OLJE OG GASS

Tusenvis har mistet jobben i oljen. Tord Lien: – Ingen grunn til å bli veldig stressa

En korreksjon er ikke unaturlig, mener olje- og energiministeren.

Olje- og energiminister Tord Lien mener det er naturlig at det høye aktivitetsnivået fra 2013 nå avtar. Han ville ikke blitt veldig stresset for hva som skjer i markedet.
Olje- og energiminister Tord Lien mener det er naturlig at det høye aktivitetsnivået fra 2013 nå avtar. Han ville ikke blitt veldig stresset for hva som skjer i markedet. Bilde: NTB scanpix
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
2. okt. 2014 - 10:27

De siste månedene har oppsigelsene i oljeserviceindustrien og i en del operatørselskaper stått i kø. Til nå har flere tusen mistet jobben eller blitt varslet om permitteringer.

Senest i går meldte Aibel om at de for tredje gang på kort tid kutter 230 stillinger. Denne gangen var det ved avdelinger i Haugesund det rammet.

Les også: Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene

– En naturlig korreksjon

Inkludert innleide konsulenter har Aibel kuttet om lag 1700 på kort tid.

I tillegg har både Aker Solutions, Bilfinger, Baker Hughes, Kaefer Energy og en rekke andre varslet om relativt store nedbemanninger. Se vår grafikk for foreløpig oversikt.

Oljeindustrien selv, gjennom organisasjonen Norsk olje og gass har aktivt gått ut for å avdramatisere situasjonen og mener at det vi nå ser på sokkelen er en normalisering etter år med ekstremt høyt aktivitetsnivå.

Dette er olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i stor grad enig i.

– Denne næringen har alltid vært ganske syklisk av seg og sånn har det alltid vært. Vi hadde et aktivitetsnivå i 2013 som var rekordhøyt, og jeg tror ikke mange er uenig med meg når jeg sier at nettopp det høye aktivitetsnivået i 2013 bidro til at det ble stort press både på folk og på priser. En korreksjon var derfor ikke unaturlig, sier Tord Lien til Teknisk Ukeblad.

– Samtidig tror jeg at det er riktig å følge med, sier han videre.

Les også: Norsk olje og gass kaller «krisen» for en normalisering. Det kan ikke Kaefer-sjefen forstå

Tror selskapene har lært

Han forteller videre at han tror de store aktørene på norsk sokkel, både operatører og leverandører har lært av situasjonen på 90-tallet, der mye ble kuttet veldig fort.

– Og når man trengte kapasiteten igjen, så var den borte. Det tror jeg næringen har lært av, slik at man ikke vil få en lignende situasjon denne gangen. Vi er ikke der i dag, for inntil videre er det kun en korreksjon vi snakker om, sier han.

Han forklarer videre at han forstår hvorfor journalister skriver om selskapene der det kuttes. Han mener dog at dette ikke nødvendigvis speiler hele virkeligheten.

– Vi vet jo at både operatører og leverandører i Norge også ansetter folk. Det må vi ikke glemme. Det er jo ikke et helsvart bilde.

Les også: Tidslinje: Slik ble solnedgang snudd til optimisme på Sverdrup

– Blir ikke veldig stressa

– Men det er fortsatt tusenvis av ansatte og innleide som har blitt kuttet. Hva tenker du om det?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Noen av dem vil gå over i jobb i andre oljeselskaper. Vi vet også at det er bruk for folk i mange andre industrier. Men det er klart at for dem dette gjelder, så er situasjonen svært alvorlig. Men for norsk sokkel så mener jeg vi fortsatt er på hva vi historisk sett vil betegnes om et svært høyt aktivitetsnivå, sier han.

– Så dette kommer ikke så overraskende på deg?

– Vi hadde gjerne sett for oss at det var noe mer aktivitet på sokkelen enn det er, men aktiviteten holder likevel et høyt nivå. Vi ser at det ligger foran oss to nye produksjonsenheter i Nord-Norge: Aasta Hansteen og Goliat. Vi vil få en beslutning om Castberg til neste år, og i sør får vi de tre mindre plattformene på Utsirahøyden i produksjon, samt at Sverdrup mest sannsynlig blir besluttet til neste år. I tillegg kommer det sannsynligvis noen mellomstore utbygginger i Norskehavet i løpet av årene som ligger aller nærmest oss.

– Det er ikke noen grunn til å bli veldig stressa, legger han til.

Les også: Sender Yme-regning på 8 milliarder til forsikrings-selskapene

Hadde håpet på Zidane nå

– Apropos Norskehavet: Zidane-utsettelsen, hvordan reagerer du på det?

– Som du sier så er det nettopp dette det er: En utsettelse. Vi hadde vel håpet at den skulle bli besluttet nå, men vi får bare konstatere at det blir den ikke.

– Men kranglingen mellom lisensene kan vel havne på ditt bord til slutt?

– Ja, i teorien kan den det. Men det har vært lang og god tradisjon for at denne typen spørsmål blir løst av selskapene som er involvert, og det legger jeg til grunn at de klarer også her. Jeg vet jo ikke om det er utelukkende dette det står på, men jeg håper man klarer å finne gode kommersielle løsninger mellom partnerne som er involvert i dette, sier Lien.

Les også:

Oljeleverandørene har kuttet 4000 innleide det siste året  

Frykter masseoppsigelser på norske offshorerigger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.