– Jeg har sittet i fylkestinget i en periode nå og tatt opp dette med peak oil. Jeg har vist til IEA og deres henstilling til politikere om hastverk i å basere seg mer på fornybar energi, sier Tor A. Steine (V), som sitter på fylkestinget i Akershus, til Teknisk Ukeblad.
Lokalpolitikeren er i Brüssel på partiets regning for å delta på peak oil-organisasjonen ASPOs årlige konferanse. Steine mener både Akershus og resten av landet bør gjøre mer for å tilpasse seg en mer ustabil verden med lavere tilgang på fossil energi.
– Jeg ønsker ikke å fremstå som dommedagsprofet eller forkjemper for noe ingen ser poenget med. Men jeg har tatt et første skritt. Så vidt jeg vet er det første gang noen tar et slikt steg på politisk nivå i Norge, sier Steine, som har lagt frem et forslag til handlingsplan i fylkestinget.
Les også: Krever svar om peak oil
Tok det opp
Responsen fra de andre politikerne har vært heller laber. Steine har også tatt opp peak oil som spørsmål i partiet, og er aktiv i diskusjoner for å opplyse andre om temaet.
– Det var mitt forslag å dra hit, og partiet betaler. Det er jeg fornøyd med. Jeg kommer også til å skrive en rapport, sier Steine.
Han mener at peak oil kan føre til at den globale veksten gjennom 150 år kan være over. Men han syns det er vanskelig å få norske politikere til å forberede seg på trangere tider og skaffe seg oversikt over hvordan man kan møte eventuelle kriser.
– Det er en utrolig vanskelig jobb, for det er så fjernt fra tankesettet i det politiske Norge, sier Steine.
– Vi har en generasjon politikere som alle har gått på Blindern og lært seg sosialøkonomi hvor vekst er grunnlaget for alt de lærer. Da er det noe fundamentalt feil.
Fossilparadigmet mot slutten? Dette er framtidens oljebransje
Oljen er grunnleggende
Steine peker på at oljen er helt grunnleggende for alt som skjer i samfunnet. Over 85 millioner fat råolje går med per dag til å drive den globale økonomien.
– Hvor mange vindmøller krever det å erstatte dette? Tallene er astronomiske, sier Steine.
– Folk tror det finnes andre løsninger, men de skjønner ikke omfanget. Ingen norske politikere tør å si hvor viktig dette er. Vi trenger noen som tør å ta den støyten, og jeg står gjerne frem, sier han.
Hvis oljebransjen etter hvert får problemer med å levere nok energi, vil både mat, klær og drivstoff blir dyrere, mener han. Det kan også bety større ustabilitet i verden, med opprør, økt migrasjon og kriger som resultat.
Helge Lund varsler energimangel: Helge Lund varsler energikrise: <br/> – Klarer ikke å produsere nok olje
Bekymret for Oljefondet
Steine ønsker en rask omstilling til et samfunn som er mindre avhengig av fossil energi, og frykter at en rask nedgang i oljeproduksjonen kan føre til en langvarig global nedtur, med stadige resesjoner av den typen vi så i 2008. Det kan også gå ut over oljepengene, frykter han.
– Jeg er bekymret for plasseringen av penger i Oljefondet. Vi hører det tydelig på denne konferansen at energi og penger henger sammen. Når det blir energimangel går økonomien ned, sier Steine.
– Men mange får vel problemer med å akseptere at den globale veksten skal være over?
– Jeg var med på nedturen i Norsk Data og kjenner signalene. Selv om ingen forstår det og det virker usannsynlig må man forsøke å lese hva som skjer.
IEA: Det internasjonale energibyrået:<br/> Råoljen er over toppen
Forsvaret spår mangel
– Hvilke signaler tenker du på?
– Oljeprisen kan godt havne på 30 dollar igjen, så den er ikke noe godt signal. Men signalene fra ASPO er veldig tydelige. Jeg leser også The Oil Drum hvor meget dyktige mennesker diskuterer energi, og rapportene fra både USAs forsvarsdepartement og tyske Bundeswehr er lynende klare på at energimangel blir et problem fra 2012–13 og utover. (Disse rapportene er tidligere omtalt i Teknisk Ukeblad)
– Disse rapportene advarer mot en ustabil verden med mer makt til oljeeksportørene, en nokså skremmende utvikling. Men disse rapportene har ikke skapt så mye diskusjon?
– Det krever en viss egeninnsats. Men jeg leser slike rapporter, sier Steine.
Tysk Bundeswehr-rapport: – «Peak oil» i 2010
Fokuserer på klima
Han mener at norske politikere er for opptatt av klima og for lite opptatt av å sikre tilgangen på energi. Han forsøker å advare mot de globale energikrisene som kan komme når toppnivået for den globale produksjonen av fossil energi nås.
– Tiltakene er de samme. Men klimaendringene er så lenge til at det føler vi at vi kan utsette. Energimangel kan derimot skape panikk. Derfor vil ingen snakke om det. Men man må reagere.
– Hva vil du at Norge skal gjøre, da?
– Man må satse på kollektivtrafikk foran alt annet. Det er også politikken i Venstre, hvor jeg sitter. Det som er dramatisk dårlig med Norge er at vi er overbyråkratiske. At jernbanen Oslo–Ski krever ti års planlegging går ikke an, sier Steine.
Les også:
Kinas ingeniører
– Du mener kineserne har skjønt bedre hva som kommer, som bygger ut tusenvis av kilometer høyfartsbane hvert år?
– Der sitter det jo også ingeniører i ledelsen av partiet. Kineserne bare bestemmer hvor linjen skal gå, så tvinger de folk til å flytte. Men de mangler jo lokaldemokrati, da. Vi kan kanskje finne en mellomting hvor staten er mer involvert og man unngår trenering av viktige prosjekter.
– Mange i Norge tenker kanskje at peak oil ikke er så viktig for oss, siden vi er en oljeprodusent?
– Det er en type holdning som fungerer hvis det ikke er nød andre steder i verden. Men det blir det jo. Og da gjelder ikke slike argumenter. Da er det snakk om hvem som har det beste forsvaret og kan forsvare sine investeringer. Det norske forsvaret fungerer jo ikke, sier Steine.
Les også: – Drikker opp champagnen
Frykter ressurskriger
Han mener Norge må forberede seg på et tøffere internasjonalt klima, også politisk. Hvis det blir kamp om energien og andre råvareressurser, kan det også påvirke Norge.
– Vi har jo ressurskriger rundt oss hver dag nå. Det vil være naivt å tenke at det ikke kan komme til vår region. Vi utgjør 25 prosent av gassforsyningen til Europa. Da oljeledningen fra Ormen Lange til Skottland falt ned mistet UK 15 prosent av gassen sin. Da er det noen som fryser. Vi kan ikke gå rundt og innbille oss at de kommer til å sitte og se på at vi skal beholde gassen selv. Vi må forberede oss på en tøffere virkelighet hvor vi må dele. Vi må innstille oss på en annen virkelighet, sier han.
Steine tror ikke Norges rikdom nødvendigvis er så sikker som mange tror. Den forutsetter en stabil verden som ikke treffes av alvorlige energi– og råvarekriser med økte spenninger.
– Og den forestillingen vi har nå om at vi er en rik nasjon, kan godt være en illusjon. Oljefondet falt med 30 prosent under sist krise, mens når det krabbet opp igjen til tiden før krisen fremstilles det som en fantastisk vekst. Kommer det en ny oljerelatert krise kan vi godt miste halvparten av fondet for alltid. Det er uvanlig av en venstremann å ville investere av disse pengene i kollektiv infrastruktur. Jeg mener den såkalte handlingsregelen er laget for en annen tid. Dette er ikke partiets synspunkt, men mitt. Men dette vil nok uansett ikke skje fordi det ville være å gi Fremskrittspartiet rett, sier Steine.
ASPO-grunnlegger Colin Campbell til TU i 2009: – Statoil, bli hjemme
Ønsker peak oil–utvalg
– Du mener altså at antagelsene Norge har om at oljepengene våre er trygge i internasjonale verdipapirer er feil. Det er vel tungt å ta inn for andre politikere?
– Hvis vi bruker risikoanalyse og sier at sjansen er tre prosent, så ville jeg i alle fall satt ned et utvalg for å vurdere om det er en reell trussel. Og sjansen er nok mye høyere enn tre prosent, sier Steine.
– Jeg mener det er uansvarlig å ikke ta den vurderingen. Vi har et forsvar, selv om det er veldig lite sannsynlig at vi får bruk for det.
Frps Ketil Solvik–Olsen bad nylig regjeringen om å utrede risikoene knyttet til peak oil, men fikk til svar at regjeringen har den kunnskapen de trenger. Utenriksdepartementet har også avslått en søknad fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt om støtte til å utarbeide en rapport om peak oil.
Les også: Transport etter oljens tid
Store mengder jernbane
Det vil koste mye penger å bygge ut jernbanen og lyntog i Norge. Det bør likevel gjøres, mener Steine.
– Venstre har lagt frem forslag om 170 milliarder kroner til Intercity-triangelet og blant annet en tunnel gjennom Nordmarka for å få raskere Bergensbane. Pengene kan man ta fra livselskapene. De har nå lov til å investere penger i markedet. Staten bør heller utstede obligasjoner som de må investere i, men som gir avkastning. Slike kreative løsninger bør tas i bruk uten å nøle. Men når et lite parti foreslår det skal andre tygge på det i et år før de foreslår det selv. Slik er det jo, sier Steine.
Les mer:
Pengefondet: <br/> Ikke nok olje
– IEA skjuler større oljekrise