IT

Tollvesenet skal ta flere med kroppsskanner

 

Tollvesenet  tar ibruk kroppskanner for å avsløre smugling skjult i kroppen. Røntgenskannerer er plassert på Oslo hovedflyplass Gardermoen. Det er frivillig om misstenkte vil la seg skanne, alternativt vil man i de tilfeller benytte seg av den tradisjonelle metoden.
Tollvesenet tar ibruk kroppskanner for å avsløre smugling skjult i kroppen. Røntgenskannerer er plassert på Oslo hovedflyplass Gardermoen. Det er frivillig om misstenkte vil la seg skanne, alternativt vil man i de tilfeller benytte seg av den tradisjonelle metoden. Bilde: NTB scanpix
11. des. 2013 - 15:50

Tollvesenet tar nå i bruk kroppsskanner i jakten på narkotika i kroppens hulrom. Målet er både å ta flere smuglere og minske byråkratiet.

– Kroppsskanning blir mer effektiv enn dagens metode fordi vi slipper å involvere politi og sykehus slik vi må i dag, forteller tolldirektør Bjørn Røse under en demonstrasjon av maskinen på Gardermoen onsdag.

Det er første gang Norge tar i bruk en slik maskin, som nå skal prøves ut i ett år. Skanningen er frivillig, det er ikke snakk om nakenskanning, og Statens strålevern har godkjent maskinen.

– Det er første gang vi godkjenner at det rettes røntgenstråler mot mennesker uten at det foreligger en helsegrunn for det, så dette har vært et prinsipielt spørsmål, opplyser Tor Wøhni fra Statens strålevern. Konklusjonen fra strålevernet er at strålingen fra skanneren er helt ufarlig.

– Man er utsatt for mer stråling hvis man flyr fra Oslo til Trondheim. Derfor har vi heller ikke lagt restriksjoner på stråling av barn eller gravide, sier Wøhni.

Tollvesenet vil imidlertid ikke skanne gravide eller barn.

– Vi ønsker ikke å utsette denne gruppen for skanning og overlater dette til medisinsk personell. Det er heller ikke ofte at barn under 16 år er narkotikakurerer, sier Røse.

Les også: Skreddersyr annonser basert på ansiktstrekk

Frivillig

Skanningen er altså frivillig, men Røse mener likevel at mange narkotikasmuglere vil foretrekke denne metoden framfor dagens metode når de får valget.

– Det er ikke slik at vi trekker en tilfeldig person ut av køen og vil skanne ham. Vi velger ut personer ut fra klar mistanke og har i første runde en grundig samtale med personen, forteller han.

Først når forklaringen begynner å slå sprekker, er det aktuelt å tilby skanning.

– Dersom en person frakter narkotika i kroppens hulrom, er det et tidsspørsmål før stoffet må ut. Det medfører også en stor risiko å ha slike stoffer i kroppen. I 2012 var det to dødsfall som følge av at stoffet oppløste seg i kroppen til kureren, opplyser Røse.

Skanning er dessuten et betydelig bedre tilbud enn den tradisjonelle metoden, der smugleren må bruke et spesialtoalett, mener han.

Røse opplyser at Tollvesenet har en treffprosent på over 80 prosent på personer de velger ut til kroppsundersøkelse. Den typiske narkotikasmugleren er en mann mellom 20 og 30 år.

Tollvesenet har i gjennomsnitt 60 såkalte innvendige beslag i året. Hittil i år er det 45 personer som er tatt med stoffer i kroppens hulrom.

Les også: Gjør det mulig å sjekke inn bagasjen uten påklistret papirmerking

Også cannabis

Fra å dreie seg nesten utelukkende om heroin og kokain, ser Tollvesenet nå at stadig flere frakter cannabis i kroppen.

– Vi tror det skyldes den økonomiske krisen i Europa. Flere er kanskje villige til å smugle, samtidig som betalingen for kureren har gått ned.

På gata får man i dag solgt en kilo cannabis for cirka 75.000 kroner og en kilo heroin for cirka en million kroner.

Røse understreker at dersom uskyldige blir skannet, lagres det ingen informasjon om dette i ettertid.

Prislappen på skanneren er hele 1,6 millioner kroner, men selv om det er en stor investering håper tollvesenet å få skannere ut på alle norske flyplasser som mottar direktetrafikk fra utlandet. Det samme gjelder Svinesund.

Les også:

Advarer mot underdimensjonert infrastruktur

Nå kan du snart få ha mobilen på under hele flyturen

De 10 viktigste IT-trendene i 2014  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.