De ansatte er ikke blitt tilstrekkelig involvert i Statoils Step-program. Slik konkluderer Petroleumstilsynet (Ptil), og nå ber de selskapet om en rekke svar.
Step er tidligere blitt omtalt som det største spareprogrammet i norsk næringsliv noensinne, og står for Statoil technical efficiency program.
Konklusjonen bygger blant annet på intervjuer med lederne for fagforeningene Tekna og Nito i Statoil.
Les også: Statoil-ledere «kjenner ikke alltid til arbeidsmiljølovens menneske- og samfunnssyn»
– Besluttet uten medvirkning
Ptil påpeker en rekke forhold som de slår fast at er i strid med reglene.
De peker blant annet på at spareprogrammet skal ha blitt utviklet og besluttet uten at de tillitsvalgte var med i prosessen.
Spareprogrammet ble presentert for konsernets arbeidsmiljøutvalg våren 2014, ifølge Ptil. Samtidig var prosjektet utviklet og besluttet gjennom en prosess i ledelsen siden sommeren 2013, heter det.
Les også: Sjekket Statoil etter «tips, bekymringsmeldinger og sykmeldinger»
– Ikke reell medvirkning
Ptil er også kritiske til samarbeidsorganet i forbindelse med Step-programmet. De påpeker at vernetjenesten ikke er med her.
«Møtene framstår for oss som informasjonsmøter som ikke gir rom for reell arbeidstakermedvirkning», heter det i brevet.
Prosjektlederen for Step-programmet har også overfor Ptil bekreftet at de ansattes representanter som oftest får lysark som informasjon.
«Arbeidstakernes representanter opplever at det er vanskelig å vurdere innholdet av og bakgrunnen for slikt underlagsmateriale», heter det videre.
Les også: Statoil vil velge brønndesign med størst utslippsrisiko
Holder på med svar
I Statoil jobbes det nå med et svar til tilsynet.
– Vi er opptatt av å ivareta god ansattinvolvering, vi tar brevet med avviksbemerkningene til etterretning. Vi skal svare Ptil og jobber nå sammen med bedriftsutvalget, arbeidsmiljøutvalget og bedriftshelsetjenesten om dette, sier informasjonssjef i Statoil, Morten Eek.
Han ønsker ikke å kommentere de enkelte punktene i begrunnelsen til Ptil, før de har svart tilsynet.
– Uavhengig av Ptils tilsyn har Statoil nå i januar etablert en felles dedikert samhandlingsarena på konsernnivå i forbindelse med selskapets endringsprogram. Dette ble startet for å sikre arbeidstakermedvirkning i henhold til hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, forteller Eek.
Les også: Overproduksjon i USA gjør at oljeprisen faller. Nå skal landet ØKE produksjonen
Store og tunge prosesser
– Det er viktig for oss å følge opp at sikkerheten blir godt ivaretatt i de store og tunge prosessene som pågår i Statoil, forklarer pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil.
Han forteller at de i lengre tid har hatt tilsyn med endrings- og forbedringsprogrammene i Statoil, og når Step-programmet ble igangsatt, videreførte de tilsynsaktiviteten mot dette. I høst så de spesielt hvordan selskapet legger til rette for pålagt medvirkning fra arbeidstakerne.
– Vi ser at de har et klart fokus på kostnader og effektivitet, for oss er det viktig å forsikre at det også er oppmerksomhet rettet mot forbedringer på sikkerhetsområdet, sier han.
De avventer nå svar fra Statoil på avviket.
Les også:
Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt
Derfor er åpningen av nye arealer i Barentshavet kontroversiell
DNV GL: Nå kan det lønne seg med flytende havvind til oljeplattformer