I tillegg til å øke kapasiteten til Råfossen kraftverk tre ganger mer enn tillatt, lot eierne være å installere tiltak som skulle sikre god nok minstevannsføring i Hauka.
Hauka er en sidegren til Gaula i det vernede Gaulavassdraget.
– Denne saken er svært alvorlig. Når det gjelder denne typen overtredelser, er dette den groveste saken vi har opplevd, sier seniorrådgiver Jan Henning L'Abée-Lund.
Les også: Småkrafteier får 300.000 kroner i bot
Tørrlagt
Minstevannsføringen skal sikre at det alltid renner en viss mengde vann i vasssdraget hvor kraftverket er bygget.
Kombinasjonen av at vannet ikke slippes og kraftverket utnytter betydelig mer vann enn forutsatt, har ført til at vassdraget nedstrøms har vært tørrlagt i omlag 80 prosent av året, ifølge NVEs beregninger.
– Dette er meget alvorlig for organismene nedenfor inntaksdammen som er avhengig av vann for å leve, sier seksjonssjef for NVEs miljøtilsyn, Øyvind Leirset.
Les også: – At strøm ikke skal brukes til oppvarming, er religion for ingeniørene
Ville utvide
I 2005 planla eierne å gjøre endringer i Råfossen kraftverk.
NVE konkluderte at utvidelsen av kraftverket ikke var konsesjonspliktig så lenge de holdt seg til planene om å øke samlet installert effekt til 230 kW, med en maksimal slukeevne på 1,17 m/s, tilsvarende 50 prosent av middelvannsføringen. Minstevannsføringen ble satt til minst 230 l/s.
Da NVE kom på inspeksjon var kraftverket bygget med to aggregat med totalt installert effekt på 692 kW. De ulovlige forholdene har ført til økt kraftproduksjon, og dermed økt fortjeneste for eierne.
Forholdene anses altså så alvorlige at NVE ilegger Råfossen kraftverk et overtredelsesgebyr på 750 000 kroner.
Les også: Bytter ut kull og diesel med solceller på Svalbard
Oppdaget i 2010
Overtredelsene ble oppdaget under en inspeksjon sommeren 2010, der i alt 44 små kraftverk ble inspisert. Felles for småkraftverkene er at de alle har fått fritak fra konsesjonsplikten etter individuell vurdering av NVE.
Også et annet kraftverk, Mjella minikraftverk i Notodden i Telemark, fikk et overtredelsesgebyr for ulovlig regulering og mangel på slipp av vann til minstevannsføring.
Mjella kraftverk fikk et overtredelsesgebyr på 250.000 kroner tidligere i år.
Forholdene ved Råfossen kraftverk skal ha blitt rettet opp allerede i 2011.
Les også: Dagmar-rammet kraftselskap får stryk for manglende beredskap
Nybrotsarbeid
– Hvorfor gir dere gebyret så sent som i 2013?
– Dette har vært en vanskelig sak. Reaksjonen vi hadde i saken i 2010 førte til langt større saksmengde enn vi forventet. Det ble blant annet framsatt påstander som vi blant annet måtte sjekke med en pensjonert ansatt. I tillegg trådte ikke overtredelsesgebyrordningen på plass før i 2010, og vi har ikke hatt erfaring fra denne typen saker. Det har vært litt nybrotsarbeid, sier L'Abée-Lund.
– Ideelt sett burde boten vært gitt i 2011. Vi ønsker at reaksjonen skal skje i tidsmessig sammenheng med overtredelsen, slik at man ser kobling mellom sak og gebyr, legger L'Abée-Lund til.
Eierne av kraftverket skal ifølge NVE ha blitt orientert underveis om at NVE vurderte å illegge dem et straffegebyr.
Teknisk Ukeblad har så langt ikke lyktes i å få en kommentar fra kontaktperson og medeier i Råfossen kraftverk, Per Johnny Fossum.
Les også: