KLIMA

Tord Lien: CO2-rensing må vente til 2022

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) advarer mot hastverk i arbeidet med et fullstendig anlegg for fangst og lagring av CO2 i Norge. Han mener vi må vente til 2022 før alt kan være på plass.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) forteller at mulighetsstudier som nå er gjort ved tre industrianlegg i Norge, viser at det er fullt mulig å lykkes med fangst og lagring av CO2-utslipp fra alle de tre anleggene. Alt i alt kan det fanges opptil 1,5 millioner tonn CO2 fra de tre anleggene.
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) forteller at mulighetsstudier som nå er gjort ved tre industrianlegg i Norge, viser at det er fullt mulig å lykkes med fangst og lagring av CO2-utslipp fra alle de tre anleggene. Alt i alt kan det fanges opptil 1,5 millioner tonn CO2 fra de tre anleggene. Bilde: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
NTB
24. juni 2016 - 07:50

Norske politikere har satt seg som mål å få på plass et anlegg for CO2-rensing innen 2020.

Nå er tre ulike industrianlegg ferdige med mulighetsstudier for fangst av CO2. I tillegg er det gjort egne studier for både transport og lagring av gassen. Det som kommer fram i studiene, er at 2020-målet vil ryke dersom gode industrielle praksiser skal følges, ifølge Lien.

– Men mulighetsstudiene vil vise at vi kan gjennomføre et prosjekt hvor hele kjeden er på plass, innen 2022, sier han.

Vil gå riktig fram

Lien advarer mot hastverk i sluttfasen av arbeidet. Han vil ikke ta snarveier for å rekke 2020.

– Jeg mener det er veldig mye viktigere å få til et godt prosjekt enn å haste inn i noe som ikke er ryddig, sier Lien til NTB.

Han viser til det bitre nederlaget statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og den rødgrønne regjeringen gikk på da planene om et renseanlegg for CO2 på Mongstad til slutt ble skrinlagt i 2013.

– Det var mange champagnekorker og festtaler om hvor fort det skulle gå, sier Lien.

Nå blir korken værende i flaska til en beslutning er tatt, forsikrer han.

– Det er viktig og bra med ambisjoner, men ikke med hastverksarbeid. Her må vi bygge stein på stein og følge industrielle prosesser, sier Lien.

Legges fram 4. juli

Selve rapporten fra mulighetsstudiene skal legges fram mandag 4. juli.

Den vil inneholde anslag med en usikkerhet på 40 prosent i begge retninger for kostnadene ved å bygge ut en full kjede for fangst og lagring av CO2.

De tre industrianleggene som har vært med i studiene, er Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn, Norcems sementfabrikk i Brevik og avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo. I tillegg er det gjort en studie på transport med skip ut til Nordsjøen, der Statoil har undersøke nærmere hvordan gassen kan lagres.

Lien mener resultatene er spennende.

– Det er gjort et veldig godt arbeid, sier Lien.

– Det mulighetsstudiene viser, er at det er mulig å lykkes med å bygge ut ved alle de tre anleggene som har vært med, avslører han.

Kan fange 1,5 millioner tonn

Olje- og energidepartementet mener det er mulig å fange opptil 1,5 millioner tonn CO2 ved de tre anleggene. Det vil gi et kutt på 2,8 prosent i de norske utslippene av klimagasser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Nå er neste steg at regjeringen må ta stilling til om den vil gå videre med detaljstudiene som må gjennomføres før selve investeringsbeslutningene kan tas og anleggene bygges ut.

Lien sier han trenger tid til å sette seg inn i mulighetsstudiene før han gir sitt råd til regjeringen.

– Dette er en del av det vi skal drøfte i forbindelse med statsbudsjettet for 2017, sier han.

Lavere kostnader

Lien ønsker foreløpig ikke å gå ut med de nøyaktige kostnadsanslagene, men sier det er snakk om vesentlig reduserte kostnader sammenlignet med anslagene for Mongstad.

Da «månelandingen» havarerte, ble det forklart med at kostnadsanslagene hadde steget til hele 25 milliarder kroner.

– Alt tyder på at kostnadene blir langt lavere denne gangen, sier Lien.

– Det er mulig å gjennomføre hvert enkelt av de tre prosjektene. Det har vi nå solid faglig bakgrunn for å si, sier han

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.