I 2006 tilbakeleverte Statoil og Det Norske deler av lisens 265.
Tvilte
Selskapet hadde allerede identifisert det som senere viste seg å være gigantfunnet Aldous/Avaldsnes.
Men leteekspertene i Statoil var i tvil om det kunne være olje tilstede.
Fokuserte på andre modeller
– I 2006 fokuserte vi på leting i kalk, grunnfjell og bergarter av paleocen alder. Men Aldous-prospektet var likevel definert som prospektmulighet. Flere år tidligere hadde man nemlig identifisert Karmsund-graben, og man antok at det var reservoarbergarter tilstede i dette området, sier Sigrid Borthen Toven, Statoils letesjef for Nordsjøen Sør, til Teknisk Ukeblad.
Les også:
Vanskelig å forstå
Det som skapte usikkerhet den gang dreide seg om hvordan hydrokarboner var migrert inn på østflanken av Utsirahøyden og hvordan det såkalte oljefellekonseptet var definert.
Ifølge Statoil var det få som så mulighetene for et storfunn.
– Arealet som dekker dagens Avaldsnes-funn lå faktisk åpent og tilgjengelig for oljeselskapene i 2 år etter at Statoil tilbakeleverte det, uten at dette området ble tildelt. Det var først i TFO2008 at flere ulike selskaper søkte på området igjen.
– Lundins brønn ikke avgjørende
Ifølge Toven var det Statoils egen Ragnarock-brønn som gjorde at de så det kunne være olje på andre siden av Utsirahøyden.
Denne brønnen ble boret samtidig som Lundin gjorde Luno-funnet.
– Ragnarock-brønnen påviste både olje og gass i kalk og grunnfjell. Dette var en viktig ledetråd i å modne fram Aldous-prospektet til søknad i tildelingsrunden TFO2008. Også Lundins Luno-funn og Det Norskes Draupne-funn var med på å øke forståelsen og optimismen i området.
Det Norske-sjefen: – Flere burde gjort som oss
Ny boring på Aldous: Vil trolig vokse ytterligere