SOUTHAMPTON: Dansk vindkraftkompetanse var viden kjent. Vestas ledet an med både forskning og produksjon i Danmark.
– Bevisst
Nå kutter Vestas ut Danmark og bygger opp i Storbritannia. Det samme gjør konkurrentene.
– Bevisst satsing fra myndighetene, sier Graham Tubb, leder for energikontoret i South East England Development Agency (SEEDA).
En blanding av uttalt politikk, tilrettelegging av forholdene og gode støtteordninger blåser britenes vei. Storbritannia er i ferd med å ta over som tyngdepunkt for vindkraftsatsing, både på land og ikke minst offshore.
Les også: Vestas tester megaturbiner
Kutter hjemme
I slutten av oktober varslet det danske vindturbinselskapet Vestas at selskapet legger ned produksjonskapasiteten i Danmark og Sverige. Totalt forsvinner 3.000 arbeidsplasser, de fleste i Danmark.
Samtidig er et stort forskningssenter for turbinblader i ferd med å reises på Isle of Wight.
Siemens Wind Power, amerikanske General Electric og spanske Gamesa har annonsert at de flytter eller bygger opp aktiviteten i Storbritannia.
Satser hjemme
Den liberalkonservative regjeringen la nylig fram sitt budsjettforslag for 2011. På alle områder ble det varslet kutt, med noen få unntak. Fornybarsatsingen ble ikke barbert, men tvert om satset på videre, både av hensyn til klimapålegg fra EU og for å skape nye arbeidsplasser.
Ivan Lima fra UK Trade & Invest (UKT&I), britenes svar på Innovasjon Norge, sier at det ligger en klar plan bak myndighetenes satsing.
– Produsentene har sagt til oss at det for dem er svært viktig med kaianlegg og annen infrastruktur. Det tar vi hensyn til og bygger ut anlegg, sier Lima til Teknisk Ukeblad. Vi er invitert på pressetur av UK Trade & Invest for å se hva britene gjør på fornybar energi i Sørvest-england.
Les også: Statoil selger vindparkene
Kinderegg
Energi- og klimaminister Chris Huhne lover 60 millioner pund (550 millioner kroner) til utbygging av havner og infrastruktur. Han kaller det et kinderegg: -Det er en trippelseier. Det hjelper oss å sikre energiforsyningen, sikrer jorda og kan skape 70.000 arbeidsplasser, sier Huhne ifølge departementets hjemmesider.
General Electric, Gamesa og Siemens reagerte raskt og annonserte sine byggeplaner og satsing i England. Alle tre vil bygge nye produksjonsfasiliteter, mens Gamesa flytter hovedkontoret til London og forskning og utvikling til landet.
Les også: – Grønne sertifikat gir ikke nok vind
Grønn økonomi
Storbritannia er allerede størst på offshore vindkraft med over 600 megawatt installert kapasitet. Det gigantiske London Array-prosjektet som er under utbygging, blir verdens største med 1 gigawatt.
Fram til 2020 regner myndighetene med at det skal investeres ytterligere 100 milliarder dollar (ca. 920 milliarder kroner), ifølge departementet for energi og klimaendring (Department of Energy & Climate Change).
Departementet har satt av 200 millioner pund (ca. 1,8 milliarder kroner) til å støtte lav-karbonprosjekter. Energy Technology Institute er etablert for å utvikle lavkarbon-teknologi.
Et forskningsfond på 1 milliarder pund (ca. 9,2 milliarder kroner) bygges opp ved at regjeringen bidrar med like mye som private aktører.
Les også: Fiskerne kan stoppe vindkraft til havs