IT

Tjener rått på bombrikker - nå blir de belønnet med teknologipris

Doblet omsetningen i 2013.

Norbit ITS leverer bombrikker og lesere av bombrikker. Slik ser leserne ut.
Norbit ITS leverer bombrikker og lesere av bombrikker. Slik ser leserne ut. Bilde: Bjørn Christiansen
20. jan. 2015 - 14:36

Det Trondheimsbaserte selskapet utvikler bombrikker og lesere av bombrikker på Lade i Trondheim, mens produksjonen skjer på Røros. Og salget går så det suser.

Tirsdag ble de belønnet med teknologipris for største omsetningsvekst blant teknologibedriftene i Trondheimsregionen. De fikk prisen sammen med bedriften One Voice, som utvikler datasystem for den nasjonale beredskapen i Norge.

– Vi leverte leserutstyret til hele Miljøpakken i Trondheim. Den dagen bomstasjonene åpnet, var jeg helt sikkert den første til å kjøre igjennom alle stasjonene. Jeg fikk grønt lys på alle. Det var veldig artig, sier Per Jørgen Weisethaunet, leder i Norbit Group.

Rekordstor ordrereserve

I 2013 hadde selskapet en omsetning på 65 millioner kroner og en vekst på 209 prosent. I Norge har Norbit ITS en markedsandel på 75 prosent og i fjor leverte selskapet en halv million Autopass-brikker til norske bilister.

– Vi har en ordrereserve på 90 millioner i 2015. Neste år passerer vi bare for ITS 100 millioner i omsetning og vi har en ambisjon om å passere 500 millioner i konsernet, sier Weisethaunet.

I tiden som kommer trenger teknologiselskapet flere ansatte både på ingeniørsiden og markedssiden.

– Hvilket råd vil du gi til folk som ønsker å starte opp eget firma?

– Det er viktig å ha klare mål og ambisjoner, og samtidig ha ansatte som brenner for det de jobber med. Når folk som jobber hos oss våkner om natten og grubler over hvordan de skal utvikle produktet videre, da har vi gjort mye riktig. Og så er det viktig å ikke gå tomt for penger, sier han, med et smil.

Rådgivingsselskapet Impello la tirsdag fram Impello-analysen for 2014, som analyserer teknologibedrifter i Trondheim og kommunene rundt trønderhovedstaden.

Rapporten viser at flere enn før ønsker å starte opp egen bedrift. I 2013 ble det etablert 67 nye teknologiselskaper, hvorav bransjene IKT og olje/gass er best representert.

Les også: Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Norbit ITS vant teknologipris i Trondheim tirsdag. De hadde, ifølge Impello-analysen, best omsetningsvekst. Fra venstre: Per Jørgen Weisethaunet, leder Norbit Group. Prisen ble delt ut av Julie Brodtkorb, statssekretær ved Statsministerens kontor.
Norbit ITS vant teknologipris i Trondheim tirsdag. De hadde, ifølge Impello-analysen, best omsetningsvekst. Fra venstre: Per Jørgen Weisethaunet, leder Norbit Group. Prisen ble delt ut av Julie Brodtkorb, statssekretær ved Statsministerens kontor.

Flere blir solgt

Teknologiselskapene er også mer attraktive for investorer enn på lenge. Ikke siden før finanskrisen har så mange trønderske teknologiselskaper blitt solgt som ifjor.

Ifølge rapporten ble ni teknologiselskaper i Trondheimsregionen kjøpt opp i 2014. Kun en gang før på 2000-tallet, i 2007, har flere teknologiselskaper fått nye eiere. Da ble totalt 10 selskaper solgt.

– Det er veldig høy aktivitet i teknologimiljøene i Trondheim. Vi ser ikke at de er nevneverdig påvirket av oljekrisen, sier senioranalytiker Jon Ragnar Viggen i Impello.

Les også: På tre uker skulle norske gründere erobre Singapore. Slik gikk det

554 teknologiselskaper

Det er 554 teknologiselskaper i Trondheimsregionen totalt og de omsetter for hele 14,4 milliarder kroner. Driftsresultatet er på 0,8 mrd. kroner, noe som tilsvarer en vekst på tre prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Nye vekstselskaper må skapes og de bør begynne å selge og kommersialisere produktet enda tidligere enn mange gjør i dag. Det er nettopp i kommersialiseringsfasen mange faller gjennom og vi ser at vi har et stort behov for folk med kompetanse akkurat på dette, sier Viggen.

Norbit ITS delte prisen med One Voice tirsdag. De har over flere år vist enorm vekst. I perioden 2009 til 2013 har de hatt en gjennomsnittlig årlig omsetningsvekst på 48 prosent.

– Vi setter stor pris på anerkjennelsen. Det viser at vår bedrift har gjort mye riktig. Dette er et resultat av hard jobbing og god timing, sier Kjetil Mollan, CEO i One Voice.

Norsk nykommer: – Ambisjonen er å erobre verden

Nasjonal beredskap

Trondheimsbedriften utvikler og drifter datasystemet for den nasjonale beredskapen i Norge og har blant annet Krisestøtteenheten med alle departement, mange kommuner, Statens vegvesen, Kystverket, Sivilforsvaret og AVINOR som kunder.

De har satset bevisst på å bygge seg opp i Norge, siden de fikk sitt første salg til Utenriksdepartementet i 2006.

– Vi har fokusert på Norge, pga at Norge har teknologi tilgjengelig over alt. Men framover vil vi også satse internasjonalt og har nettopp signert vår første store internasjonale kontrakt i år, sier Mollan.

Han vil ennå ikke røpe hvem den nye kunden er.  

Les også:

12 «fun facts» om norsk nyskapning  

Norsk robot får internasjonal pris  

Her snakkes det ikke om det vi skal leve av etter oljen. Her skapes det  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.