Warszawa/Oslo (NTB-Are Føli): Bitter strid om kompensasjon for naturkatastrofer preger avslutningen av klimaforhandlingene i Polen. En lang rekke miljøorganisasjoner forlot møtet i protest torsdag.
– Dette er tidenes bunnivå i klimaforhandlingene. Dette er det første møtet man går ut av med lavere ambisjoner enn da vi startet, sier Silje Lundberg, leder for Natur og Ungdom (NU).
Hun var en av mange representanter for miljøbevegelsen som torsdag forlot konferansen, én dag før den avsluttes.
– Dette er ikke noe vi ønsker å støtte lenger, og vi kommer ikke tilbake, sa Lundberg på telefon fra Warszawa til NTB.
Japan, Australia og Canada har et særlig ansvar for at forhandlingene går trått, ifølge NU-lederen. Både Japan og Australia har gått bort fra tidligere løfter om utslippskutt mens forhandlingene har pågått i den polske hovedstaden.
Les også: 20.000 liter vann går med til produksjon av én kilo biff
Kompensasjon
Et av de vanskeligste temaene i forhandlingene i Warszawa er det som kalles tap og skade. Det dreier seg om mulige ordninger som kan kompensere utviklingsland som rammes av naturkatastrofer knyttet til klimaendringer.
Den uvanlig kraftige tyfonen som rammet Filippinene rett før klimamøtet begynte, gjorde temaet ekstra aktuelt. Flere tusen mennesker mistet livet i det voldsomme uværet, som de filippinske forhandlerne knyttet til global oppvarming.
U-landene ønsker seg en ny mekanisme eller institusjon som kan håndtere behov for kompensasjon etter klimakatastrofer. Norge og mange andre rike land avviser kravet.
– Det er ikke nye institusjoner verden trenger nå. Vi bør i stedet styrke og utnytte de institusjonene vi har i dag, sier miljøminister Tine Sundtoft til NTB.
Les også: Norge utpekt som klimasinke i Europa
– Norge avsporer
Det norske standpunktet har imidlertid fått krass kritikk fra deler av miljøbevegelsen.
– USA, EU, Australia og Norge er fortsatt blinde for klimarealiteten som rammer oss alle, og fattige folk og land aller mest. De fortsetter å avspore forhandlingene i Warszawa, sa Harjeet Singh fra organisasjonen ActionAid International tidligere denne uken, ifølge avisa The Guardian.
Sundtoft mener denne reaksjonen var overdreven. Norge forsøker å finne fram til en praktisk løsning og et kompromiss i striden, framholder hun.
Natur og Ungdom har på sin siden sluttet seg til kritikken av norske myndigheter.
– Vi synes ikke at Norge har spilt en god rolle i denne delen av forhandlingene, sier Silje Lundberg, som mener Sundtoft burdet støttet kravet om en egen tap og skade-mekanisme.
Les også: 5 spørsmål om gjenvinning av plast
– Kappløp mot bunnen
I tillegg til Natur og Ungdom valgte Naturvernforbundet, Kirkens Nødhjelp, WWF, Greenpeace og Oxfam å forlate klimamøtet i protest torsdag.
– Forhandlingene her i Warszawa har vært et kappløp mot bunnen, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken, som peker på at tidligere løfter om utslippskutt er svekket. Nå risikerer verden global oppvarming på opptil 4 grader, advarer han.
I tillegg til spørsmålene rundt klimakompensasjon har også flere andre forhandlingstemaer vært vanskelige i Warszawa.
Tidligere har de rike landene lovet store summer til fattige land som blant annet skal sette dem i stand til å tilpasse seg klimaendringene som kommer – før eventuelle klimarelaterte naturkatastrofer inntreffer.
Hele 100 milliarder dollar hvert år fra 2020 har de rike landene tidligere lovet u-landene. Pengene skal etter planen både gå til utslippsreduksjoner og klimatilpasning, men så langt er det ikke blitt donert beløp som er i nærheten av denne summen. (©NTB)
Les også:
Fysikere tror universet vil gå ut på dato