Seks av ti toppledere i de 500 største bedriftene i Norge har en utdanning innen økonomi og ledelse, viser en undersøkelse fra rådgiver Kenneth Stoltz og studentassistent Eirik Åm ved NTNU.
De har spurt topplederne i de 500 bedriftene, og fått svar fra 394 av dem.
Tre av ti toppledere har ingeniør- eller teknologiutdannelse, fant de. Det korresponderer godt med funnene i en undersøkelse fra BI-forskerne Rolv Petter Amdam og Ragnhild Kvålshaugen tidligere i år.
Les saken: Færre toppledere er ingeniører
De så imidlertid bare på de 100 største bedriftene.
BI størst
Størst blant de norske studiestedene er Handelshøyskolen BI, som har utstedt en grad til 24 prosent av landets toppledere.
Nummer to er Norges Handelshøyskole i Bergen, med 18,5 prosent av topplederne, mens NTNU har utdannet 14,5 prosent av topplederne i undersøkelsen, og dermed er nummer tre av studiestedene.
Alle utenom to av topplederne med bakgrunn fra NTNU, er sivilingeniører. De to siste har henholdsvis en cand.philol- og en dr.med-grad.
Få kvinner
30 prosent av topplederne oppga at de hadde tatt en del av eller hele utdanningen utenlands.
Kun 37 av lederne i Norges 500 største selskaper er kvinner.
Mange økonomer
Da Teknisk Ukeblad så på lederne i de 50 største selskapene et par år tilbake, fant vi at det var 11 teknologer i toppjobbene.
Resten var stort sett ledet av siviløkonomer.
– Siviløkonomenes kompetanse bunner i evnen til solid finansiell analyse kombinert med strategisk tenkning. Mange av sivilingeniørene ville hatt meget godt av å ta en MBA-grad nettopp for å skaffe seg denne kompetansen. En mastergrad kan bli for akademisk, sa NHH-professor Paul Gooderham til Teknisk Ukeblad den gang.
Les saken: Teknologer vrakes til toppjobbene