IT

Tusen ganger raskere databaser

Ved å kutte ut harddisken og lagre databasen i et RAM-lager går spørringen unna i sanntid.

SAP satser på lagring av data i RAM, noe som skal øke hastigheten drastisk. Her fra selskapets regnesentral i St.Leon-Rot i Tyskland.
SAP satser på lagring av data i RAM, noe som skal øke hastigheten drastisk. Her fra selskapets regnesentral i St.Leon-Rot i Tyskland. Bilde: Reto Klar
11. feb. 2013 - 16:02
Vis mer

Moderne datasystemer arbeider fryktelig raskt. Det er vi blitt vant til. Men slik er det ikke alltid. Når man spør etter vanskelige sammenstillinger og sammenhenger i store databaser kan det ta tid.

Det kan ta timer og dager å få ut de dataene man vil ha tak i. Men nå kommer gode gamle RAM og ordner opp.

Hana

At disker er trege og RAM er raskt kommer ikke som noen overraskelse på databaseprodusentene. De aller fleste har jobbet med hukommelsesbasert teknologi i mange år, og alle de store har en eller flere produkter som skal hjelpe til med å få opp farten på prosessen.

Men ingen av de store har satset mer beinhardt på en ren in memory-database enn SAP. Det kan skyldes at de er en liten aktør på dette området.

Riktignok kjøpte den tyske programvaregiganten Sybase i 2010, men det er Oracle, IBM og Microsoft som er de store kanonene på SQL-databaser.

– Vi følger et femtitalls programvareselskaper, fra de store til små som driver med in memory-datasystemer. De store databaseselskapene har en mer konservativ tilnærming til dette markedet og selger produkter som støtter opp databasesystemene. Knapt noen har satset så mye på dette som SAP. Deres Hana-database er et veldefinert produkt og nå er de kommet godt i gang med å flytte de ulike applikasjonene over på Hana. Det gir dem en klar ledelse i dette markedet, men samtidig har de også påtatt seg en risiko. Hvis de ikke lykkes med Hana har de et problem, sier Gartner Fellow Massimo Pezzini.

Les også: Søkemotorkongens nye eventyr

ZAPP: Verden trenger mye raskere databaser, påpeker sjefen for SAP i Norge, Michael Østgaard.
ZAPP: Verden trenger mye raskere databaser, påpeker sjefen for SAP i Norge, Michael Østgaard.

I gang i Norge

SAP har solgt Hana til flere norske bedrifter, slik som Zalaris, som leverer HR-systemene til blant annet Storebrand. Yara har også kjøpt Hana og mellom 30 og 40 andre selskaper vurderer å investere i systemet.

– Overgangen til in memory-databaser representerer en ny måte å bruke verdiene som ligger i bedriftens data. Når svarene kommer i sanntid blir de mye mer nyttige for langt flere. I Storebrand kunne det ta halvannen time å få svaret på sykefraværet i en spesiell aldersgruppe. Nå går det på sekunder. Yara bruker Hana til lynraske analyser og ledelsesinformasjon. I Tyskland har de tatt i bruk systemet for å få fart på DNA-analyser som benyttes i kreftbehandling. Det kunne ta ukesvis, nå går det på dager i stedet, sier sjefen for SAP i Norge, Michael Østgaard.

Han mener denne utviklingen vil lede til en mye mer finmasket måte å jobbe på. Det å få svar i sanntid i stedet for å vente til neste dag representerer et enormt skifte i hvordan dataene sak brukes.

Spesielt de som benytter mobiltelefonen til å kommunisere med kunder på vil kunne utnytte sanntidsegenskapene. Tilbud til kunder kan skreddersys på en helt ny måte. Du kan få spørsmål i kassa om du har gjemt å kjøpe melk siden du alltid kjøper to.

– Verdien av de dataene som virksomheter lagrer er potensielt enorm. Når svarene kan komme i sanntid må vi tenke alt på nytt og det er bare fantasien som begrenser hvordan vi bruker dem. In memory-databehandling vil endre måten vi driver IT på i årene foran oss, sier Østgaard.

Prisfall driver utviklingen

– Prisen på RAM har falt i gjennomsnitt 32 prosent årlig og det gjør at det er blitt mye mer økonomisk å bruke RAM i stedet for disk. Dette kommer til å påvirke hele IT-industrien i årene fremover. Den er bygget opp på den tradisjonelle modellen rundt disker og at det tar tid å flytte data fra disk til et begrenset RAM-lager. Når alle dataene ligger i RAM kan man gjøre analyser på dem direkte, og det er svært mye raskere. I praksis snakker vi om nesten sanntid. Alternativet i dag er som regel å gjøre et uttrekk fra ulike fagapplikasjoner og få dem inn i et såkalt datavarehus for å kunne gjøre analyser. Det er en både tid- og ressurskrevende oppgave og den blir stadig mer omfattende etterhvert som datamengdene vokser, sier Pezzini.

Les også:

Her kommer fremtidens servere

Vil lage hjernens CERN

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.