I dag kom nyheten om at Statoil har gjort nok et oljefunn i Barentshavet, denne gangen på Havis-prospektet i PL532. Det er samme lisens som fjorårets Skrugard-funn. De to er estimert å inneholde mellom 400- 600 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.
– Det er flere prospekter i området rundt Skrugard som skal bores i nær fremtid. Vi tror på flere funn, men om de er like store vil vi ikke spekulere i, sier letedirektør i Oljedirektoratet (OD), Sissel Eriksen, til tu.no.
Les også: Her er Statoils mest spennende brønner
Nytt område
Skrugard-området er et nytt område på norsk sokkel, hvor oljeselskapene ikke har klart å lykkes tidligere.
– Vi må fortsette å lete, og det er spennende å se om dette vil få betydning utenfor lisensen av Skrugard og Havis, sier Eriksen.
Mange nominasjoner i området
Navnet Skrugard kommer av området det ligger i, som indikerer at det har vært mye geologisk aktivitet og forkastninger i området. Dette førte til at reservoarene i området ble delt opp i flere mindre reservoar. Dermed er oljefeltene i området på rundt 2-300 millioner fat.
– Nå har vi funnet olje i to av prospektene. Dette blir også spennende opp mot 22. lisensrunde, hvor vi venter mange nominasjoner i dette området, sier Eriksen.
Nominasjonene fra oljeselskapene skal være inne i løpet av 11. januar, og danner grunnlaget for de blokkene som OD anbefaler Olje- og energidepartementet å lyse ut til oljeselskapene.
På topp innen leting
Norge var på verdenstoppen innen letevirksomhet i 2011, med funnet av Aldous/Avaldsnes og Skrugard. Førstnevnte var det desidert største funnet i verden i fjor, mens Skrugard rangeres som nummer tre på listen, ifølge Rystad Energys beregninger.
Daglig leder i Rystad Energy, Jarand Rystad, sier Havis-funnet ikke utgjør noen endringer for Norges posisjon innen letevirksomhet.
Les også: Statoil endrer letestrategi
Sprengt kapasitet
– Havis-funnet var forventet av industrien, og det er selvsagt en positiv nyhet. Men det er på langt nært så stort som Aldous/Avaldsnes. Norge var på topp innen letevirksomhet for 2011, og nå er det et nytt år. Det er ikke like mange prospekter av kaliber som Aldous/Avaldsnes i år, men det er gode muligheter for at den positive trenden fortsetter, sier Rystad.
Han sier at det problemet for oljenæringen nå er kapasitetsbegrensninger i leverandørindustrien.
Flytende produksjon
– Det kommer til å bli trangt om kapasiteten, og kamp om ressursene. Man må spille på det internasjonale markedet, men også her er det kamp om ressursene, sier Rystad.
Denne løsningen skal også kunne sikre kapasitet fra andre prospekter i området.
Les også: