KARRIERE

Tror sammenslåing kan løse ingeniørmangel

Kommunene Røyken og Hurum ser på mulighetene for å slå seg sammen.

Ønsker vekst: Rune Kjølstad, ordfører i Røyken, ønsker å skape et større fagmiljø for ingeniører og sivilingeniører.
Ønsker vekst: Rune Kjølstad, ordfører i Røyken, ønsker å skape et større fagmiljø for ingeniører og sivilingeniører. Bilde: Håkon Jacobsen
12. sep. 2012 - 07:09
Vis mer

Mange kommuner sliter med å tiltrekke seg fagpersoner, spesielt ingeniører og sivilingeniører. Røyken og Hurum kommuner mener sammenslåing kan løse problemet.

– Det er flere grunner til å slå seg sammen. Begge kommunene er små i areal, så geografisk sett er det veldig gunstig. Vi ser også at omtrent alle kommuner sliter med å finne personene med de rette kvalifikasjonene, spesielt ingeniører er en mangelvare. Med et større fagmiljø vil vi være bedre rustet for å rekruttere de personene vi ønsker inn, forteller ordfører i Røyken, Rune Kjølstad, til Teknisk Ukeblad.

Kjølstad sier at de mister personell på grunn av et lite fagmiljø.

– En av våre beste planleggere sluttet nylig­ fordi hun ønsket seg et større fagmiljø, sier Kjølstad.

Les også: 

Ingeniørstudentene må bruke utstyr fra 60-tallet

Sivilingeniør-studentene får i snitt 1,67 jobbtilbud  

Skyr ansvar

Marianne Harg, president i Tekna, kjenner godt til problemet.

– Denne trenden har vi sett spesielt godt i det siste. Ifølge en undersøkelse vi utførte for noen år siden er det kun en prosent av Teknas medlemmer som primært ønsker å jobbe i kommunen. Særlig mindre kommuner kom dårlig ut, forteller hun.

Harg tror det er flere bakenforliggende årsaker til ingeniørmangelen:

– Lønningene i privat sektor er en årsak, kommunene kan ikke matche den. En annen er at sivilingeniørutdannelsen i dag stimulerer mer til større miljøer hvor man kan jobbe som lag, sier Harg.

Mange kommuner i dag har få ingeniører på lønningslisten, og ingeniører må ofte jobbe alene.

– Opplevelsen av å ha ansvaret alene kan være skummel, og det er ikke alle som ønsker å ta på seg et slikt ansvar. Det er både lettere og mer inspirerende å kunne lene seg på et større fagmiljø.

Harg er enig i at en sammenslåing av kommuner kan bidra til å løse problemet. Både fordi fagmiljøene blir større, men også fordi en sammenslåing kan føre til enklere byråkrati og raskere gjennomføring.

Energibransjen: Slår alarm om ingeniørmangel

– Ingeniører er for konservative  

Ser problemet: Marianne Harg, president i Tekna, mener ingeniører ønsker større fagmiljøer fordi det er lettere og mer inspirerende.
Ser problemet: Marianne Harg, president i Tekna, mener ingeniører ønsker større fagmiljøer fordi det er lettere og mer inspirerende.

Se mot Inderøy

En kommune som nettopp har vært gjennom en sammenslåing er Inderøy i Nord-Trøndelag. Fra nyttår dannet Mosvik og Inderøy en ny kommune. Utviklings- og prosjektleder Arnfinn Tangstad forteller at et større fagmiljø var ønskelig.

– I Inderøy hadde de problemer med å hente inn de riktige menneskene på flere fagområder før sammenslåingen, mens Mosvik pleide å leie inn tjenester fra naboene, forteller Tangstad.

Han sier at de fortsatt har et lite stykke å gå, men at sammenslåingen har gitt et løft i rekrutteringen.

– Spesielt på områdene byggesaksbehandling og på landbrukssiden har vi blitt styrket betraktelig. Vi hadde også en ingeniør som ofte ble leid inn i Mosvik som søkte fast stilling etter sammenslåingen, jeg tror det var en direkte effekt av et større fagmiljø, mener Tangstad.

NHO: Bør fri til latino-ingeniører

Fortsatt i planleggingsfasen

Røyken og Hurum har satt ned en arbeidsgruppe bestående av tre politikere fra hver kommune som skal analysere fordeler og ulemper.

– For øyeblikket venter vi på en utredning. Vi forventer at den skal være klar innen nyttår, deretter vil vi kommunisere med innbyggerne for å se om dette er noe vi vil forfølge, sier ordfører i Hurum, Monica Vee Bratlie.

I tillegg er det blitt hentet inn eksterne rådgivere fra Nivi Analyse og Pöyry som skal bistå arbeidet.

Røyken-ordfører Kjølstad er klar på at han ønsker mer involvering fra staten:

– Jeg ønsker at staten skal gi noen økonomiske gulrøtter dersom to kommuner slår seg sammen. Med dagens tilskuddssystem er det ikke gitt at en kommunesammenslåing vil gi en økonomisk gevinst. Løfte om statlige investeringer i infrastruktur, som for eksempel veier, kan være insentiver som gjør det mer attraktivt med sammenslåinger, sier han.

Finnes også andre løsninger

Hvis utredningen viser at en sammenslåing totalt sett ikke er hensiktsmessig, er det fortsatt mulig å samarbeide for å tiltrekke seg ingeniørene.

I dag samarbeider Røyken med Nedre Eiker, Drammen og Lier på områder som vann og avløp, et felt hvor de har hatt store vanskeligheter med å finne egne ingeniører.

– Å etablere en felles teknisk etat med Hurum kan også være en løsning, men jeg vil ikke si for mye før utredningen er ferdig, sier Kjølstad­.

Les også: Slik vil Aker Solutions kapre fremtidige ingeniører

Ingeniørmangel kan dempe subseaveksten

Brasil kan gi Norge flere oljeingeniører

Vil du bli Lego-ingeniør?

Skal lede ingeniørprogram på Discovery Channel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.