STAVANGER/OSLO: Denne uken vedtok Statoil å gå inn for det viktigste gassprosjektet på norsk sokkel siden Snøhvit og Ormen Lange.
Hele 60 milliarder kroner skal brukes for å bygge ut det som trolig er det mest teknologisk krevende noen gang på norsk sokkel.
Feltet skal bygges ut med verdens største Spar-plattform, en type plattform som aldri tidligere er blitt brukt på norsk sokkel. Skroget blir nesten 200 meter høyt. Norges høyeste bygning, Oslo Plaza, er 117 meter høy.
Les mer: Gigantprosjekt i Norskehavet vedtatt
Et av tidenes største
I tillegg skal det bygges den nordligste gassrørledningen på norsk sokkel. Dermed strekker den norske gassinfrastrukturen seg helt til inngangsporten til Lofoten-området, eller Nordland VI som det heter på oljespråket.
Og gassrøret skal legges på enorme 1300 meters dyp, det dypeste gassrøret på norsk sokkel. Ukontroversielt er det heller ikke, da noen anser feltutbyggingen som et viktig steg mot Lofoten og Vesterålen.
Ifølge tall fra Oljedirektoratet er prosjektkostnadene helt i Norgestoppen. Det er bare Troll, Ekofisk og Gullfaks som har kostet vesentlig mer i løpende kroner.
Aasta Hansteen ligger på en 8. plass, mellom Åsgard og Valhall. Tallene er ikke justert for inflasjon.
Les mer: Aasta Hansteen: Krevende, dyrt og usikkert
Liten oppmerksomhet
På tross av dette har gigantprosjektet fått overraskende lite oppmerksomhet i mediene. Da Statoil og partnerne overleverte PUD for Aasta Hansteen tirsdag ettermiddag var store mengder politikere fra både Sør- og Nord-Norge samlet for å få med seg seansen. Et lite knippe journalister var også til stede.
På hver stol var en rull med Smil-sjokolade møysommelig plassert for å markere en gledens dag. Det er et stunt Statoil liker å gjøre ved enhver viktig milepæl.
Men ikke alle skjønner hvilken milepæl Aasta Hansteen-utbyggingen faktisk er. Ingen av de store norske avisene som skrev om 60 milliarders-prosjektet dagen etter. Ikke engang Norges ledende næringslivsavis nevnte gigantutbyggingen.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener det er underlig at ingen store medier har omtalt Aasta Hansteen-utbyggingen i større grad.
– Medier prioriterer forskjellig. Noen er ikke spesielt opptatt av dette, men mange er det også. Dersom det ikke har vært omtalt i noen særlig grad må det skyldes at man rett og slett ikke har gjort jobben sin, sier Kokkvold.
Les mer: Milliardprosjektene som skrinlegges
Nord-Norge jubler
Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener prosjektet er enormt viktig for Norge. Han er glad for at i alle fall nordnorske medier har tatt godt imot nyheten.
– Det er viktig for den videre utvikling av petroleumsvirksomheten i Norskehavet, og åpner opp en ny gassprovins. Det blir etablert infrastruktur lengre nord i Norskehavet enn det vi har i dag. Dette betyr nye, store muligheter også utover utnyttelsen av selve Hansteen-feltet. Det gjør det lettere å få gjennomført andre utbygginger i Norskehavet og det gjør det mer attraktivt å drive leteaktivitet i den nordlige delen av Norskehavet. Muligheten for å transportere gass ut fra allerede etablerte områder av Norskehavet blir også styrket. Dette er gode nyheter både for næringen og Norge.
– Store ringvirkninger
Han sier at det er spesielt gode nyheter for Nord-Norge.
– Jeg registrerer også at dette er blitt tatt svært godt imot i Nord-Norge. Ringvirkningene vil bli betydelige. Feltutviklingen er også en viktig grunn til at Statoil etablerer en ny driftsenhet i Harstad. Helgeland får en viktig støtterolle i driftsfasen. Driften av feltet vil garantert merkes positivt regionalt. Utbyggingen er nok et bevis på at petroleumsindustrien vil spille en viktig rolle også for Nord-Norge framover.
Les også:
Klif advarer mot oljeutvinning i delelinjeområdet