Den 7. september begynte de å levere strøm, de aller første monterte solcellemodulene på et av takene til Askos lagerbygninger på Deli Skog i Vestby.
Tirsdag åpnes formelt det som er Norges største solcelleanlegg. 2500 m2 tak dekket med totalt 1482 solpaneler med en installert effekt på 370,5 kW.
Det er drøyt 70 kW mer enn Norges hittil største anlegg på Powerhouse Kjørbo i Sandvika.
Likevel er daglig leder i Asko Øst, André Tangerud, tydelig på at det ferdige anlegget bare er et pilotanlegg. Asko har to trinn for solkraftsatsingen.
Nordens største
– Nå skal vi se hvordan dette pilotanlegget fungerer i et års tid. Deretter har vi store mengder med takareal her ute på Vestby å fylle ut med nye solcelleanlegg, sier Tangerud til Teknisk Ukeblad.
Asko har nok plass, hele 36.000 kvadratmeter tak å ta av. I tillegg er Asko i gang med å bygge et 185 meter langt, 185 meter bredt og 27 meter høyt kjølelager ved E6.
Her ser selskapet for seg at de kan bygge Nordens største solcelleanlegg.
– Vi har et potensial til å bygge solcellepaneler på 26.800 kvadratmeter, med en forventet produksjon på 3,1 GWh. Dette tilsvarer 15.900 paneler. I løpet av det kommende året skal vi vurdere byggene, og spesielt snø-håndteringen. Vi trenger erfaring fra pilotinstallasjonen for å være sikre på at det kommende anlegget kan bygges slik, sier Tangerud til Teknisk Ukeblad.
Les også: Dette huset produserer nok strøm til å lade elbilen og varme svømmebassenget
Lav avkastning
Pilotanlegget som nå er klart er forventet å levere 300.000 kWh i året. Prislappen er fem millioner kroner.
– Kommer dere til å tjene dere penger på dette?
– Norgesgruppen har en betydelig miljøambisjon. Vi tåler lavere avkastning på miljøinvesteringer enn andre investeringer. Solenergi er ikke en businesscase å juble av, men slik vi har regnet går vi svakt i pluss, sier Tangerud.
Til tross for at tittelen "Åpner Norges største solcelleanlegg" er brukt gjentatte ganger i norske medier, etterhvert som stadig større anlegg åpnes, har Norge fortsatt begrenset erfaring med solcelle-installasjoner.
Det mener i hvert fall solcelle-ekspert Erik Stensrud Marstein ved Institutt for energiteknikk (IFE).
– Det har skjedd veldig mye med solcelleteknologien de siste årene. Nå ser vi at prisen på solstrøm er så lav at det er et spennende alternativ mange steder i Norge, sier Marstein til Teknisk Ukeblad.
Selv om den lange norske vinteren og stort snøfall gjør Norge til et ikke-opplagt land for solenergi, har norsk klima visse fordeler. Kjølig temperatur bidrar til å øke solcellenes yteevne, fordi teknologien trenger nedkjøling.
Les også: «Struping» av enkeltceller gjør solcellene mer effektive
Asko-taket som testfelt
IFE ønsker å installere sensorer og temperaturmålere på taket til Asko for å finne ut hvor effektivt Askos solcelleanlegg egentlig er.
– Vi ønsker å bruke enkelte norske anlegg for omfattende testing, for å finne ut hva det reelle potensialet er i Norge. Vi vil lære om særnorske driftsutfordringer. Vi vet også at vi har underestimert den norske solressursen, at vi kan få mer ut av hvert anlegg. For å si noe intelligent om dette, må vi gjennomføre målinger, sier Marstein.
Olje- og energiminister Tord Lien er invitert til åpningen tirsdag. Asko og leverandøren, solenergiselskapet Fusen, har klare forventninger til regjeringen når de presenterer statsbudsjettet onsdag: At regjeringen innfører insentiver for økt bruk av solcelleanlegg, slik som Sverige allerede har gjort.
Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften
Forventer skattefradrag
– I fjor sa de at man skulle innføre skattefradrag på enøk-tiltak. Det er helt åpenbart at solcellepanel faller naturlig inn her. Man bør få skattefradrag for å montere solenergi på taket sitt, sier Thor Christian Tuv i Solenergi Fusen til Teknisk Ukeblad.
Tuv mener norske myndigheter må stimulere til økt bruk av solenergi gjennom Enova, slik at teknologien kan modnes under norske særforhold.
– Volumet i Norge er så lite at det blir dyrt for de som starter. Men når byggene etterhvert kommer skal vi klare å bygge kunnskap og ferdigheter slik at prisene på norske solcelleanlegg blir like lave som europeiske priser. Det burde Lien & co. sørge for, mener Tuv.
Les også: Foreslår enøk-fradrag på 100.000 kroner i året
30 ganger så mye i Sverige
I 2013 ble det installert 19 MW solceller i Sverige. Det er 2,5 ganger så mye som våre nærmeste naboer installerte året i forveien.
Her i Norge fører ikke engang Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oversikt over hvor mye som installeres. Ifølge Multiconsult ble det i 2013 installert skarve 0,6 MW solkraft i Norge.
Les også:
Vil dekke veiene med «smarte» solcellepaneler
Solceller i plast skal konkurrere mot silisium
Silisiumbaserte solceller har aldri hatt høyere virkningsgrad