Eon-direktør Stein Dale advarte onsdag mot at tyskerne på litt sikt kunne velge andre energikilder framfor gass hvis den russiske gasseksporten ble rammet av sanksjoner som følge av krisen på Krim.
Han sa at det også vil ramme etterspørselen etter norsk gass.
Vil se på politikken på nytt
I dag sendte Tysklands statsminister Angela Merkel ut en pressemelding om det samme temaet. Hun slo fast at etter det som har skjedd i Ukraina og på Krim vil Tyskland se på hele sin energipolitikk på nytt.
Hun viste til at Tyskland får 35 prosent av sin gass fra Russland.
– Vi har svært mye norsk og britisk gass, og avhengigheten er ikke på langt nær den høyeste i Europa. Men her handler det også om retningen på lang sikt, uttalte hun.
Les også: Tyskland legger kabelpress på Norge
Ministermøte
Energiminister Tord Lien møtte i dag den Tysklands nærings- og energiminister Sigmar Gabriel i Berlin.
I en pressemelding etter møtet sier Gabriel at gass fra Norge har en viktig rolle for Tysklands forsyningssikkerhet, og at transparensen på norsk sokkel er et veldig godt grunnlag for det framtidige samarbeidet.
På spørsmål fra Teknisk Ukeblad etter møtet om muligheten for Norge til å levere mer gass til Tyskland etter krisen på Krim ble tatt opp, svarer Tord Lien følgende:
– Selvfølgelig. Jeg opplever at Gabriel ser på Russland som gasseksportør på en ganske lik måte som jeg, nemlig at Russland har vært en svært stabil eksportør av gass. Det mener vi er grunn til å anta at også vil være tilfellet i framtiden. Men selvfølgelig er vi opptatt av å videreutvikle forsyningssikkerheten, og vi snakket om utviklingen og framtidsutsiktene på norsk sokkel.
Les også: – For sent å bygge kabler til Tyskland
– Stabil leverandør
– Eon-direktør Stein Dale sa på Energi Norges vinterkonferanse at hvis det kommer sanksjoner som gir redusert russisk energieksport, så vil tyskerne på sikt vil søke alternativer til gass og vende seg bort fra både russisk og norsk gass. Hva sier du til det?
– Her føler jeg behov for å gjenta meg selv: Russland har i tiår, også midt under den kalde krigen, vært en stabil eksportør av gass til Europa. Det har vi grunn til å tro at ikke vil endre seg, sier Lien.
Les også: