Stadig flere av toppstudentene fra USA og England velger teknologi fremfor økonomi, etter endt studium. Det skriver The Wall Street Journal.
Tall fra Harvard Business School viser at 18 prosent av ferdigutdannede fra skolen valgte teknologijobber i år, sammenliknet med 12 prosent i 2012.
Færre til finans
Samtidig som interessen for teknologi øker, minsker interessen for finans. I år begynte 27 prosent av de ferdig utdannede studentene fra Harvard i jobber innen finans, mot 35 prosent i 2012.
Den samme trenden er å finne på flere andre prestisjeskoler. På Stanford Graduate School of Business valgte 32 prosent av årets ferdigutdannede jobber innen teknologi, og bare 26 prosent finansrelaterte jobber.
For to år siden begynte kun 13 prosent av de nydannede i teknologi jobber, og 36 prosent i finans.
– Studentene er mer og mer opptatt av jobber der de kan drive med innovasjon og nyskapning. De er opptatt av å få jobber hvor de selv kan ha en stor betydning, sier Derrick Bolton, assisterende dekan ved Stanford til The Wall Street journal.
Også på University of Virginia's Darden School of Business melder om rekordmange uteksaminerte i teknologiske jobber.
– Studentene ser hvordan teknisk innovasjon påvirker livene deres, flere og flere ønsker å jobbe i en så raskt utviklende sektor, sier assisterende dekan Jack Oakes ved universitetet.
Les også: Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn
Ikke i Norge
Den samme trenden er ikke å se i Norge, ifølge Tom Bolstad, administrerende direktør for interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for økonomer i Norge, Econa.
– Vi har ingen indikasjoner på at økonomistudenter som uteksamineres heller velger å jobbe med teknologi, fastslår han.
Det som derimot er en tydelig trend i Norge er at de fleste nyutdannede ønsker å jobbe i privat sektor.
– De aller fleste ønsker å jobbe i privat sektor innen økonomi, finans og konsulentbransjen, sier Bolstad.
Anvendelig utdannelse
Econas ferske lønnsundersøkelse viser at ni av ti av de nyutdannede masterøkonomer sier de har fått relevante jobber etter utdannelsen.
– Dette viser at det er god etterspørsel etter folk med denne utdannelsen, men det viser også at økonomer kan oppleve mange ulike jobber som relevante. Økonomer er som poteter, de er anvendelige, sier Bolstad.
Les også:
I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på