Svært mange hus har en eller annen boligalarm. Slik er det ikke med leiligheter.
Bare mellom fire og åtte prosent av leilighetene i Europa er koblet til en alarmtjeneste.
I stedet har mange av dem røykvarslere, men en stor prosent av dem virker ikke lenger. Enten er de gått i stykker eller så er batteriet dødt.
Sense
Det gigantiske markedet vil norske SFTY (altså safety) gjøre noe med. De har tenkt helt nytt om hvordan leiligheter skal gjøres mye tryggere. Både mot brann og røyk, innbruddstyver og døde batterier.
En amerikansk sikkerhetsekspert som har sett produktet deres uttalte; «I have never seen anything like it».
Det er ikke så lett å se ved første øyekast. For et utrent øye. Produktet sfty Sense ser ut som hvilken som helst røykvarsler. Men den gang ei.
Dette er noe veldig mye mer avansert. Ikke bare i oppbygging og funksjonalitet, men også i måten det kommuniserer med omverdenen.
Kommunikasjon
Det å detektere røyk, bevegelse, temperatur og fuktighet, som sfty Sense gjør, er ikke den store heksekunsten. Mange detektorer gjør det, selv om det er få som gjør alle funksjonene i den samme enheten.
Det som skiller dette produktet fra den store hop er måten utviklerne har tenkt kommunikasjon og bruk.
For inne i den wifi-utstyrte boksen finner vi også en radio som kan kommunisere med andre Sense-enheter. Det betyr at hver at dem skal virke sammen i en kjede gjennom mange rom.
Hvis den ene ikke har kontakt med wifi-ruteren, som gjør at de kan kommunisere ut av boligen, kan de snakke via hverandre.
Det betyr også at når det er behov for varsling, så gjør de det i kor. Da skal det godt gjøres å unngå alarmen, enten den er beregnet på å vekke folk på grunn av røykutvikling, eller skremme vannet av en innbruddstyv.
Leiligheter
– Kommunikasjonen via et såkalt mesh-nettverk er også veldig godt egnet i bygårder. Det kan være veldig viktig å alarmere de andre beboerne hvor det blir brann i en leilighet. Når alle leilighetene har en slik, kan de snakke sammen via meshradioen. Går det av en alarm og røykutviklingen fortsetter, eller den ikke blir skrudd av, begynner sirenene i alle Sense-enhetene i gården å ule. Hvis den skrus av betyr det ikke at den slutter å virke, men at sensitiviteten en stund senkes til en tredjedel. Går alarmen i trappeoppgangen går den samtidig hos alle beboerne, sier sjef og gründer i sfty, Stein Bakker.
Webadministrasjon
I en bygård er det eieren av bygården som er den ansvarlige for sikkerheten overfor beboerne, og løsningen inkluderer et backoffice der administratoren kan overvåke alle sensorene via et webbasert administrasjonspanel.
Her kommer hver enkelt enhet i gården frem og man kan se om den er av eller på nett, eller om det trengs et batteribytte.
I tillegg til at systemet logger alle hendelser.
Alarm i appen
Fordi hver enhet har wifi-kontakt kan den også varsle via nettet til mer enn administratoren. Det har sfty utnyttet ved å lage en app til brukerne.
Her kan de se status og få alarmer uansett hvor de er i verden. De kan også la folk de stoler på, som familie og naboer, være en del av alarmnettverket slik at de raskt kan stikke innom boligen selv om eierne skulle være på den andre siden av jorden.
– Det er veldig mye raskere for en nabo å sjekke boligen enn noen utrykningstjeneste. Og veldig mye billigere, sier Bakker.
I tillegg til at naboer, venner eller familie blir varslet, kan en brann- eller innbruddsalarm bli sendt til en FG-godkjent alarmsentral.
Sfty har inngått en avtale med en alarmsentral som gjør det mulig å ha denne tjenesten, men det er du som bruker eller som administrator i et borettslag som velger når du vil abonnere på denne tjenesten.
Appen gjør mer enn å kontrollere sensoren. Den har også et par andre sikkerhetsfunksjoner.
HelpMe er en slags personlig trygghetsalarm som oppgir posisjonen til brukerne til folk i nettverket deres når man trykker på alarmknappen eller om hodetelefonene røskes ut.
FollowMe er en funksjon som gjør at en eller flere kan følge vedkommende på et kart. For eksempel når barn skal gå hjem fra hjem om kvelden.
Produsert i Norge
Det er ikke slik lenger at man setter seg på et fly til Kina når et nytt produkt skal produseres.
Sfty har valgt å produsere Sense hos selskapet Produktide på Holmsbu, som har bygget opp en svært automatisert linje for elektronikkproduksjon. I år er målet å produsere 20 000 enheter.
– Det har vært en voldsom kostnadsvekst i Kina samtididig som robotisering og annen automatisering har gjort at produksjonskostnadene i Europa og USA har beveget seg andre veien, sier markedssjef i sfty, Espen Schrøder.
- Flere har valgt samme vei: Utkonkurrerte fabrikker i Kina med norske maskiner og smartere produksjon
Godkjent
– Vi er veldig glad for at sfty nå er godkjent av ANPI i Belgia. De godkjenner sikkerhetsutstyr og har kjørt Sense-enheten steinhardt i ni måneder, sier siv. ing. Jon Øivind Stenerud.
Han er konstruktøren bak produktet og har stått for de tekniske løsningene.
– En slik sensor, som har wifi og mesh-radio, trenger strøm. Derfor har de fire AA-batterier som varer i litt over et år når man bruker litium-varianten av batteriet. I nybygg kan det være aktuelt å montere den permanent. Derfor er det plass til en 230 volt strømtilkobling i takfestet. Når man bruker en slik blir batteriene automatisk til backup-strømforsyning, sier Stenerud.
I studietiden på NTH var han brannansvarlig på Singsaker Studenthjem hvor han bodde.
Det satte sine spor. Når har han 11 brannvarslere hjemme og jobber med det på heltid.
Temperatur og fuktighet
Stort sett er temperatur og fuktighet noe brukerne gjerne ønsker å ha oversikt over, men begge parametere kan være verdifulle.
Kombinasjonen av røyk og temperaturstigning er en svært god indikasjon på at det brenner.
Fuktighet er viktig i inneklima- og komfortsammenheng, men i sydstatene i USA, f. eks. i Florida kan det være svært viktig å følge med på luftfuktigheten som kan ta knekken på bygningen.
– Vi skjønner at det vi har laget er så unikt at det kommer til å bli kopiert. Slik er det i dag, men det er nok ikke så lett som mange kan tro. Dette er ikke bare en del sensorer og radioer som virker sammen. Det ligger veldig mye innovasjon i elektronikken som Jon Øivind har konstruert, og den er ikke like enkel å kopiere. Vi regner med at vi har et par års forsprang i dette markedet, men vi har ingen planer om å stå stille i den tiden, sier Schrøder.
Les også: 400 millioner mennesker i verden trenger en slik. Nå kommer en norsk revolusjon
Partnere
sfty pilottester nå Sense i boligblokker i Norge og Sverige.
Når det er klart til salg om noen uker vil de selge multisensoren gjennom partnere.
De har allerede kontrakter med bredbåndsselskaper og forsikringsselskaper i Norden.