Blant metallene som fins i jordsmonnet er bly, kvikksølv og kreftfremkallende kadmium, meldte kinesiske medier med henvisning til statlige kilder mandag. Forurensingen skyldes blant annet utslipp fra industrien og ulovlig bruk av giftig kunstgjødsel, ble det meldt.
Wan Bentai som er sjefingeniør i Kinas miljøverndepartement sier at 10 prosent av all oppdyrket jord overskrider myndighetens grenser for innhold av tungmetaller. Disse stoffene spys ut av fabrikkpiper eller renner ned i grunnvannet fra kloakken, framholder han.
Bly i blodet
– Episoder der tungmetaller har forurenset jordbruksområder har inntruffet gjentatte ganger de siste årene. Bare fra januar til august i år ble det meldt om elleve slike saker, og i ni av disse ble det funnet bly i blodet hos mennesker som var rammet, sier Wan.
Det framgikk ikke av mandagens meldinger hvor høye forekomster av tungmetaller som offisielt regnes som farlige. Den raske industrialiseringen av Kina de siste 30 årene har ført til at landet nå har verdens nest største økonomi, men helsemessig har prisen for dette vært høy.
Opposisjonelle sier at myndighetene bare har vært opptatt av økonomisk vekst, mens miljøhensyn har blitt og fortsatt blir forsømt. Resultatet er at Kina i dag sliter med verre luft- og vannforurensning enn de fleste andre land.
Uroen vokser
Samtidig vokser uroen over utviklingen i den kinesiske befolkningen. I august i år demonstrerte tusenvis av innbyggere i byen Dalian nordøst i Kina mot en fabrikk som produserer angivelig kreftfremkallende kjemikalier.
I september holdt mer enn 500 mennesker som bor nær en bedrift som bygger solcellepaneler i Hainang øst i landet en tilsvarende protestaksjon. Myndighetene ble tvunget til midlertidig å stanse arbeidet ved bedriften.
Myndighetene i Beijing anslår de totale områdene med oppdyrket jord i Kina til rundt 1,22 millioner kvadratkilometer. Vern av disse områdene er offisiell politikk, men mange folk på landsbygda i Kina mener politikerne prioriterer økonomisk vekst framfor alt annet.