OLJE OG GASS

– Tror vi ser den første kvinnelige konsernsjefen i Statoil

Statoil trenger en androgyn leder, mener forsker.

Helge Lund slutter som konsernsjef i Statoil, for å gå inn i stillingen som konsernsjef i et annet internasjonalt olje- og gasselskap. Han fratrer stillingen i Statoil umiddelbart.
Helge Lund slutter som konsernsjef i Statoil, for å gå inn i stillingen som konsernsjef i et annet internasjonalt olje- og gasselskap. Han fratrer stillingen i Statoil umiddelbart. Bilde: Carina Johansen/NTB Scanpix
15. okt. 2014 - 10:56

Statoil annonserte onsdag morgen at Helge Lund forlater selskapet for å overta sjefsstolen i britiske BG Group.

Linedanser

Arbeidslivsforsker Anne Grethe Solberg har forsket på feminin, androgyn og maskulin ledelse. Solberg sier at den nye Statoil-sjefen bør være en god linedanser.

– Å overta Statoil nå er en større utfordring enn å overta den gang Helge Lund gjorde det. Å produsere og selge olje har et betydeligere strammere marked nå. Den nye konsernsjefen må kunne balansere mellom politikere, miljøvern og en organisasjon med stor grad av kostnadseffektiv produksjon, sier Solberg, som jobber i Arbeidsforskningsinstituttet.

Hun sier at egenskaper som å kunne involvere, inkludere, motivere og inspirere vil være like viktig som å være effektiv, analytisk, strategisk og innovativ.

– Dette innebærer at den maskuline lederen som snakker og vil bli hørt og adlydt ikke passer inn. Den type hører vel dessuten fortiden til. En androgyn leder har både evne til å leve seg inn i situasjoner og være en god lytter i kombinasjon med å ha en indre motor og drive prosessene effektivt fremover.

– Jeg tenker at vi ser den første kvinnelige konsernsjefen i Statoil denne gangen, sier Solberg.

Teknisk Ukeblad skrev i 2012 om hvem den første kvinnelige Statoil-sjefen kunne bli.

Der ble navn som Kristin Skogen Lund, Alexandra Bech Gjørv, Ingvild Myhre, Hege Skryseth, Margaret Øvrum og Berit Svendsen trukket frem.

Les også: Dette er tegnet på at sjefen driver med tomprat

– Ikke overraskende at han går av

Leif Helge Bærheim jobber med rekruttering av toppledere i oljebransjen. Han er ikke overrasket over at Helge Lund går av som Statoil-sjef.

– Min påstand er at det neppe kommer som en overraskelse på styret og eierne at Helge Lund velger å gå til en annen jobb. Han har levert så gode resultater at det er klart han er attraktiv for andre store aktører, sier Bærheim, som er daglig leder i Quest Executive Search.

– Han har bygd det nye Statoil med storsatsing internasjonalt og sammenslåing med Hydro. Han har vært en internasjonal vekstmann på norsk sokkel.

Bærheim påpeker at det er vanskelig å uttale seg om hvem eller hva neste leder skal ha av erfaring eller kunnskaper.

– Det er eierne og styret som må sette sammen en gruppe som analyserer hvilke kvaliteter som trengs av den nye lederen.

Les også: I disse yrkene har du størst mulighet til å gjøre lønnskarriere

Vært leder uvanlig lenge

Bærheim trekker frem at Helge Lund har vært sjef i Statoil i ti år. Det er uvanlig lenge for toppledere av hans klasse med arbeidsmarkedet i dag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Det er neste uvanlig at han har hatt den samme jobben så lenge. Min oppfatning er at det er ikke ofte du finner toppledere i store selskaper som sitter i lederposisjon i mange år. Men det er tegn på at Lund har gjort en god jobb.

Bærheim sier at Lund fortsatt er en ung toppleder og har gode år foran seg.

Les også: Disse teknologilederne styrer de største budsjettene

Det er utfordringer han må løse

Bærheim sier at Statoil står overfor nye utfordringer på lengre sikt.

– Man skal tilpasse seg en annen markedssituasjon, det er utfordringer med reduksjon av kostnader og oljeprisen ligger lavere enn forutsatt for få år siden.

I det siste har det blitt kjent at Statoil kutter opp til 500 stillinger fremover.

– Det er nok av krefter internt som kjenner de allerede iverksatte innsparingstiltakene godt. Utfordringene til Lund handler mer om hva som skal skje med selskapet fremover.

Les også: Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor

Bør forstå politikk

Siden Statoil er et delvis statseid selskap bør den nye lederen forstå det politiske spillet.

– Statoil er et delvis statseid selskap og eierne skiftes ut hvert fjerde år. De egenskapene som kreves for å lede et sånt selskap – vil være viktig i valget av en ny leder.

– Det er viktig å ha en leder som forstår det politiske spillet og hvordan man kommuniserer med eierne, sier Bærheim.

Les også: Dette tjener de norske oljetoppene

Kan være bra med noen utenfra Leif Helge Bærheim jobber med rekruttering av toppledere i oljebransjen. Han er ikke overrasket over at Helge Lund går av som Statoil-sjef. Foto: Rune Bergan
Kan være bra med noen utenfra Leif Helge Bærheim jobber med rekruttering av toppledere i oljebransjen. Han er ikke overrasket over at Helge Lund går av som Statoil-sjef. Foto: Rune Bergan

Kan være bra med noen utenfra

Hodejegeren sier at det finnes mange gode kandidater internt i selskapet.

– Men det er heller ikke feil med noen utenfra, som kan ha et konstruktivt og kritisk blikk utenfra på det som er bygd over lengre tid. Det er lettere å adressere de tingene som må gjøres når man ikke har vært med og formet det.

– Det er en god timing for det nå.

Bærheim sier at det ikke bør være et spørsmål om kjønn.

– Det bør være den personen som er best skikket til å løse de oppgavene som selskapet har i tiden fremover.

Les også: Fire grunner til at lederkurs er bortkastet tid

– Uttaler seg mot bedre viten

Baard Storsveen jobber med å rekruttere toppledere både i Norge og internasjonalt.

– Hvilke kvaliteter bør toppsjefer ha for å gjøre en god jobb?

– I relasjon til at flere store norske virksomheter er i eller står foran skifte av toppleder verserer det mange meninger om hva som er viktig og hvem som er riktig. Sannheten er at alle som uttaler seg gjør det mot bedre viten, sier Storsveen fra selskapet Korn Ferry.

Storsveen mener at det er mange faktorer å ta hensyn til, og det er svært er vanskelig å vite riktig selv om man kjenner til selskapets strategi, kultur og marked.

– Synsere som meg burde vært utestengt fra å mene noe konkret om enkeltselskaper og navngitte ledere. Ingen har den fjerneste ide om hva de snakker om. De som kanskje er nærmest å kunne mene noe kvalifisert vil vokte seg vel for å kommentere ettersom de så alt for godt vet at de ikke vet nok.

– Det beste en leder kan gjøre å teste ut løsninger og beslutninger i et vanvittig tempo. De bør tenke på alt, utrettelig eksperimentering var trolig viktig på syttitallet og i dag er det  «do or die».

Les også: Hodejegere avslører hva jobbsøkere vil ha

Toppledere må være mindre selvsikre

Forskningsavdelingen i Korn Ferry har etter finanskrisen kartlagt hva som kjennetegner de nye lederne.

  • Lederstilen til toppledere må bevege seg fra sosialt orientert til intellektuelt orientert. Mer profesjonell og datafokusert.
  • Toppledere forventes å være mindre analytiske og mer handlingsorientert og beslutningsdyktige.
  • Toppledere må være mindre selvsikre og heller mer ydmyke, med evne til å tilpasse adferd til situasjonen.
  • Når det gjelder verdier og motivasjon må toppledere være mindre konkurransedrevne, men mer drevet av kompetanse og kunnskap.

Storsveen sier at kort oppsummert ser kravspesifikasjonen for en toppleder slik:

– Logisk, beslutningsdyktig, ydmyk og kunnskapsrik. Får man en slik profil som samtidig harmonerer med selskapets kultur, marked og strategi er man på sporet av noe.

– Kanskje er det aller viktigste en toppleder kan gjøre å avstemme at humankapitalen er tilpasset selskapets strategi, uten riktig verktøy blir jobben umulig.

Les også:

Fire grunner til at lederkurs er bortkastet tid  

I disse selskapene gir dårlig karakter NULL i lønnstillegg

Fem tips til deg som vil bli sjef  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.