En ny internasjonal klimaavtale ser fortsatt ut til å være et fjernt mål.
– Land som India og Kina har gjort det veldig klart at de ikke ønsker noen juridisk bindende avtale i år. Da er det ingen vits å bruke kreftene på det. Vi må heller seg på hva vi kan få til, sier Solheim til NTB.
Han mener at det allerede på klimatoppmøtet i København ble ganske tydelig at det heller ikke i 2010 ville være mulig å nå målet om en bindende avtale. Og siden den gang har inderne flere ganger gitt uttrykk for sitt syn, blant annet i samtaler med statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
– Motstanden forsvinner ikke før land som India og Kina ser at de rike industrilandene gjør mer, sier Solheim på telefon fra Indonesia, hvor han denne uken deltar på et ministermøte på øya Bali.
Pessimistisk klimasjef
Formålet med de langdryge og vanskelig klimaforhandlingene er å komme fram til en avtale om kutt i utslippene av drivhusgasser som kan avløse Kyoto-avtalen i 2012. Det langsiktige målet er å hindre klimaendringer som i verste fall kan få katastrofale konsekvenser mange steder på kloden.
Solheim er langt fra den eneste som tror arbeidet fram mot en ny avtale vil gå trått i år. Den avtroppende lederen for FNs klimasekretariat, Yvo de Boer, sa tidligere denne uken at det vil bli «svært vanskelig» å bli enig om en bindende avtale på Mexico-møtet i desember.
I et intervju med nyhetsbyrået Reuters framholdt De Boer at det er mer realistisk å få på plass et foreløpig rammeverk, og så må selve avtalen komme på plass på et senere tidspunkt.
Regnskog
Erik Solheim mener en ny klimalov i USA og penger til klimatiltak i utviklingsland er de viktigste elementene som må på plass for å skape bevegelse i forhandlingene.
Men selv om det ikke ser ut til at en bindende avtale er innen rekkevidde i denne omgang, mener Solheim at en rekke viktige beslutninger kan bli tatt på klimamøtet i Mexico. Han håper å få på plass både et globalt system for bevaring av regnskog og mekanismer for finansiering av klimatiltak i fattige land.
Nytt naturpanel
Møtet i FNs miljøprogram (UNEP) denne uken dreier seg om en rekke ulike miljøproblemer, blant annet utryddelse av plante- og dyrearter.
Et av temaene som skal diskuteres, er opprettelse av et nytt vitenskapspanel for biologisk mangfold etter modell av FNs klimapanel. Solheim tror opprettelsen av et slikt organ kan bli vedtatt i løpet av året.
Miljø- og utviklingsministeren skal også diskutere tiltak for regnskogsbevaring med representanter fra en rekke regnskogsland samt USA. I tillegg skal han torsdag delta i en paneldebatt om bærekraftig økonomi som sendes på den britiske TV-kanalen BBC World. (©NTB)