker seg nordover og inn i islagte farvann.

– Der finner vi også mye polartorsk. Det vi ønsker å fokusere på er det vi nå vet: Egg og larver hos polartorsk er ekstremt sensitive for oljeforurensning. Vi kan bare spekulere i hvordan effektene på egg og larver kan påvirke polartorskbestanden, samt betydningen for andre arter i næringskjeden, sier han.

Ett gram – én million liter vann

I forskningen ble det brukt konsentrasjoner i området PPB (Parts Per Billion) og nedover, som er ekstremt lave konsentrasjoner, ifølge professoren.

– Satt i perspektiv er det det samme som å fortynne ett gram i 1000 kubikkmeter med vann – altså én million liter vann. Dette er konsentrasjoner som er høyst relevante for potensielle oljeutslipp, forklarer han.

Forskerne brukte olje som eksponeringskilde, men det eksperimentelle oppsettet ble planlagt for å etterlikne olje som fanges opp i sjøis, og der den vannløselige delen av oljen gradvis lekker ut i vannet nedenfor.

– Det er derfor snakk om vannløselige stoffer, påpeker han.

Polartorsken er ifølge Berge svært viktig i det arktiske økosystemet.

– Det er en meget viktig matkilde for en rekke fugler og pattedyr. Samtidig er den spesialist på å utnytte næringen fra en annen nøkkelart i systemet: Ishavsåta. Dette gjør at polartorske innehar en sentral og viktig rolle i økosystemet, sier han.

Fiskarlaget: Skremmende

Norges Fiskarlag og generalsekretær Otto Gregussen sier i en kommentar til Teknisk Ukeblad at forskningsresultatene er skremmende.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er selvsagt skremmende at vi får dokumentert at en enkelt art vil bli rammet av et eventuelt utslipp, men det må ikke ta bort fokuset på at det er hele økosystemet som blir skadelidende uansett.

– I de sårbare områdene i nord er det ekstra tydelig at alt henger sammen med alt, sier Gregussen.

Han peker videre på at norske fiskere og «for så vidt hele sjømatnæringen» er skeptiske til utviklingen av en omfattende aktivitet i petroleumsnæringen i nord.

– Årsaken til at vi er imot videre utbygging er at vi mener dette representerer en uakseptabel risiko – ikke for enkeltbestander, men for hele økosystemet i de forskjellige biotopene som finnes i nord.

Han sier at Norges Fiskarlags ikke ønsker å gå inn på hvorvidt enkeltfunn eller observasjoner skulle tilsi at det skal stilles nye krav til petroleumsnæringa.

– Det er vårt syn at risikoen for totaliteten i økosystemene er for høy ved videre utbygging og at risikoen øker jo lenger nord man kommer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.